Törpmanó játszófüzetei

Lehet már említettem, de ha nem, az se baj: nagyon szeretünk rajzolni. Nem mindig sikerül úgy, ahogy mi szeretnénk, de folytatjuk tovább rendületlen. Addig-addig, míg a rajzolgatás során kialakult Törpmanó meséje.


Mese közben megszületett a játszófüzetek ötlete is. A rajzokat egy nagyon ügyes édesanya készítette: Györgyjakab Boróka.


A füzetek  egy-egy kerettörténet köré épülnek fel. Törpmanó kirándulni megy.  Egyszer télen, egyszer nyáron. Kirándulása során megismerkedik a madarakkal, állatokkal, növényekkel, nyomot olvas, segít az állatoknak.

Miközben megismer, gondolkodik, figyel, összehasonlít, kiegészít, koncentrál, szókincsét bővíti.

Törpmanó sokszor a gyermekek segítségét kéri, hogy különböző feladatoknál segítsék ki őt.
Mindezek a segítségnyújtások kiváló lehetőségek arra, hogy jobban megismerjük gyerekünket.
Közös, szülő-gyermek színezés eredménye.
 Így tudomást szerezhetünk a gyermek:

  • álmairól (pl.hova, mivel szeretne utazni),
  • fájdalmairól (azért oda ahova, mert egyik szülője ott dolgozik, s már rég látta),
  • élményeiről (azért oda ahova, mert ott valami nagyon jó történt vele)
  • szimpátiáiról (melyike madarat hova juttatja el és miért, kinek mit szeretne ajándékozni és miért)

Tesztelés közben...
A gyermekek igénye és érdeklődése szerint készült el a füzetecske, hisz csemetéimmel állandó oda-vissza kritikusi- és élménybefogadói kapcsolatban álltam.  Ők voltak az igazi szakmai lektorok, kiértékelők és véleménynyilvánítók a képzett óvónők mellett. (Ezért, habár 3-7 éves korosztálynak ajánlott a füzet, merem ajánlani egy bátrabb 2 és fél évesnek is.)
Nyúl, borz, vaddisznó, őz, medve, róka lábnyomai

Épp emiatt, lehet egyszerűbben és bonyolultabban is színezni (nagy formák vs. kidolgozottság), a lényeg, hogy lássa a különbségeket.
Nem kell túl merevnek lenni a kérések "behajtásában". Értem ezalatt, hogy lehetőség van arra, hogy ne ragaszkodjunk szigorúan ahhoz, amit a feladat kér (karikázd be, húzd alá, színezd ki), ha a gyerek úgyis helyesen megoldja az adott problémát, csak pillanatnyi kedve nincs konformálódni.


A lurkóval együtt színezve lehetőségünk van erősíteni a szülő-gyermek kapcsolatunkat.

Ne higgy nekem, mert hazabeszélek, de van, akiknek már bevált!

Én is vettem Virágnak, nagy siker volt! Nagyon szerette, ölelgette, ,,szeretem a manómat'' felkiáltással vetette rá magát reggelente, ahogy felkelt, az volt az első dolga, hogy elővette, és dolgozott benne. Megoldott mindent, ami neki való volt, és nagy türelemmel, nagyon szépen színezett. Még eddig nem láttam így színezni, ennyire vigyázni, hogy ne menjen ki a vonalból.
Szabó Kinga, Kolozsvár
Szia Timi! Szeretjük nagyon a füzetecskét már majdnem tele van húzogatva, színezve. A kedvenceink a színezni való feladatok voltak, az összehúzogatósak, az állatosak.
Páll Judit, Kézdivásárhely
Anita a kedvenc Törpmanós oldalával


A füzet szenzációs, sokféle területet fejleszt! Gratulálok  hozzá!  Szép munka!!!!!
                           Márkusné Ágnes, óvónő, Gyöngyös


A rajzok szépek, esztétikusak. Érdekes, gyerekekhez közel álló témák (állatok, növények, közlekedési eszközök). Változatosak a feladatok, minden részképességre kitérnek. Ez az első munkafüzet, amelyben közlekedési eszközök nyomait láttam (8. old.), nagyon érdekes. Örülök, hogy felfigyeltetek az erdei gyümölcsökre, gyógynövényekre. Várjuk az őszi Törpmanót. Meg a télit...
Gratulálok, szép munka!
Fodor Emőke, óvónő, Szamosújvár

 Múlt héten már megkaptam a Törpmanó füzetecskét, azóta is csodálom milyen jó, egyszerű, és ugyanakkor hasznos dolgok vannak benne.
Bakó Csilla, Marosvásárhely
A lányom nagyon élvezi, felét már ki is színezte.
Fodor Emőke, Szamosújvár
 
Miután hazajöttünk volt egy jópár esős nap, na akkor ki is végeztük majdnem a felét a füzetnek.
Én még előzőleg megkukucskáltam a füzetet, és nagyon szimpatikusnak találtam :). 
Brigi jelenleg ott tart, hogy rajzolni még nem igazán tud, inkább csak krix-kraxokat huzigál, és aztán kitalálja, hogy mi az, de pl. szívesen színez.
Így aztán kiválogatta ő magának, hogy mit szeretne megoldani, és ami túl nehéznek tűnt, vagy épp nem volt kedve hozzá, azt kihagyta. Jöhet nála minden, ahol bekarikázni kell vagy párosítani, csoportosítani. A különbségek keresgélését is szereti.
Szerintem még maradt a füzetben olyan feladat, amihez hozzá tud szólni már most, a rajzolgatós feladatokhoz meg majd még előszedhetjük később megint.

Ha még lesz újabb Törpmanós füzet, kéééérünk!
                                                      Ruff Laura-Ildikó, Kolozsvár


Ha kedved támadt a füzet kipróbálásához, megrendelheted a bookline.hu-ról, a bookline.ro-ról vagy a bookline.sk-ról.
Erdélyben Csíkszeredában, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen,  Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen kaphatóak a (magyar) könyvesboltokban, valamint szórványban a Corvina, a Tortoma és a Kobak könyvesbolthálózat munkapontjain.

Csoportos rendelésért ide írj levelet: kreativtorpmano kukac gmail pont com

Ára 8 lej vagy 700 forint + a postaköltség.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...