2012. december 7., péntek

Adventi naptár. (Nem édes!)

Szöveg:Nem édes, nem csokifüggő adventi naptár. Képek forrása: Dezső Enikő. Kép: Egy A4-es lapon 4 sorban 24 piros kinyitható szivecske található. A papírnak rajzolt kerete van, az első két szív-ablakocska ki van nyitva.
Nem édes, nem csokifüggő adventi naptár. (Képek forrása: Dezső Enikő)
Idén először nekünk is lett adventi naptárunk. Kaptuk. Sőt, egyszeriből kettőt mindkét gyereknek. Örvendtünk is nekik, de ahogy haladunk eléfelé az adventbe, nem látom olyan túl jó ötletnek, hogy reggeli rituáléként (mégha reggeli után is) csokit majszoljanak. Lázasan törtem a fejem, mivel tudnám kiváltani az édes adventi készülődést, mikor szembejött velem egy olvasóm levele. És akkor megvilágosultam. Ez kell nekem! Egy cseppet átalakítva a mi helyzetünkre, de megtaláltam a megoldást!

Kíváncsi vagy? Olvasd el te is!


szöveg: Dezső Enikő óvónéni. Kép: Fülig érő, félgöndör, breton nélküli barnahajú frizura. Enikő jobbra nézve tekint bele a kameréba.
Dezső Enikő óvónéni
Dezső Enikő, Kolozsváron él férjével, Tamással és gyerekeikkel: Sámuellel (5 és fél éves), Annával (3 és fél éves) és a szinte félidős pocaklakóval. Óvónőként dolgozik a kolozsvári Forgács (Aschiuta) Óvoda Vackor csoportjában. Szeret a kis és nagycsaládjával lenni, kirándulni, társasjátékozni, néptáncolni, kézimunkázni, az ovis szülőkkel együtt tevékenykedni (egynapos, sátoros kirándulás, adventi készülődés, farsangolás). Szereti, ha zajlik az élet.

Honnan jött az ötlet, hogy adventi naptárt készítsetek?

Anyósommal ketten találtuk ki a tavaly. Sokáig gondolkodtam, hogy a gyerekeket nagyon felturbózzuk, hogy várakozzanak valamire. Minden nap kapnak valami édességet. Aztán karácsonykor már nem is biztos, hogy fognak örülni, mert édességundoruk lesz.


Miért pont azokat írtátok rá, amiket írtatok?

Szöveg: Így készül a naptár. Kép: a fentebbi 24 szivecske alapja, berajzolva szaggatott vonallal, hol nem kell elvágni, hogy nyitható legyen az ajtó.
Így készül a naptár.
Anyósom, Dezső Éva építészmérnökként a naptár megrajzolásában segített.
A feladatokat igazából óvónő és szülő szempontjából fogalmaztam meg. Szerettem volna, ha a szülő és gyerek együtt készül a Karácsonyra, nem csak külsőleg, hanem belsőleg is. A gyerekeknek megadatott, hogy felkészüljenek betlehemi történet meghallgatásával, énekkel, kézimunkával, játékkal (óvónőtől függ mivel is) az óvodában, de a szülő nem biztos, hogy olyan környezetben dolgozik, ahol a karácsonyra való lelki készülődéssel is foglalkoznak. Ezért olyan feladatokat választottam, amelyek a szülőt is bevonják a készülődésbe. A tavaly december hatodikán kérdeztek a szülők, hogy hol találjak meg a Mikulás történetét, ők nem ismernek ilyet. Örültem, hogy ők kérik a feladatot, fontos számukra is az aznapi feladat teljesítése. Délután mindenki boldogan vitte haza a történetet a szüleinek is. Másnap jelezték a szülők, hogy milyen szép történet, örülnek, hogy megismerhették, mégha csak felnőtt korban is. Igyekeztem szóbeli és cselekedetbeli feladatokat kitűzni, óvódáskorú gyereknek ne legyen túl nehéz, szülőnek is legyen néha feladata.


Hogy történik a naptár használata? 

Szöveg: Ovis feladatok. Mindenki átszabhatja saját helyzetére. Kép: a 24 szivecskébe bele van írva, rajzolva a napi feladat: meglátogatni valakit, szépen megköszönni mindent, lábtörlés, segítek szüleimnek, megtanulok egy karácsonyi dalt, imádkozom evés előtt és lefekvéskor, udvariasan, szépen kérek mindent, kedveskedek valakinek stb.
Ovis feladatok. Mindenki átszabhatja saját helyzetére.
Minden reggel megnyitunk egy-egy szivecskét. A szülő elolvassa a feladatot, majd aznap mindenki igyekszik azt teljesíteni. Ha otthoni munka nyilván délutánra marad, de ha például "ma mindent udvariasan megköszönök" a feladat (legtöbbször kérni tudunk, de a megköszönésről már megfeledkezünk) gyakoroljuk napközben. Este, meseolvasás után kiértékeljük a napot, sikerült-e teljesíteni a feladatot.
Az idén továbbfejlesztettük ezt az adventi naptárt egy másik angyalváró adventi naptárral. 

Miért fontos számotokra az adventi naptár? Mennyire épül be az életetekbe?

Összehozza a családot, az óvoda esetében a családot és az óvodai életet, jobban odafigyelünk a lelki tisztaságunk előkészítésére is. Ez óvoda-család együtt készülődése a Karácsonyra. Van, aki otthon elolvassa a feladatot, de van, aki elfelejti. Ezért reggeli tevékenységként mindig kinyitunk egy-egy szivecskét s megbeszéljük a benne írtakat. Aki otthon kinyitotta, az egyben már "olvassa" is.


Szöveg: Ovis adventi készülődés almamécsessel. Kép: 18 ovis körbeülve az óvódai szőnyegen. A kör közepén egy tányéron adventi koszorú, és még almamécses (almába szúrt gyertya). Minden ovis kezében van egy meggyújtott almamécses. Az arcukon erős látszik a figyelem, a koncentráció.
Ovis adventi készülődés almamécsessel.
Sikerül-e betartani és életbe léptetni az adventi naptárban írottakat?

Olyan feladatokat fogalmaztam meg, amelyeket óvódáskorú gyermek igenis be tud tartani. Kis lépésekkel, de biztosan haladunk. Ha kézimunkázásról van szó, aznap az oviban kézimunkázunk, mert nem biztos, hogy otthon van ötlete, kelléke a szülőnek.

Kipróbálod?

Ha egyéb kreatív ötletelésre vagy kíváncsi, akkor kérd te is a spórlós játékok ingyen letölthető füzeteit, amiket otthon is és kórházban is sikeresen alkalmazhatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...