2013. január 2., szerda

Korcsolyapálya készítése házilag

Szöveg: Indul a korcsolyázási-szezon! Kép:Két dzseki és sínadrág összeállításban gyerek áll háttal a fényképésznek egy eléggé havas korcsolyapályán. Az egyik gyerek sárga sapkás, piros kabátos, lilanadrágos. Hagyományos balerina korcsolyája van.  Amésik gyereknek mintás lilás sapkája, két színű lila kabátja és fekete sínadrágja. A lábán csatos, állítható korcsolya van.
Indul a korcsolyázási-szezon!
Neked is van otthon maszkurád, akit ebben a vakációs időben le szeretnél foglalni?
Gondolkoztál azon, hogy melyik lenne az a tevékenység, ami minimális költségvetésből is elérhető?
Szeretnéd, ha többet lennétek kinn a friss levegőn?
Szeretnétek valamit sportolni, de semmi sincs a közeletekben?
Mit szólsz a korcsolyázáshoz?

Gyerekkorunkban a lépcsőházi gyereksereggel fogtunk össze egy-egy kisebb méretű csicsonka-pálya elkészítéséhez. Literszámra hordtuk a vizet flakonokban, és adtuk a pályakészítőnek.
Most meg odaértem, hogy saját gyerekeimnek készítem a korcsolyapályát. Illetve, csak elkezdtem a kivitelezést, mert máris segítő lábacskák vettek körül.

Az első lépés a hó ledöngölése. Ehhez kérj segítséget a purectől, vagy akár legyen direkt az ő feladata. Lehet síléccel, hójáró talppal, örökmozgó gyermekek hóban hempergésével, spéci döngölővel. Kinek mi van kéznél, lábnál.

Aztán locsolni kell.
Szöveg: Locsolni kell este... Kép: Barna dzsekis kötött sapkás férfi slagból ereszti a vizet a ledöngölt havú földre.
Locsolni este...
Szöveg: ... és reggel. Kép: Ugyanaz a beállás, csak most napvilágnál locsolják a havat, jeget. A víz magasból hull alá a földre.
... és reggel.
 Két locsolás közt várod, hogy megfagyjon a hóra, jégre engedett víz. Vederrel is lehet vizet hozni, hogy az egyenetlenségeket jobban eltüntesd, akár hóval is tömködheted a lyukakat, göröngyeket.

 Negyedik lépésnél kicsapod a gyereket, hogy avassa fel a pályát.

SZöveg: Ha már jól megy neki amúgy is a korcsolyázás, akkor nem okoz számára problémát az egyenlőtlen terep, ha még csak most tanul, akkor meg úgyis mindegy: esni fog akár sima a pálya, akár nem. Kép:  A két gyerek a még eléggé havas korcsolyapályáról próbál feltápászkodni.
Ha már jól megy neki amúgy is a korcsolyázás, akkor nem okoz számára problémát az egyenlőtlen terep, ha még csak most tanul, akkor meg úgyis mindegy: esni fog akár sima a pálya, akár nem.

 Ha a korcsolyapálya mellé padot vagy széket teszel, akkor a gyerek megpihenni is tud. Netán ott üldögélve fogyaszthatja el a meleg teát, szendvicset.

Szöveg: Most igazán jól esik egy kis pihenés. S közelebbről is meg lehet figyelni a fagyos tárgyakat. Már csak a nyalogatás kizárását kell megoldani. Kép: Egy kerti asztal és az elébe tett fatönklábó deszka-padra vannak félig felcsimpaszkodva a gyerekek, és elmélyülten figyelnek valamit a a befagyott réseken. Most mindkét gyerek kezeslábasban van, a füsdzseki és kabát összeállítás helyett.
Most igazán jól esik egy kis pihenés. S közelebbről is meg lehet figyelni a fagyos tárgyakat. Már csak a nyalogatás kizárását kell megoldani.

 Persze a jégpályát lehet, sőt, néha kell is folyamatosan csinosítgatni, hogy minél jobb legyen. A miénk jelenlegi állapota ilyen:
Szöveg: A tökéletestől messze áll, de a célnak megfelel. A háttérben a kút kávából átalakított hengeres döngölőnk. Kép: Csillogó tükrű jégpálya, amin enyhe rücskök vannak. A kép távolabbi végén a földre van fektetve a pléhbevonatú fahenger.
A tökéletestől messze áll, de a célnak megfelel. A háttérben a kút kávából átalakított hengeres döngölőnk.
Tuti tipp:
Ha több család fog össze, akkor akár egy nagyobb közös jégpályát is létre lehet hozni akár parkban, bérház, kultúrház vagy iskola/óvoda udvarán. Odaszoknak a csemeték, s máris megvan az az érzelmi plusz, az a töltet, amit csak egy jó kis közösségi móka adhat, és ami miatt nem fognak a házba kívánkozni.

Ha azonban, olyan játékot keresel, amit két korcsolyázós időszak között lehetne bent a házban játszani a lurkóval, akkor iratkozz fel a Foglald le a lurkót! című ingyenes e-bookomra!
Ezzel együtt megkapod majd a Kórházi játékok tárháza letölthetős füzetem is, amiben 19 játékötletet találsz! Minimális költségvetésből csuda móka és élmény a családnak!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...