2012. szeptember 18., kedd

Similabdát vegyenek! (Házi készítésű fejlesztő játékok. I. rész)

Delfines similabda. Bordó faasztalon házi gyártású similabda, aminek a látható részén egy delfin mosolyog. A labda piros cérnával van összekötve.
Delfines similabda
Mintegy válaszként a Pénzügyi Őrangyal blogján olvasottaknak írom ezt a bejegyzést. Valójában Törpmanó oldalán minden játéktipp és -ötlet minimális anyagi ráfordításból valósul meg.
 
Gyerekkorunkban a Séta-tér melletti játszótéren mindig lehetett venni similabdát. Nyúztuk is rendesen a szüleinket érte. És azután meg a labdáinkat (szerencsés esetben vettek nekünk). Az esetek többségében kb. két hét alatt alapos munkával tönkre is tettük a szerzeményt. Ezek az alkalmak adtak lehetőséget arra, hogy behatóan tanulmányozzam a similabda készítés fortélyait.
Most, különösképpen a fűtésszezon előtt (meghozták a fát, druzsbázni kell, ergó van hozzávaló) aktuális ez a téma boncolgatása.
Ha érdekel görgesd lefelé, mert megtudod, hogy lehet készíteni, és egyáltalán mi fán terem.
Szükséges hozzávalók:
  • fűrészpor
  • nájlon zokni (női) (azt a silány minőségűt, amit a múltkor vettél a boltból és állandóan csúszkál rajtad, nyugodtan szánd e célra!)
  • nájlonzacskó
  • erős cérna
  • kartonpapír (lehet színes is, sőt ajánlott!)
  • gumi (ne bugyigumira gondolj, hanem arra a vékonyabb kiszerelésű, téli dzseki kapucniját összehúzó gumira, vagy annál is vékonyabbra)

Elkészítési mód képekben:


Nájlonzacskót megtömsz fűrészporral annyira, hogy egy jó tenyérnyi labdát formázhass belőle. A zacskó végét kösd el cérnával. (Próbáltam befőttesgumival is, hogy könnyebben menjen, de nem vált be.)  A képen fehér átlátszó nájlonzacskó aljában fűrészpor található. Az egész zacskó labda formára van igazítva. Közvetlen a fűrészpor felett el van kötve a nájlon fekete cérnával. Nincs üres hely a zacskóban.
Nájlonzacskót megtömsz fűrészporral annyira, hogy egy jó tenyérnyi labdát formázhass belőle. A zacskó végét kösd el cérnával. (Próbáltam befőttesgumival is, hogy könnyebben menjen, de nem vált be.)
Hogy tartósabb legyen a labda, a nájlonzacskó végeit visszahajtjuk a labda aljára... A képen a fenti fűrészporos zacskót támasztja, mintegy védi egy gyermekkéz.
Hogy tartósabb legyen a labda, a nájlonzacskó végeit visszahajtjuk a labda aljára...

... bekötözzük és levágjuk a kiálló részeket. Ugyanaz a fűrészporos labdacs a csempén, melyre visszahajtottam a zacskó lógó részeit és az alján (a másik kötéssel ellentétes irányban) megkötöttem, majd megnyírtam.
... bekötözzük és levágjuk a kiálló részeket.
Most lép akcióba az a fránya hájlonharisnya! Tedd bele az eddigi fűrészpor-labdacsot a zokniba és kösd be a zokni szárát úgy, hogy ne játszódjon benne a labda! A képen a nájlonzokniba bújtatott fűrészporlabda egy delfint ábrázoló kicsi kör alakú kartonon fekszik félig, mellette pedig egy piros polip látszik, szintén egy köralakú kartonon van.
Most lép akcióba az a fránya hájlonharisnya! Tedd bele az eddigi fűrészpor-labdacsot a zokniba és kösd be a zokni szárát úgy, hogy ne játszódjon benne a labda!

Így kösd meg keresztül-kasul, vigyázva arra, hogy ne csússzanak le a már feldolgozott cérnák. Ez egy nehéz, embert-próbáló feladat. Mindenképp két oldalról dolgozz, és a cérnaszálakat középen keresztezd. Ezáltal meggátolod azt, hogy a cérnák össze-vissza csúszkáljanak. - Amúgy fognak. Készülj fel rá. A képen a delfines similabda, amin éppen hurkolom fel a cérnát.
Így kösd meg keresztül-kasul, vigyázva arra, hogy ne csússzanak le a már feldolgozott cérnák. Ez egy nehéz, embert-próbáló feladat. Mindenképp két oldalról dolgozz, és a cérnaszálakat középen keresztezd. Ezáltal meggátolod azt, hogy a cérnák össze-vissza csúszkáljanak. - Amúgy fognak. Készülj fel rá. Az a két kartonpapírka azért kell, hogy a kötések ne sértsék a tenyeret (egy idő után).
Kész is van a similabda összekötős része. Most már csak a gumi hiányzik róla. A képen az átkötözött similabda. Ezúttal a polipos része mosolyog ránk. A similabda mellett egy sárga nyelű olló is belóg a képbe.
Kész is van a similabda összekötős része. Most már csak a gumi hiányzik róla.
Íme a similabda! Ugyanaz a kép, mint a bejegyzés első képe (delfines similabda). A gumi úgy van összekötve a labdával, hogy a középen összekötözött cérnák alá van beszuszukálva, majd megbogozva egyik vége. A gumi felső szabad részén meg egy picinyke kört alakítottam ki. Épp akkorát, hogy a gyermek a középső ujját beletehesse és ne szorítsa azt.
Íme a similabda!

Ha mindez megvan, akkor húzza a gyermek a középső ujjára a gyűrűben végződő gumit, és indulhat a játék!
Az nyer, akinek minél többször sikerül a labdát a tenyeréhez ütögetnie. Akár kiszámolóval, akár normál számolással lehet mérni, melyik gyerek/szülő az ügyesebb.
Nehezítésként lehet hosszabb gumit kötni az ügyeskedő gyerek similabdájára.
Ez a fajta tevékenység nagyon jól fellazítja az írásban, gépelésben kifáradt csuklót.

Variáció egy témára. Állatfigurás similabda. Használat közben azonban kihullnak ezek a díszek. A képen egy másik similabda, aminek a cérnái közé cápa és zebra is van téve alólra, oldalra meg egyéb kisebb állatképek vannak berakva.
Variáció egy témára. Állatfigurás similabda. Használat közben azonban kihullnak ezek a díszek.
Kiváló kinti-benti játék, aminek alacsony a balesetkockázata.
Ajánlott korosztály: négy (4) évesektől felfele (óvódások, iskolások, szülők)
Emellett fejleszti a szem-kéz koordinációját a kölyöknek és kezdetleges valószínűség-számításokra is lehetőséget nyújt, nem beszélve a játszás okozta öröm megéléséről!


Kipróbálod?
A sorozat második részét itt olvashatod!

Több kreatív tippre vágysz? Kérd te is a Foglald le a lurkót! és a Kórházi játékok tárháza című ingyenes füzeteket, amelyekben az egyszerűtől a nehezebb fokozatig, kevés eszközt igényelő játék által szinte minden gyerekes család talál kedvére valót! 
 Katt ide és töltsd ki az űrlapot!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...