2012. október 29., hétfő

Amikor becsaptam a méheket...

... a gyertyamártogatás házi és egyben gyerekes technikájáról képekben

Mostanában csak úgy keringenek a jobbnál jobb ötletek a gyerekek fejében, nekem nagyjából annyi dolgom van, hogy  felügyeljem ezeknek a megvalósítását. A napokban is épp gyertyát mártogattunk.

Szöveg: Méhviasz, faggyú és gyertyamaradékok olvasztgatás közben. Kép: Felülről fényképezett közelkép egy edényben felolvasztott nagyon híg barnás masszáról, amit egy fakanállal kavarnak.fakanállal
Méhviasz, faggyú és gyertyamaradékok olvasztgatás közben.


Mi kell ehhez a tevékenységhez?
  • maradék gyertyák (csonkok)
  • faggyú (ebben a periódusban faluhelyen gyakrabban vágnak juhot, kíséreld meg így beszerezni, általában nem használják fel)
  • méhviasz 
  • kenderkötél (kívánt méretre vágva)
  • hideg vízzel teli mélyebb tálka

1. Lépés
A fenti három első összetevőt felmelegíted egy fazékban akár külön-külön, akár egyben az egészet, attól függően, mit szeretsz és milyen alapanyagod van meg.
Amennyiben méhviasszal is próbálkozol, bizonyosodj meg róla, hogy nincs nyitva hagyott ajtó-ablak, ahol váratlan vendégek érkezhetnek.

Szöveg: Először csak az erős zümmögésre figyeltem fel, de aztán láttam tíz kemény, harcrakész méhet. Ki gondolta volna, hogy október közepén még aktívak ezek az állatkák, ráadásul szagot is fognak??! Kép: udvarra nyíló ablak belső oldalán két megtermett méh repdes.
Először csak az erős zümmögésre figyeltem fel, de aztán láttam tíz kemény, harcrakész méhet. Ki gondolta volna, hogy október közepén még aktívak ezek az állatkák, ráadásul szagot is fognak??!
(1.1. Lépés)
Szellőztess! Takard le a gőzölgő, párolgó szagkibocsátó edénykédet, így eltűnnek a hívatlan vendégek egy idő után. Addig is pihenj vagy teregess/porszívózz/vasalj/szedd le a ruhákat kedved és dolgod szerint!

2. Lépés
A felolvasztott masszát hagyd egy cseppet pihenni (kihűlni), mert akkor könnyebben és gyorsabban is fogsz tudni haladni.

Szöveg: Ez a már túl kihűlt kategória... Kép: Ugyanabban az edényben levő erősen kihűlt massza. Az edény falára fel van ragadva a viasz. Az egész edényben lévő massza darabos.
Ez a már túl kihűlt kategória...

Szöveg: Nem azt mondom, hogy az ujjaddal mérd le a viasz hőfokát, de ha ezt kibírod, akkor máris elkezdheted a mártogatást! Kép: Az említett edény fölött a jobbkéz mutató-, hüvely- és középsőujja van öszefogva, rajta a rászáradt viasz.
Nem azt mondom, hogy az ujjaddal mérd le a viasz hőfokát, de ha ezt kibírod, akkor máris elkezdheted a mártogatást!

3. Lépés
Ha idáig eljutottál, akkor kezdheted a tulajdonképpeni gyertyamártogatást! A kenderkötelet felváltva mártogasd bele a viasszal, majd a vízzel teli edénybe, addig-addig, amíg eléred a számodra kívánt vastagságú gyertyát.
Ha túl forró a viasz, akkor lassabban haladsz, mert a zsinegen lévő előző réteget könnyen leolvasztja az edényben lévő massza.


Szöveg: Gyertyamártogatás két szállal. Kép: Két vékony viaszréteggel borított kenderkötél egy kézben lógatva.
Gyertyamártogatás két szállal.

Mit csinálhat a gyermek? Egyéni képességtől és korosztálytól függően:
  • kiválogathatja az alapanyagokat
  • kavarhatja az edényben lévő viaszt
  • segíthet előkészíteni a tálakat
  • méretre vághatja a kötelet
  • de legfőképp: MÁRTOGATHAT! :D
Kész! Mehetünk is világítani!

A hamarosan készen lévő ingyen letölthető e-bookomban a különféle gyerekfejlesztő házi praktikák mellett, egyéb mártogatási ötletet is megosztok a feliratkozóknak. Iratkozz fel most, hogy Te is elsőként olvashasd, miképp készíthetsz különböző alakú mártogatott gyertyát!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...