2012. december 22., szombat

Töltöttkáposzta-szezon van!

Szöveg: Becsomagolásra várva... Kép: Közelkép egy káposztalapira tett húsmasszáról, amire a káposztalapi bal része ráhajlik.
Becsomagolásra várva...
 Avagy hogyan főzzünk töltöttkáposztát gyerekkel?

Ha már minden szükséges előkészülettel megvagy, ha már az ételek illata lepi be a lakást, akkor ez a bejegyzés nem neked szól.
Ha még nem vagy kész mindennel, de van ki vigyázzon a kicsire, amíg te a konyhában sürgölődsz, akkor szintén nem neked íródott az alábbi bejegyzés.
Ám ez a bejegyzés neked szól, ha gondot okoz az, hogy mivel kösd le a gyerek figyelmét a karácsonyi nagy sütés-főzésben.


Arra nem térek ki,
  •  hogy savanyú vagy édes káposztába, netán szőlőlapiba legyen csomagolva a töltelék,
  • hogy most akkor a kapor-csombor arány illetve egyéb fűszerkeverék aránya hány az egyhez, kettőhöz
  • hogy milyen húsból a legjobb készíteni a töltikéket
  • vagy inkább a vegetáriánus a jobb és finomabb.
Kinek-kinek ízlése szerint. 
Szerintem, mindenkinek megvan a jól bevált receptje, s ha nem, akkor innen és innen olvashat kétfajta receptet, amit kipróbálhat.

Én szigorúan csak a technikai részével akarok foglalkozni: hogyan készítsetek közösen töltött káposztát úgy, hogy a gyerek is élvezze és te se kap idegbajt?

Amit csinálhat a gyerek:
  • összekavarhatja a masszát
  • fűszerezheti az előkészített fűszerekkel (ha rá bízod, lehet túl sós lesz... :) )
  • leormozhatja a káposztaleveleket (ha már elég ügyesen tud bánni a késsel és megengeded neki)
  • csomagolhatja, töltögetheti a lapikat
Ha neked sincs olyan félautomata töltikekészítő-géped mit a tévében reklámoznak, akkor bemutatom, mi miképpen oldjuk meg ezt a kérdést.

Az első lépés a (húsos vagy vegetáriánus) massza elhelyezése a lapi közepén. Ha nagyobb töltikéket akarunk, akkor nagyobb lapiba csomagoljuk az "anyagot" :D, ha kisebbet szeretjük, akkor a nagyobb leveleket vágjuk kettébe.

A második lépésben a töltike bal oldali levelét ráhúzzuk a masszára. Valahogy úgy, mint a fenti képen.

Szöveg: Harmadik lépésben a lapi alsó részét hajtsuk fel a rátűrt lapirészre... Kép: Káposztalevélen elkészített darálthúsmassza, amire a bal oldalán és az alsó részén rá van hajtva a káposztalevél egy-egy része.
Harmadik lépésben a lapi alsó részét hajtsuk fel a rátűrt lapirészre...

Szöveg: ...majd hajtsuk rá a jobboldali lapirészt is. Kép: Közelkép egy 3/4 részben készen lévő töltikéről. A kép két szélén belelóg még egy-egy töltike darabka.
...majd hajtsuk rá a jobboldali lapirészt is.
Így nagyjából kész is van a töltöttkáposzta, de ahhoz, hogy ne essen szét főzés közben a töltike, még egy lépés hátravan.

Szöveg: Utolsó lépésként tűrjük be a töltike felső részét a képen látható módon. A gyerek is finomabban bánik vele, ha úgy magyarázzuk neki, hogy úgy nyomkodja be, mint ahogy az orrát piszkálja. Láttál már vadul orrot piszkáló gyereket??? :D Kép: Felülről fényképezett becsomagolt töltike.
Utolsó lépésként tűrjük be a töltike felső részét a képen látható módon. A gyerek is finomabban bánik vele, ha úgy magyarázzuk neki, hogy úgy nyomkodja be, mint ahogy az orrát piszkálja. Láttál már vadul orrot piszkáló gyereket??? :D

Szöveg: És a végeredmény így néz ki! Vagy nagyjából így néz ki. :) Kép: Közelkép a teljesen becsomagolt töltikéről, amint függőlegesen áll, egy másik töltikének támasztva.
És a végeredmény így néz ki! Vagy nagyjából így néz ki. :)
Nem lesz mindegyik egyforma, meg egyik-másik olyannyira csámpás lesz, meg talán lyukacsos, hogy a tálig se bírja ki, de ha egyszer bekerül, már megfőve kerül ki onnét.
Az együtt főzés előnye, hogy reális esély van arra, hogy a finnyásabb gyerek is megeszi majd az ételt, hiszen szeme láttára és saját kezű közreműködéssel készült el az étel.

Mindezekkel a tevékenységekkel fejlődik a gyerek finom motorikus mozgása (ami a szépíráshoz, nomeg az agyi fejlettséghez is hozzájárul), erősödik a család intimitási foka (jókedv, mókázás a kamaszkori családi védőhálóért), miközben alapvető konyhai jártasságra is szert tesz. Csak úgy, a móka kedvéért és a családi együttlét öröméért.


Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

Csani írta...

A bort ki fogja tölteni a káposztára? ))

Kosztándi Timi írta...

Ilyen boros receptet még nem ismerek, de a kérdés inkább az,hogy nekem ki fogja töltögetni. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...