2011. március 8., kedd

Mit adjunk a gyermek kezébe? Kifestős- és foglalkoztatófüzet kínálat

Állandóan rajzolunk és színezünk, így lassan odaértem, hogy jó lenne beszerezni egy-két kifestős vagy fejlesztő füzetecskét.
Ígyhát feltérképeztem, mi a kínálat a hazai könyvesboltokban e téren. Bevallom, csak a jobbakból válogattam. A sok, számomra nem megfelelőt nem vettem meg. Ilyenek voltak például a különböző mostani mesefigurás hősök és tárgyak kifestőskönyve, vagy hercegnős, királylányos kifestősök, amik szerintem, egy divatirányzat követőjévé, úgyis mint minifogyasztóvá alakítják a MINDEN iránt érdeklődő apróságot.

Marosvásárhelyen vettük, abszolút első számú kedvenc. Tiszta vonalvezetés, szép rajzok, kellemes, mesés hangulata van. Inkább kifestőskönyvecske, de lehúzósképek is vannak benne, meg a végén egy kis próbálkozás készségfejlesztésre. Magyarországi termék, 52 oldalas, fekete-fehér kivetelezésű, kiváló első kifestősnek. Kiadó: Santos. Rajzolta: Gyarmathy Ildikó Ár: 15 RON (ha jól emlékszem)


Ez a két példány inkább a fejlesztő füzetek sorát gazdagítja. Színes, 16 oldalas,  szép kivitelezésű kiadványok. Ami előnye a matricás könyvnek (szép a színvilága, nagyon jól eltalálták), ugyanakkor hátránya is (beszűkíti a gyermek fantáziáját, kevés teret hagy a saját világ leképezésére, nincs elég hely színezni, csak magára a már kiszínezett felületre). A belga Zelda tehén történeteinek a magyar fordítása. Kiadó: Alexandra Kiadási év: 2008 Ár: 11 RON (matricás), 8 RON (kifestőskönyv). Egy cseppet drágáltam, de jóminőségű a papír, s a könyv is ízléses.


Holt versenyben áll az előző kettővel ez a két Ügyes vagyok! készségfejlesztő füzetecske. Úgy látom, ez sem magyar termék, hanem cseh (? lengyel?) eredetinek a fordítása, de nagyon aranyos. Szép a vonalvezetés, esztétikus a kinézet, és a feladatok is megfelelőek.  Előnye és hátránya ugyanaz, mint a fentieknél. Kiadó: Aksjomat Kiadási év: 2009 Ár: 6 RON Ez már inkább elfogadhatóbb a 16 oldalnak.

Nagyon szimpatikus nagy foglalkoztató füzetecske. 48 oldalas, fekete-fehér kiadású, szép grafikai elrendezés és rajzok, újrafelhasznált (?) papír, kitűnő gyakorlatok. Kiadó: CAHS. Illusztráció: Csukásné Bernáth Krisztina. Ár: 7 RON (megéri)


Nem vettem, kaptuk. Nem kimondottan óvodásoknak való kifestőskönyv, habár lehet bele színezni rajzolni. Tematikus, egyik oldalán az előre megfestett rajz, a másik oldalon a kiszínezendő rajz típusú füzetecske. Az előre kiszínezett rajz túl sok árnyalatot, árnyjátékot és apró részletet tartalmaz, míg a fehér-fekete rajzon a sok apró részlet elhatárolódását fekete vonalak jelzik, így leterhelik az összképet. Nem igazán való óvodásoknak, inkább kisiskolásoknak. Kiadó:  SemnE

32 oldalas fehér-fekete, egyik oldalon mondókák, versikék, a másik oldalon meg ahhoz kapcsolódó rajzok. Habár nem olyan mértékben, mint az előző füzet, de ebben is zsúfolt a grafikai képe az oldalnak. Az igazság az, hogy nyelvtanulás miatt vettem meg (több is van ebből a sorozatból). Sok ismételgetéssel berögzül a gyermeknek a román nyelv specifikus hangzása, így, remélhetőleg nem lesz idegen, mikor élesben hallja. Kiadó: Iulian Ár: 1,9 RON


Ezt a könyvet ne vedd meg, ha nincs minimum egy óra szabadidőt az átadás pillanatától kezdve. S az egy óra még a jobbik eset... :)) Abszolút kedvenc: sok és változatos gyakorlatok vannak benne, kedvesek a kis rajzok. Nem kimondott kiscsoportos füzetecske, de nagyon leköti a gyermek figyelmét (és a szülőjét is:) ). Kiadó:  Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Illusztrációk: Guti Bernadett Ár: 6 RON (simán megéri! 32 fekete-fehér A4-es oldal)


Hát, ez számomra nagyon egy aranyos füzetecske. Nem is gyereknek való, hanem inkább szülőknek. És pedagógusoknak. Kis segítség, hogyan és mivel lehetne a gyermeket bevezetni a színek világába. Kiadó: Editura Didactica si Pedagogica Kiadási év: 1998 Ár: 1,3 RON (ki tudja mikortól ücsörgött ott a polcon, mire én rátaláltam...)

Valami másra vágysz? Próbáld ki te is Törpmanó nyári játszófüzetét! Klikk ide! Kíváncsi vagy, másnak hogyan vált be? Ide kattanj!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...