2011. augusztus 6., szombat

Rajzol a család...

Fárasztó nap, idegeken ugráló gyerekek. Egy kimerítő egész napos gyerekezés után, nagyon el tud lazulni (vajon ez a helyes kifejezés reá???) az ember lánya. S gyerekei unszolására megszületik AZ egész oldalt betöltő alkotás.

Ez volnék én. Nézd a képet.
Szó se róla. Akik személyesen ismernek, tudják, hogy nem pont így nézek ki.
Nem szőke a hajam, nem játszik zöldes-kékes-lilásba a bőröm, s balettezni se nagyon tudok (a rajzon látható beállással ellentétben).
Ám töredelmesen beismerem: saját alkotás az az integető fehérnép.
És ráadásul nagyon jól is esett ez a kis rajzolgatás.

Miért is írok erről? Mert:
  • újra a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen jó, relaxáló hatása van a rajzolásnak
  • együtt a család, lecsendesül a csemetéd. Melléd bújik, érdeklődve nézi/kommentálja a tevékenységed.
  • alkalom adódik a napi események megbeszélésére, feldolgozására.
  • S ha erősen megcsap a kreativitás szele, akkor "pincérkedhetsz" is. A kíváncsi apróságtól színrendelést is felvehetsz, amivel majd a soron következő testrészt, rajzrészletet színezed ki.
  • a gyereket a passzív szemlélődőből, aktív résztvevővé lehet tenni. Megkérheted, hogy keresse meg/nyújtsa neked oda a kért színű ceruzákat. Ha egy színből több is van, akkor a  kicsi-nagy, hosszú-rövid párosokat is gyakorolhatjátok (matek!).
  • jó alkalom arra, hogy a színeket gyakoroljátok az anyanyelveteken
  • buzgalmadban idegen nyelven is elmondhatod a színeket, így máris duplán hasznos az időtöltés: nyelvtanulás a kicsiknek, (viszonylagos) nyugalom neked
  •  megmutatod a gyereknek, hogy érdemes pusztán az alkotás öröméért  is színezni, nem kell mindig ragaszkodni a feladat szűk behatároltságához
 
A szomszéd kertje mindig zöldebb alapon, tuti, hogy a te füzeted (lapod, oldalad) fog a leghamarabb kitelni.
  • ha a gyermek erősen fáradt (nyűgös, nem köti le a feladat), megoszthatjátok a kivitelezést. Ő döntheti el, milyen sorrendben kerüljenek ceruzák alá a rajzok.
  •  

Ha te is ki szeretnéd próbálni óvódás vagy előkészítős csemetéddel, miről is írogattam éppen, akkor, keresd Törpmanó játszófüzeteit az erdélyi magyar könyvesboltokban (Udvarhely, Barót, Kolozsvár, Csíkszereda, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Gyergyószentmiklós és a Corvina üzletláncban) vagy rendeld meg a shopline.hu-ról!

Ha óvónéni, óvóbácsi vagy és meg szeretnéd rendelni óvodai csoportod számára, akkor add fel rendelésed emailben a kreativtorpmano kukac gmail pont com címre!

Rendeld meg most!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...