2012. október 9., kedd

Kréta-festés, üvegfestés. Másképp.

Szöveg: Ebből lesz a cserebogár. Kép: közelkép színes, elázott krétadarabkákról, amint egy csempén lapok között szóródtak szét.
Ebből lesz a cserebogár.
Nagy rajzolók vagytok? Van egy csomó megmaradt krétátok, amik túrnak ki a házból, mert hol erre, hol arra pakolod, és mindig ott van, ahol nem kéne? Legszívesebben a szemétbe hajítanád, de azért sajnálod a pénzt, amit költöttél rájuk?
Itt egy zseniális megoldás, amit a Maszkurák találtak ki. - Mindig mondtam, hagyni kell az ifjúságot alkotni, mert biztos előjönnek egy váratlan megoldással.

A helyzet adott: van egy csomó krétánk, ami hol itt, hol ott van. Általában mindig itt.
Ezeket a krétákat kinthagytuk éjszakára. Éjszaka esett az eső, beleesett a krétatartó dobozba.
Ugye, mondanom sem kell, hogy az lesz a legizgalmasabb játéka a purecnek? Könyökig beletúr, s máris keresi a megfelelő rajzfelületet.
Szöveg: Ha nem vagy elég szemfüles, akkor bizony új díszítőelemmel fog bővülni a házatok, szobátok fala...  Kép: szürkére vakolt házfalon színes, krétával firkált gyerekrajz. Egy óriási téglalap alakú valami, aminek a teteje sárgára van festve. Ha jól megnézed, akkor hegyre hajaz. E mellett egy piros tetejű, egy ablakos, egy ajtós (mindkettő piros és középen van) házikó, ami felett egy felhő mögül alól kikandikáló nap néz ki.
Ha nem vagy elég szemfüles, akkor bizony új díszítőelemmel fog bővülni a házatok, szobátok fala...
 Ha sikerül ugyan elhessegetned a fal közeléből az aprónépet, arra vigyázz, ne az ablaknak essen neki. Tuti, újraértelmezi az üvegfestés jelentését.

Szöveg: Ebben az üvegfestésben az a jó, hogy száradás után szimplán ujjal  újabb mintákat rajzolhatnak rá. Hátránya,hogy magas a baleseti kockázata: ablaktörés, ujjvágás. Kép: egy 25x40 centis ablakszemen krétáfestés: hatszirmú nagy bordó virág, zöld szárral, kék felhővel és sárga nappal.
Ebben az üvegfestésben az a jó, hogy száradás után szimplán ujjal  újabb mintákat rajzolhatnak rá. Hátránya,hogy magas a baleseti kockázata: ablaktörés, ujjvágás.
 A legbiztonságosabb a szimpla papírfestés. Adj a kölyöknek egy pár fehér lapot (A4-es vagy A3-as méretű a legjobb), és hagyd színezze ki a világot!

Szöveg: A nap kedvence a bordó virág. Kép: Közelkép egy készülő bordó virágról. A virágnak megvan a nagy sárga közepe, a gyermek meg a a hatodik szirmát festi éppen. Még egy szirom kifér oda.
A nap kedvence a bordó virág.
Szöveg: A lázas alkotói munka eredménye: virágtenger lett a terasz. Kép: szétszórt krétadarabkák papírlapok között. Négy lap van a földön, amik közül kettőre éppen színeznek. Az épp színezett lapok egyike a fenti bordóvirág, most még csak két szirommal, a másikon pedig egy hatalmas sárga tenger látható. A sárga tenger egy kinyújtott, sárga zoknis fél láb takarásában van, míg a bordó virág felett egy krétát fogó kezecske látható.  A másik két képen egy zöld száras rózsaszín virág, illetve az ablaküvegre festett képhez hasonló kép van: bordó virág, felhő, napocska.
A lázas alkotói munka eredménye: virágtenger lett a terasz.
Kiválló kreativitást fejlesztő kreatív tevékenység kicsinek és nagynak egyaránt!
 Kipróbálod? Oszd meg! 
Tetszett? Oszd meg!
Nem tetszett? Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...