2010. december 27., hétfő

Karácsonyi családos memóriajátékok

Ha az ünnepek alatt felgyűlt ajándékokat megunta a gyereked, vagy megelégelte a vendégeskedést, adok egy pár ötletet, mit is játszhatnátok.
Az alábbi játékok nagyon jól fejlesztik csemeténk megfigyelőképességét és vizuális memóriáját. A gyerekkel figyeltessünk meg egy adott tárgyat, aminek a tulajdonságait a tárgytól elfordulva kell „visszamondania”. Úgy az érdekes, ha anya, apa is beszáll a játékba, és felváltva figyelnek meg dolgokat a kis játékossal.

Ø Hány meg nem bontott szaloncukor van a fán?

Ø Sorold fel az alsó [felső, egy meghatározott] ágon levő díszeket!

Ø Mondd csak meg, hány [piros, zöld, kék, sárga, stb.] színű gömb van a karácsonyfán!

Ø Süteménnyel is játszható. Megkérjük, nézze jól meg a süteményes tálat, hány darab tészta van rajta. Fordítson hátat neki, vagy takarjuk le a tálat, s mondja meg a darabszámot. Ez a játék variálható úgy is, hogy  a tésztafélék számát kérjük számon (hány szelet kalács, hány darab linzer-koszorú, hány aranygaluska vagy négerkocka van a tálon), s még úgy is (az ünnepek vége felé), hogy hány egész szelet kalács van rajta, hány megkezdett.

Ø Még úgyis fejleszthetjük a gyermek (és saját) megfigyelőképességünket, hogy asztalra kitett tárgyakat  takarunk le. Mindig annyi darab, könnyen megjegyezhető tárggyal (ceruza, fésű, könyv, labda, stb.) indítsunk, amennyi a gyerek életkora, s egyenként növeljük a megfigyelendő tárgyak számát, esetleg csökkenthetjük a megfigyelési időt. Ha már nagyon jól megy, akkor kérdezhetünk olyant is, hogy milyen színű, milyen nagy stb.

Variációk egy témára:
Ø A fenti memória-fejlesztő játékot úgy is lehet játszani, hogy a megfigyelt tárgyakat (vagy valamit a tárgyakon) elmozdítjuk. Például leveszünk egy szaloncukrot a fáról, elveszünk egy tésztát a tálból, míg a gyerek el van fordulva. A gyereknek észre kell vennie, mi változott meg.

Ø Apán, anyán, bárkin, aki bevonható a játékba, is meg lehet figyelni az előbb nagyobb, majd egyre apróbb változtatásokat. Ha a gyerek benn marad, míg átváltozunk (feltűzött/leengedett haj, pulóverváltás, csatt az apa hajában, majd karperec-, gyűrűcsere, kioldódott cipőfűző stb.), hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a hallott hangok alapján is lehet találgatni, vajon mi fog megváltozni.

Mindezek a játéklehetőségek kiválóan fejlesztik a gyerek vizuális memóriáját, koncentráló és következtető készségét.

Szeretnél több kreatív tippet? A Kórházi játékok tárháza ingyenes füzetecskében olyan játékkiválasztási szempontokat találsz, amelyek nemcsak kórházi, de úti vagy esős időre való játékcsomag összeállításában is segítséget nyújt, változatos korú gyermekek számára. Töltsd ki most az űrlapot és máris megkapod a Kórházi játékok tárháza füzetecskét, benne a 19 tuti unaloműző játéktippel. Kattints ide a feliratkozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...