2012. október 4., csütörtök

Milyen egy bicikli utánfutó?

Biciklik rendezett összevisszaságban. Közelkép egy piskótakővel kirakott járórészről, ami körül a gyepen kisebb-nagyobb, különböző típusú bicikli van felállítva.  Előtérben Törpanyu biciklije az utánfutóval. A bicikli ülése, valamitn a bal kormányfogó papírragasztóval van lekötve.

Mire figyeljünk bicikli utánfutó vásárlásakor?

Ha egy ilyen praktikus, környezetbarát, bicikli után köthető kalandfelfedező "second hand" gyerekhordózó megvásárlására adod a fejed, akkor jó, ha végignézed az alábbi képeket, mert kaphatsz benne fogódzót. Ez most egy olyan összeállítás lesz, amiben a tárgyak egy jó részének a nevét nem ismerem.
Ugye, nem baj, ha nem beszélek szakzsargonban?

Vásárláskor mindenekelőtt nézd meg a huzatját, mennyire épp, mennyire fakó. Vizsgáld meg, hogy minden tépőzár a helyén van-e. Az első képen láthatod, hogy a szúnyoghálót is, és az eső elleni lepelajtócskát is külön-külön fel lehet fogni. Az utánfutó hátsó részénél is, a csomagtartónál szintén két tépőzár található. Nézd meg, mennyire evődött meg a gumis rész is. A csővázra tépőzáras gumiszalaggal lehet ráadni az utánfutó "ruháját", valamint meg is lehet húzni a széleket, ne fújjon be erősen a szél.

Szöveg: Jó, ha az utánfutó gyerekszállító részében kétoldalról megvan mindkét zseb. Kép:Az utánfutónak kétoldalt lyukacsos anyagból zsebe is van. A zseb mellett a képen látszik egy gyerek bicikli-sisak része is.
Jó, ha az utánfutó gyerekszállító részében kétoldalról megvan mindkét zseb.

Szöveg: A gyerkőcök biztonsága érdekében, jó ha a biztonsági öv is stabilan illeszkedik az ülés felső és alsó részéhez. Az ülés úgy van kialakítva, hogy akár egy gyerek középen, akár kettő kétoldalt használja az utánfutót, de be lehessen őket kötni. Ezért alól három darab öv, felül 4 darab öv lesz.Kép: Az utánfutó belseje. Az ülés fekete szivacsos (puhább) felületű, a háttámla füs alapanyagú. A képen jól látszik az utánfutó baloldali részén a bekötő öv részei: két állítható vállpánt felülről be van akasztva egy alólra rögzített, nem állítható övbe.
A gyerkőcök biztonsága érdekében, jó ha a biztonsági öv is stabilan illeszkedik az ülés felső és alsó részéhez. Az ülés úgy van kialakítva, hogy akár egy gyerek középen, akár kettő kétoldalt használja az utánfutót, de be lehessen őket kötni. Ezért alól három darab öv, felül 4 darab öv lesz.

Szöveg: A csomagtartóban nagyjából ennyi fér bele. Vagy két ovis hátitáska kabátokkal. Ha sima terepen mész, akkor akár többet is pakolhatsz bele, mert kétoldalról csattokkal lehet még rögzíteni a felhajthatós lapot. Kép: Utánfutó csomagtere.Benne: kis virágmintás takaró, kétliteres palackban víz, megtömött szatyor.
A csomagtartóban nagyjából ennyi fér bele. Vagy két ovis hátitáska kabátokkal. Ha sima terepen mész, akkor akár többet is pakolhatsz bele, mert kétoldalról csattokkal lehet még rögzíteni a felhajtható lapot.
Szöveg: Nézd meg a háttámla-részt vásárlás előtt. Ilyen kicsi zsebecskék kell, hogy legyenek, bennük ezekkel a (ebben az esetben) fekete merevítőkkel. Ez adja meg a háttámla tartását.Kép: A háttámlának a csomagtér felőli részén 5 kis rekesz van, ami tépőzárral működik. Ez azért kell, mert mindegyik laprekeszbe egy kis fekete erősítő kerül, ami tartja a gyerek hátát utazás közben. Ez adja a háttámla tartását.
Nézd meg a háttámla-részt vásárlás előtt. Ilyen kicsi zsebecskék kell, hogy legyenek, bennük ezekkel a (ebben az esetben) fekete merevítőkkel. Ez adja meg a háttámla tartását.
Ez a szerkeszet segíti az utánfutó biciklihez való csatlakozását. A bicikli hátsó kerekének a bal oldalán található kerékrúdjához kell erősíteni ideális esetben két részen. Innen indul ki egy fel- és le nyithatós tízcentis négyszögletes vasrúd, ami át van fúrva.
Mikor mi vásároltuk a mi utánfutónkat ez az alkatrész, amivel hozzá lehet kötni a bicikli hátsókerék-vázához, hiányzott. Így egyet esztergáltatnunk kellett. Szerencse, hogy ezermesterek is vannak a környékünkön, mert ilyent biztos nem veszel boltból.

Az utánfutó kar-részénél egy kis rugós rész található.

A fenti csatlakozó második része. Az utánfutóból kiálló rúd végén található az a rész (vaskeret), amibe beleilleszkedik majd a kifúrt négyszögletes vasrudacska. A keretbe ez úgy rögzül, hogy egy megfelelő csavar átmegy mindkét vasdarabon, a csavar kilógó végét meg egy klipsz-szerű technikával lezárjuk egy erre a célra meghajlított erős dróttal. Úgy a csavar, mint a hajlított drót hozzá van kötve az utánfutóhoz.
Ezt a rugós részt kell összeilleszteni az esztergáltatott összekötővel. A speciális kötés (egyben biztosító is) egy ilyen egyszerű klipszerűség.
Biciklizés előnyeiről még itt olvashatsz!
Úgy gondolod, hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...