2010. november 22., hétfő

Ajándékozzunk! De mit? (saját kezű ajándékmegoldások, azoknak, akik az egyedire fektetik a hangsúlyt)

Íme néhány tipp, amivel örömet okozhatsz a gyerkőc/öknek, feleségnek, férjnek, nagyszülőknek, egyéb rokonnak, barátnak, ismerősnek, a szomszéd néninek, a házmesternek, a főnöknek vagy annak feleségének.
Nőnemű ajándékozottnak lehet karkötőt, láncot, fülbevalót fűzni gyöngyből akár szettként is. Jó tudni, mi a kedvenc színe, netán milyen a ruhatára, mihez passzolna.
  • képráma fából, kreatív papírból, kartonból, üveggel vagy anélkül, mind naaagggyon jó ajándék. Ugye, mindenkinek van valami kitennivaló képe a kandalló párkányára (feltéve, ha van kandallód)?  Ragaszthatod (fát faragasztóval, papírt univerzális vagy papírragasztóval), szegelheted, kreatív rajzszegekkel szegecselheted, körbevarrhatod, szalvétatechnikával, gyönggyel mintázhatod a hozzávalókat, s máris kész a szinte tökéletes ajándék. (Vigyázz a kellő száradási idő betartására!)
  • ahhoz, hogy tökéletes legyen az ajándék, mellékelj egy képet a családról, unokáról, házi kedvencről, (téli-nyári, tavaszi-őszi) tájról, esetleg a kedvenc helyéről (kocsma, ház, iroda), együtt töltött, emlékezetes nyaralás, összejövetel pillanatfelvétele. S hogy még jobb hatást érhess el, szerkeszd meg a képet photoshoppal, vagy más képszerkesztő programmal, írj rá alkalomhoz illő szöveget, nyomtasd be, csomagold be, add át, és gyűjtsd be a gratulációkat. :)
  • nem annyira s.k. ajándék, de a megszerkesztett képet pólóra, bögrére, párnára, cd-re stb. kinyomtathatod, vagy akár puzzle-t is csináltathatsz belőle. Hatás, mint a fentinél.
  • lehet nemezelni is kisebb-nagyobb dolgokat: mackó, labda, papucs, mellény, sapka, kesztyű nagyon jól néz ki a karácsonyfa alatt
  • ha az éves nagytakarításban nem dobtad ki nagyi érdekes formájú üvegeit, akkor azt most gyorsan halászd elő, mosd jól le, és töltsd meg búzaliszttel, máléliszttel, mákkal, rizzsel, borssal, egyéb háztartásban fellelhető főzési kellékkel (lehet dekorköveket is használni, meg laskát is), kösd le jó szorosan (színes anyag vagy zsákdarabka és madzag, netán raffia), s máris kész van az egyedi ajándék. Arra ügyelj, hogy a lyukacsos laskán például átmegy a liszt, vagy a borson a só, így nem kapsz annyira szép réteges üvegképet. Kakaóőrültnek például vehetsz többfajta márkájú kakaót, rétegenként töltsd be egy borkánba (több árnyalat lesz majd), kupakolod, s máris ódákat hallasz majd ötletességedről és ajándékod egyediségéről! :)
Dióval, mogyoróval, napraforgó és tökmaggal, citrom-, narancsszelettel mézzel nyakonöntött borkánka, amit ezelőtt 6 évvel kaptam Csillikétől és Rékától Moldvában. Ugye, ez már garancia arra, hogy értékes ajándékot adhatsz sok ötletességgel és aránylag kevés pénzzel?
Köszönöm, lányok, ez úton is! Nagyon szűves élmény volt, azóta kellő helyen tartogatom és nézegetem az ajándékotokat!
    Végy egy üveg (oliva)olajat meg/vagy egy üveg (alma)ecetet és öntsd rá a fantáziaüvegbe helyezett bazsalikomszálra (vagy sáfrányra, vagy ánizsra, vagy izsópra stb.), így különleges fűszerolajat vagy fűszerecetet kapsz, ami bármilyen nemű szakácsembernek ideális ajándék.

  • ha már a fűszereknél tartunk: saját kiskertedben termesztett fűszernövényt is lehet ajándékozni egyedi csomagolásban. Kisebb méretű, érdekes formájú borkán oldalát üvegfestékkel kidíszíted, és megtöltöd a választott fűszerrel vagy fűszerkeverékkel. Lehet kapni biofűszerkeverékeket is, amit ha szétosztasz kis borkánkákba, több személynek okozhatsz kellemes meglepést.
  • ha ügyesen bánsz a varrógéppel, szinte korlátlan az ajándékozási ötletek listája. Varrhatsz hálózsákot az újszülöttnek, óvodai, iskolai hátizsákot a nagynéni kisunokájának, a szomszéd gyerkőc elnyűtt mackóját vagy babáját újjávarázsolhatod téli-nyári ruhákkal, akár új mackót vagy egyéb figurát is varrhatsz neki. Az egész családot eláraszthatod pizsamával, így karácsony estéjén/reggelén piros szíves, mackós, pónilovas vagy törpikés pizsamás emberek nyüzsöghetnének a fa alatt. :)
Ügyes kezű családtagok felújíthatnak olyan régi asztalokat, széket, komódot, függönykarnist, ágyat stb., amelyek az egész családnak örömet szereznek majd. Vigyázat: időigényes! Idejében neki kell fogni.

  •  szintén az ügyes kezű emberek készíthetnek kicsi gyermeknek való asztalkát, kisszéket, fababaházat miniatűr bútorokkal, vagy akár varázsdobozt is.

Te minek fogsz neki?


Valami másra vágysz? Katt ide!
S ha nagyon megszorultál, akkor meg ide.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...