2010. december 3., péntek

Újabb ajándékötletek Karácsonyra

Ha még mindig nem sikerült eldöntened, mit is teszel a karácsonyfa alá, itt egy újabb saját kezű ajándék ötletözön. (Ha ügyes vagy, hétvégén egyiket-másikat el is készítheted!)

  • Ha ügyes kezed, varrógéped és türelmed van, akkor varrhatsz díványra párnát, kocsiba üléshuzatot, kamasz gyereknek babzsákot, folthátánfolt takarót (patchwork) stb.
A méhviaszgyertyákat könnyű elkészíteni: egy lapot felvágsz olyan méretűre, amilyenre szeretnéd a gyertyáid méretét látni, hajszárítóval vagy kaloriferen megmelegíted egy cseppet, majd az előzetesen méhviasszal átdörgölt spárgát (kanócnak) a méhviasz lapdarabka szélére helyezed és jó szorosan feltekered. Ha nem ügyelsz arra, hogy szorosan tekerd, akkor nem fog jól égni a gyertyád, ha meg túl szorosan göngyölíted fel, akkor a kis mintákat összenyomod. Lehet önteni is gyertyát, ha összegyűjtögetted az egy év gyertyafogyasztásodból megmaradt darabkákat, és egy rosszabb edényben megolvasztod. A folyékony gyertyába mártogasd a spárgát, majd egy másik edényben hirtelen hűtsd le a hideg vízben. Addig mártogatod-hűtöd, amíg eléri az általad óhajtott vastagságot, formát. Lehet kísérletezni is: oldalába különböző bogyókat, szirmokat, magokat stb. nyomkodhatsz.
  • Készíts gyermekednek (vagy akár a rokon totyogó gyermeknek is) saját kezűleg gyártott egyedi könyvet ajándékba. Eléggé pepecs munka, de megéri! Gondold ki a mese történetét, ehhez válogass különböző színű filcíveket (gyári nemezíveket) a hobbiboltból, vágd tetszés szerinti méretre (egyik oldalát, ahol össze fogod varrni hagyd egy cseppet hosszabbra), majd vágd ki a figurákat is (előtte jó lesz körberajzolni őket, hogy ne menjen kárba az anyag). Ezután a figurákat (például ha karácsonyi meséskönyvet akarsz készíteni, akkor angyal, ajándék, karácsonyfa, gyermeked, csillag, stb.) ráragaszthatod a méretre vágott filcoldalakra. Ügyelj arra, hogy jó minőségű ragasztót használj, ne váljon le tíz lapozás után. Ha rávarrod a figurákat, akkor a varrással hímezheted is azt. Használhatsz gombokat, gyöngyöket szemeknek vagy egyéb díszítésre.
Unoka, unokahúg/unokaöccs vagy keresztgyermek s.k. gipszlenyomata kiváló ajándék nagymamának, nagynéninek vagy keresztszülőnek. Száradás után be lehet keretezni (akár ez a rózsaszín járólap is jó társítás). Ha szegre szeretnéd akasztani, akkor öntés előtt kell behelyezni az akasztót. A gyerek vizes kezét akkor nyomjuk bele a gipszbe, mikor már egy cseppet száradt a frissen öntött gipsz.
Az egyedi karácsonyi ajándékkártyák vagy üdvözlőlapok mindig sikernek örvendenek. Nem kell más hozzá, mint színes papír, mintás olló, papírragasztó, mintanyomó és esetleg öntapadós színes papír.

  • Ugyancsak jó ajándék a házi gyártású könyv alakú füzetecske. Vastagabb papírt (az egyszerű fénymásoló papír is megteszi ha mást nem kapsz) hajts kettőbe, majd a vonalak mentén vágd fel. Az így kapott papírlapokat helyezd egymásra, hajtsd kettőbe és a közepét tűzd össze. Ilyen módon egy üres nyolcoldalas könyvecske-füzetecskét kapsz (az oldalszámokat lehet növelni egy újabb papírív felvágásával, ugyanúgy a színét is lehet változtatni, hogy hány színes, hány fehér oldala lesz az ajándéknak). Hogy mi a lényeg ebben? Az, hogy a gyerek roppant élvezettel forgathatja saját bejáratú könyvecskéjét úgy, hogy remélhetőleg senki sem szól rá, hogy finoman, fiam, vigyázz a könyvre, mert szamárfüles lesz, és saját kezűleg tudja összefirkálni a könyvecskét, miközben úgy érzi magát, "mint a nagyok" és miközben, remélhetőleg, senki sem szól rá, hogy nem szabad, meg irgumburgum...
Szalvétta-technikával különböző, háztartásban nagyon hasznos tárgyat (ékszertartót, fűszertartót, gyereknek kincsesládát) tudsz bevonni, vagy szimplán dekoratív gipszplakettet készíteni.
  • Ha ügyesen bánsz a képszerkesztő, szövegszerkesztő (tördelő) programokkal, akkor saját kezű, családra, barátra, rokonra szabott naptárt állíthatsz össze. Akár egyénre szabott névjegykártyát is ajándékozhatsz.
  • Szalmából, papírból, csuhéból, gyöngyből karácsonyi díszek (angyalkák, csillagok, harangok stb.) készíthetőek. :)
  • Nagyon jó zörgő alakítható üres vitaminos, cipőkoszos dobozokból, ha apró kavicsokat, magvakat, rizsszemeket teszünk bele. Győződj meg róla, hogy biztos jól zárnak a dobozkák, ne érjen kellemetlen meglepetés.
  • S ha még mindig kételyek közt leledzel, hogy vajon mi is lenne a legmegfelelőbb ajándék egy bizonyos személynek, süsd meg kedvenc tésztádat (de azért inkább az ő kedvenc tésztáját), helyezd el egy tálcán, s ajándékozd neki a tálcát, a süteményt meg együtt elfogyasszátok! :)


Valami másra vágysz? Katt ide!
S ha nagyon megszorultál, akkor meg ide.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...