2013. április 1., hétfő

Mozgatható (papír)bábok

Szöveg: Végső változás előtt. Kép: Kimágnesezett elefántbáb.
Végső változás előtt.
Minden csoda három napig tart.
Ez érvényes a játékokra is. S mivel nem célom az állandó új játékok vásárlása a gyerek figyelmének lekötése, illetve képességei fejlesztése érdekében, igyekszem olyan megoldásokat [játékokat] kitalálni, ami pénztárcabarát egyfelől, készségfejlesztő másfelől, és játszani is élmény vele.
Valami csoda folytán eszembe jutott gyermekkori játékunk: a mozgatható baba. Keze és lába mozog, ha meghúzod az alján kilógó spárgától, cérnától.

Szükséges eszközök:
  •  karton(doboz)
  • olló
  • spárga
  • papír, indigó
  • ceruza, színes is kellhet majd
  • összefogó, kapcsoló (ennek nem tudom a nevét, de képen láthatod, miről van szó).
Szöveg: Ezzel kell összefogni a különböző testrészeket a törzshöz. Kép: 8 darab rajzszög fejéhez hasonlító fémkapocs, aminek a fejéből két hegyes szár nyúl ki, amiket átszúrva a papíron, széthajtogathatunk.
Ezzel kell összefogni a különböző testrészeket a törzshöz.
Első lépésként eldöntöd, hogy milyen állatot vagy babát szeretnél megeleveníteni. Nálunk elefánt és maci készült egyszerre. Igaz, jó sok időbe tellett, mire mindennel végeztünk, de ez nem feltétlenül lesz rád is érvényes. :)

Második lépésként megrajzolod a kívánt formákat. Arra figyelj, hogy a törzs legyen a fejhez hozzácsatolva, mert másképp nem fog rendesen működni a babád.

Szöveg: Elefántunk sablonja: törzs, fülek, ormány. Mert szerettük volna, hogy az is mozogjon. Kép: Fehér lapra előre megrajzolt formák.
Elefántunk sablonja: törzs, fülek, ormány. Mert szerettük volna, hogy az is mozogjon.
Szöveg: Az elefánthoz járnak ezek is: lábak és újra az ormány. De csak egyet használtunk fel belőle. :) Kép: két pár láb és az ormány indigós képe a kartonon.
Az elefánthoz járnak ezek is: lábak és újra az ormány. De csak egyet használtunk fel belőle. :)
Miután megvan a kívánt sablon, vágjátok ki!

Szöveg: Macivágási akció. Kép: A maci fejének és törzsének kivágása gyerekkézből.
Macivágási akció.
Ha készen vagytok ezzel, akkor illesszétek össze a végtagokat a törzzsel [kapcsoljátok össze a darabokat].
Szöveg: Akár ki is színezhetitek a bábotokat. Kép: Mackóbáb darabjai: törzse, végtagjai a színes kartonmintákkal.
Akár ki is színezhetitek a bábotokat.

Ugyan jó, ha előtte a mozgó részeket kilyukasztod [akár lyukasztóval, akár szimplán tűvel], de ha csak az összeillesztés után jut eszedbe, akkor is megteheted.
Összeillesztés után a kilyukasztott részeken fűzd át a spárgát (cérnát), vezesd végig sorrend szerint (lentről fel, körbe), majd csomózd meg a végét. Hagyj egy hosszabb részt "szárnak", amitől húzogatni lehet. Akasztót tehetsz a fejhez ragasztva vagy a körbevezetett cérnához kötve.

Szöveg: Mozgatható báb hátsó oldala a körbevezetett spárgával. Kép:  Az elefántbáb hátsó része a színes kartonnal és a végtagok belső részén körbevezetett spárgával.
Mozgatható báb hátsó oldala a körbevezetett spárgával.
Annyi ideig tart, míg egy csodának kell tartania. Ha szeretnéd tartósabbra venni a figurát, akkor vastagabb kartonból vagy falemezből kivágva készítsd el. Ez utóbbi biztos nem is fog könnyen össze-vissza hajladozni és megtörni.

Jó szórakozást a családnak!

Ha egyéb kreatív ötletelésre vagy kíváncsi, akkor kérd te is a spórlós játékok ingyen letölthető füzeteit, amiket otthon is és kórházban is sikeresen alkalmazhatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...