2010. október 26., kedd

Szereted a szavakat? (JÁTÉK)

Beszédünkkel is nevelünk. Ahogy ejtjük a szavakat, amilyen a hanglejtésünk, amilyen szavakat és metakommunikációs jeleket használunk, az mind-mind példaértékű csemeténk számára. Az lesz számára a minta, amit utánozni, gyakorolni fog. - Itt elég bajban vagyok, ugyanis enyhe beszédhibám van, s épp ezért reménykedem, hogy az én maszataim inkább apjuktól lesik majd el a megfelelő beszédgyorsaságot. :) -
Mióta elkerültem Kolozsvárról, sok olyan szóval találkoztam, ami nem volt számomra ismerős. Először idegenkedtem ezektől a szavaktól, mert attól, amit nem ismer az ember, általában idegenkedik, meg aztán elég nehéz is volt megszoknom a másfajta beszédet. (Volt? Még mindig az :) )
Nehéz, mert egy teljesen más gondolkodásmódot, más gondolkodási rendszert tükröz, ami elüt az addig általam ismerttől. De mostanra egyik-másik szó egészen jól megtalálta helyét az aktív szókincsemben, s jól el van a már meglévőkkel. :)
A játék pedig arról szól, hogy aki leghamarabb beküld nekem legalább 4 (négy) olyan szót, ami elüt AZ irodalmi nyelvtől, ajándékba egy Székely szótár című könyvet kap a szerző aláírásával. A szavakat az írásaimból kell kikeresni. Határidő péntek (okt. 29.) 12 óra.  Ha több helyes megjegyzésküldő lesz, akkor sorshúzás alapján döntődik el a könyv gazdája. Eredményhirdetés péntek este, mihelyst alusznak a purecek.
Vadászatra fel! :)
Íme az ajándék! Sántha Attila: Székely szótár

10 megjegyzés:

Bíró Ancika írta...

Szia Timi, gratulálok a bloghoz, na meg a férjednek a könyv elkészitéséért. Én is beneveznék a játékba a következő négy szóval: purec, pirinyó, kiszuperált, radina.

Üdv. Annamari

Kosztándi Timi írta...

Gratula a bátorságodhoz! Jók a szavak! :)

Névtelen írta...

Jó a heti témád, benevezek:
pitar, sater, nyűszűleány, pártavátság
remélem sikerem lesz:) Jó munkát, Fodor Emőke

Kosztándi Timi írta...

Emőke, ezek nem inkább Szamosújvár környéki szavak? Ilyen szavakat nem használtam a blogomban. Az írásaimból kell kikeresni azt a legalább 4 szót, ami elüt az általánostól. Lehet erdélyi, regionális közszó is. :)

Brigita írta...

Szia Timi, én is gratulálok a bloghoz, s főleg a Maszatokhoz:)Én is beneveznék a játékba: nyám, radina, zakota, csórécsiga, tokányfőzés, purec...Várom a további bejegyzéseket, nagyon szórakoztatóak.Üdv. Brigi

Kosztándi Timi írta...

Szia Brigi! Kösz a megjegyzés beküldését, örülök, hogy részt veszel a játékban! A bejegyzések meg jönnek szépen sorjában, ahogy időm engedi. Most egy karácsonyi akcióban gondolkodom, mihelyst meglesz, értesítelek a blogon keresztül. :)

kolozsvarikiity írta...

tudom, elkéstem, de itt a négy szó, : mámi, "bulivan", kölykecskék, tanácsoltunk :P

Kosztándi Timi írta...

Ez már tiszta csángó szótár! :D

kolozsvarikitty írta...

pont azt olvastam előtte, na, mit csináljak? :P

Kosztándi Timi írta...

Hm.... Akkor legközelebb legyen egy Tíz év Moldvában kötet ajándékozás? Mi legyen az újabb játék?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...