2011. augusztus 29., hétfő

Zenélő dobozt fabrikáltunk

Úgy nem bírtunk magunkkal!  Az egyik gyerek a falat kezdte firkálni, a másik meg próbálgatta a nem rugós kanapé rugalmasságát, mikor megláttam az egész házban széthordott befőttesgumikat. Rögtön nekiálltam kezdeni vele valamit. S addig kezdtem vele valamit, míg ez lett belőle:

Zenélő doboz használat közben. (Persze, először helyrepakolni akartam a gumikat...)
Mi kell hozzá:
  • befőttesgumik (legalább négy színű)
  • dobozszerű valami (margarinos vagy jaurtos doboz is megteszi kezdetben)
  • hegyes kés vagy olló
Hogyan csináld:

A doboz fedelébe vágjál egy kis lyukat.


Így egyből meglesz a hang-dobozod is, meg a pengetőd is.
A fedél peremébe a két szélén, hosszanti irányban annyi éket vágjál, amennyi húrt (gumit) akarsz feltenni. Mi 5-6 gumival dolgoztunk. Jobb, ha mindegyik gumi más színű, mert így könnyebben meg tudja jegyezni a kölyök épp melyik húrt pengeti.

A gyerek korosztályától függően segíthet is, csak arra kell ügyelni, hogy az elszabadult  kihúzott gumi senkiben se tegyen kárt.


Sikeresen elkészült.


Cini-cini muzsika...
Jó, mert:
  • a gyereket sikerélményhez juttatod: saját készítésű hangszerrel játszhat
  • fejleszti a kreativitását, zenei nevelését
  • csak akkor szól, amikor pengeti a gyerek (nem az előre beprogramozott sokszor idétlen és hamis dalocskákat hallja újra meg újra az egész család)
  • akárhogy is erőlködik, nem igen lesz hangos a zene, amit maximum kornyikálásával zenghet túl (ez esetben is inkább énekeljen jó hangosan, mint hisztizzen...)
Nem jó, mert:
  • így, ahogy van nem egy stabil játék, nagyjából 3 órát tart.
  • igazi dallamot se nagyon lehet játszani rajta (csak arra jó, hogy lekösse a gyermek figyelmét, illetve felkeltse az érdeklődését a zene iránt)
Próbáltam konzervdobozból is készíteni egyet, de az se volt igazán gyerekbiztos: ugyan stabilabb volt és jobban szólt a műanyagdoboznál, de balesetveszélyes a széle.
Átlósan belecsippentettem a szélekbe, hogy a guminak legyen járata, ne vesse le a doboz.

Az alján meg egy gyufaszállal rögzítettem a "húrokat". Ha profibban megcsinálod, még hangolni is lehet.
Egyéb kreativitást fejlesztő játékokra van szükséged? Kérd a Kórházi játékok tárházát, amiben kórházi és otthoni játszásra alkalmas 19 játékötletet találsz! Katt ide és töltsd ki az űrlapot!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...