2010. szeptember 13., hétfő

A varázsdoboz, avagy mit lehet kihozni egy halom kartonból?

Itt az ősz, és újra beszorultunk a házba. Alább bemutatok egy nagyon egyszerű tippet, amivel garantáltan napokig lefoglalod a csemetédet.
Nézz szét a boltokban, és a lehető legnagyobb dobozokat kérd el. Nagyobb bevásárlóközpontokban vannak óriási dobozok, azokból is lehet kérni, ha nem gyűjtik ők maguk beváltásra.
Olló vagy éles kés kell még, illetve úgynevezett "capsator" (úgy is mint tűzőgép, de ha nincs, lehet varrni is óriás tűvel és spárgával). :) Tervezd meg a doboz átalakítását úgy, hogy férjen be a gyerek (tudjon egyet fordulni benne), majd szereld össze. A megfelelő helyeken illeszd, majd kapcsold össze a széleket (vigyázat az ujjakra!), majd vágj neki ablakot, tégy neki tetőt. Ennyi már startból jó játékindító lesz a csemetédnek.

Ez egy kezdetleges babaház, de, mint a mellékelt kép mutatja, a felnőttek is élvezik a benne való játszást. Nem volt annyira tartós, hamar (5 nap alatt) szétment, de megérte.
Mi lehet belőle? Totyogóknak és nagyobbaknak lehet babaház (nem csak lányoknak! A híres svéd rendező - Bergmanról beszélek - gyerekkorában babaházzal játszott, "gyakorolt" későbbi szakmájára), vagy lehet garázs is, ahova beparkolja a legényke a kocsijait. Lehet alvóhely, búvóhely, hagyd, próbálgassa a lehetőségeket az emberpalánta saját maga. Persze, jó, ha az elején te is mellé kuporodsz, s együtt fedezitek fel a csodát. Aztán vagy 10 perc múlva vígan ellesz egyedül is.
Ennek a strapabíró doboznak van nappali, éjszakai, repülős és lábnyomós oldala is. S még lehet variálni, a határ a csillagos ég.
Ami még nagyszerű ezekben a babaház-készítésekben, hogy a gyermek saját kívánságai is teret nyerhetnek. Következzék a tunning oldala. Az oldalakat be lehet vonni anyaggal, függönyt lehet tenni az ablakra, rajzolni lehet rá, így minden oldala más és más lehet. Meg lehet kérni a gyereket, hogy saját maga találja ki, mit szeretne rárajzoltatni a varázsdobozára. Sőt, még jobb, ha aktívan segít is a remekmű alkotásában. Ha elég tágas a hely, ki lehet teríteni a dobozt, hogy vízfestékkel kifesthessétek (vigyázat: maszatolásveszély!), ha nem, akkor még mindig ott a biztonságos zsírkréta. Ha megunjátok a játszást, akkor össze lehet hajtani, s máris egy fotel, ágy, szekrény háta mögé rakható, s mikor szükséges újra elővehető. - Ha több helyen tűrődik a karton, akkor veszít a stabilitásából.

Bábszínházast is lehet vele játszani.
Ez a játék fejleszti a gyermek kreativitását (festés, színezés, játékvariációk), ami alapvető szükséglet a későbbi jó problémamegoldó-képesség kialakulásához.

Szeretnél több kreatív tippet? A Kórházi játékok tárháza ingyenes füzetecskében olyan játékkiválasztási szempontokat találsz, amelyek nemcsak kórházi, de úti vagy esős időre való játékcsomag összeállításában is segítséget nyújt, változatos korú gyermekek számára. Töltsd ki most az űrlapot és máris megkapod a Kórházi játékok tárháza füzetecskét, benne a 19 tuti unaloműző játéktippel. Kattints ide a feliratkozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...