2012. december 27., csütörtök

Nevelj gondolkodó gyermeket!

Szöveg: E mellé még kell a ceruza. Kép: Közelkép egy kinyitott rejtvénylapról, aminek a lehajló lapján látszik a megoldandó rejtvény típusa.
E mellé még kell a ceruza.

Hogyan szerettessük meg a gyerekkel a írást-olvasást? 

Itt a vakáció és csak úgy szeretnél a gyermekeddel valami hasznos és jót csinálni? Jó bulinak tartod, ha együtt a család, és jó a hangulat?
Alább megosztok egy kiváló játéklehetőséget, ami nagyon jól fejleszt többféle területet is a gyermekben MIKÖZBEN önbizalom erősítő és kihívás is egyben!
Ha kíváncsi vagy, olvasd tovább!

Ehhez a játékhoz nem kell más, mint egy akármilyen keresztrejtvényes lap (pl. a múlt évi Füles is megteszi) és egy-két írószer, nomeg radír se árt, ha van.

Előpakolod a  lapot/lapokat, kikeresed belőle a rejtvényt, és játékra hívod a csemetéd/csemetéket.

Őszintén, (de tényleg) utánanéztem, vajon mi lehet ennek a pontos neve, mert nem sudoku, nem skandi, nem poénvadászat, hanem az a fajta rejtvény, aminél a felsorolt 2-, 3-, 4-, 5- stb. betűs szavakat kell belehelyezni a négyzetbe, úgy, hogy a megmaradt szavakból össze kell szerkeszteni egy vicc csattanóját. Ha tudod, mi a neve ennek, írd meg nekem is, mert választ még nem találtam rá!
Szöveg: Kezdeti eligazítás. Kép: Közelkép. Két Füles rejtvénylap kinyitva az asztalon, felette két előrehulló hajas buksi görnyed, egy felnőtt kéz meg golyóstollal követi a beírandó szavak sorát.
Kezdeti eligazítás.
Első lépésként elmagyarázod a játékszabályt. Nagyon egyszerűen valahogy így hangzana: innen a szavakat át kell írni ebbe a nagy négyzetbe. :) Aztán felolvasol neki egy pár szót, majd elmagyarázod, hogy milyen rendszer szerint történik a szóátpakolás (számigálni kell a négyzeteket, a szavak bizonyos betűinek meg össze kell olvadniuk más szavak azonos betűivel - találtatni kell őket).
Ezután kezébe nyomod a plajbászt, s kezdődhet a móka!

Mire figyelj: 
  • ha óvodáskorú a gyerek, neki önmagában a veled töltött idő lesz élvezetes, nomeg a négyzetszámolgatás és szóátírás (értelemszerűen fejleszti a számolási készséget, kézügyességet, alias finom motorikus mozgást - olyan kicsi helyre beszuszakolni egy betűt nem kis teljesítmény ebben a korban - , növeli az önbizalmat: micsa felnőtt dolgot művelek itt! :D )  
  • DE ha nagyon teljesítményorientálttá válik a játék, frusztrációhoz is vezethet, hiszen még nem tud írni, olvasni, számolni önmagában a gyerek (kevés kivételtől eltekintve), max. utánozni. Dícsérd meg, abban, amit jól csinált! Hogy hiánytalanul átmásolta a szavakat a négyzetbe, hogy ügyesen kiszámolta a rendelkezésére álló kockákat és azokba a megfelelő betűszámú szavakat írta be.
Szöveg: Gyakoroljuk a betűmásolást. Kép: Közelkép egy "szabályosan" mind a két kéz a lapon  beállásról, amint rejtvényt fejt egy óvodás.
Gyakoroljuk a betűmásolást.


  • ha kisiskolás a csemetéd (pl. elsőosztályos, már tudogat írni, meg olvasni, de nem elég biztos önmagában, vagy nem sikerült még eddig felkelteni az érdeklődést a betűk iránt) akkor ez a rejtvényes játék Anyapával igazi kihívás lehet számára. Ha egy lapon közösen dolgoztok, versenyezhettek abban, hogy ki találja meg az odaillő szót (vagy szimplán megkérheted, hogy keresse meg). Egy ilyen egyszerűnek tűnő feladat azonban komoly kihívás egy kiskölyöknek, hiszen: először számolnia kell a négyzeteket, aztán olvasnia kell az adott betűszámú szavakat, harmadszorra meg kombinálnia kell a lehetséges megoldásokat (variál). Így már fejlődik a figyelemkoncentrációs-, számolási-, problémamegoldó készsége, a kombinációs készsége, elősegíti a kreatív gondolkodást, türelemre tanít, elmélyülést segít elő.
  • ha már nagyobbacska a gyermeked, akkor az is elképzelhető, hogy külön-külön oldtok meg egy-egy rejtvényt, ahol a sikerélmény az lesz, hogy egyedül képes sikeresen befejezni egy rejtvénymegoldást, netán ha az időt méri, akkor különböző egyéni csúcsokat állíthat fel és dönthet újra és újra meg.
Szöveg: Állva is megy nekem az írás! Kép: Piros blúzos hosszú fekete hajú buksi fejecske szorítja le egyik kezével a füzet egy lapját, míg másikkal golyóstollal tölti ki a négyzeteket.
Állva is megy nekem az írás!

Ne feledd, minden kezdet nehéz. Lehet, az elején nem sikerül olyan látványosan előrehaladni a rejtvény megfejtésében, de idővel, ha apránként többet és többet játszódtok ilyent, akkor kialakul benne az a fajta kreatív gondolkodásmód, ami nem engedi begyepesedni az agyát, ami által állandó szüksége lesz az új szellemi ingerre és kihívásra. És ami által a nagybetűs életben is képes lesz kreatívan (értem ezalatt, hogy több lehetőséget is végiggondolva) megoldani problémáit.

Ha egyéb kreatív és spórlós játékötletekre vágysz, töltsd le most a Kórházi játékok tárházát, amiben 19  egyszerű és nagyszerű játékot mutatok meg, és a Foglald le a lurkót! füzetecskét, amiben közös családi kézművestippeket osztok meg.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...