2012. december 9., vasárnap

Amikor anya haja égnek állt... (színkeverés)

Szöveg: Ekkor állt égnek a hajam... Kép: Konyhai asztal letakarva vászonterítővel. Rajta egy tányéralátét, amin két szalaparkett darabon kék, piros, sárga, fehér festékfoltok vírítanak. A másik fadarabon már lila kevert festékből parafepecsétez egy gyermekkéz.
Ekkor állt égnek a hajam...

Pecsételünk, színt keverünk

Hát majd szívstoppot kaptam, hogy alig két (vagy hozzávetőlegesen két) oda nem figyelt perc után, így néz ki a konyhaasztal...
Hétvégi programot vagy délutáni szabad programot tervezel, s nem tudod mi legyen az?
Ajánlom figyelmedbe ezt az általunk véletlen kitalált fejlesztő gyerekfoglalkozást.

Mit fejleszt?

  • a gyermek finom motorikus mozgását (kézügyességét - nagyon fontos a szép írás kialakításában, s felnőtt korban a finom kézi munkák elvégzéséhez: mérnök, sebész stb.)
SZöveg: Kezdődik a keverés... Kép: Egy szalaparkett darabkán fehér festékpacában kék fetékpötty, s tőle jobbra kék alapon piros festékek.
Kezdődik a keverés...

  • a vizuális kifejezőképességet: ismerkedik a színekkel, majd egyre bátrabban használja a már megtanultakat, megtapasztaltakat, megtanulja és használja a színek neveit, ismerkedik és gyakorol új technikákkal, amivel kifejezésre juttatja a benne lévő élményeket, világképet
  • a vizuális fantáziát (a fentiek megtanulásával, hogyan alkot meg egy-egy képet)

Szöveg: Kész lett a csudaszép lila! Kép: Közelkép a fadaraon lévő kikevert lila foltról. A festékfolton megcsillant a vaku fénye. A széleken kék, fehér, piros festék csíkok láthatóak.
Kész lett a csudaszép lila!
Mi kell hozzá:
  • gyermek
  • erős idegzetű szülő (vagy legalábbis edzettebb)
  • folyékony festék
  • ecset
  • parafadugó pecsét (innen tudod elolvasni a parafadugós pecsétről szól bejegyzést)
  • papír
  • festőköpeny a gyereknek (vagy legalábbis egy otthoni, használtabb ruha)


Mi ugyan üvegfestéssel álltunk neki, de erre a tevékenységre, inkább a temperát vagy egyéb folyékony festéket ajánlok. Az igazság az, hogy sajnáltam erre használni az üvegfestéket. Nem kell minden színt és árnyalatot beszerezned, elég, ha az alapszíneket (piros, sárga, kék) illetve a fehéret és feketét vásárolod meg. A lényeg úgyis azon van, hogy a gyerek maga jöjjön rá a dolgok nyitjára.
Szöveg: Kísérletezés után, jöhet a színek alkalmazása... Kép: Közelkép négy A4-es fehér lapról, amin végig van pecsételve különböző pecsétekkel klönféle alakzatokban.
Kísérletezés után, jöhet a színek alkalmazása...

Milyen szín milyen színekből lehet kikeverni, miből mennyit kell beletenni, hogy erősebb szín legyen, vagy halványabb, sötétebb árnyalattá változzon.
Szöveg: Emiatt az alkotás miatt, másítottam meg a véleményem: már nem sajnálom az üvegfestékeim... Kép: A szivárvány minden színében pompázó lap, amire rá volt borítva egy munkalapra. A kép épp azt a mozzanatot kapta le, amikor a lap elválik a fadarabról és szép csíkosan tűnik elő a színek sokasága.
Emiatt az alkotás miatt, másítottam meg a véleményem: már nem sajnálom az üvegfestékeim...




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...