2011. augusztus 24., szerda

Óvodai beszoktatás

Óvodás lesz a gyermekünk. Egyik szemünk sír, a másik kacag. Épp mint a mesében.
Kacag, mert látjuk, milyen ügyes, talpraesett csemeténk lett (elvégre a mi nevelésünk!), máris büszkén cipeli óvodás uzsonnás táskáját; és sír, mert lassan kirepül a kezeink közül, egyre kevesebbet vagyunk együtt (ami, önmagában nem rossz, tudod: önállóság tanulása), s ezzel együtt egyre kevesebbet tudunk róla.
Reggeli gyülekező az oviban
Hogyan készítsük fel a gyermekünket az óvodai életre?
  • ajánlatos már jóval a tanév megkezdése előtt beszélni arról, hogy ősszel új élmények fogják majd várni
  • jó, ha ez az átszoktatási (beszoktatási) időszak nem társul semmiféle lelki vagy testi traumával (pl. szülők válása, kistestvér születése, betegség, biliről való leszoktatás)
  • ne ijesztgesd a hisztis, dühös gyereket, hogy akkor majd elviszünk óvodába, ott majd móresre tanítanak téged, és minden más lesz, majd meglátod te, mert amúgy is ijesztő lehet számára kikerülni a család biztos/abb légköréből egy idegen világba ijesztgetés nélkül is. Ehelyett
  • Virágot szedtünk az óvónéninek
  • kívántasd meg vele az ottlétet, hagyd szokni a gondolatot: teljesen más játékok lesznek ott, sok játék lesz, amivel mind lehet játszani, sok más kis gyerekkel is játszhat majd, és biztos alig várják ők is, hogy megismerhessenek és barátok legyetek.
Hátizsákból előbányászott óvodai kötényke. Nem kötelező általában, de nagyon hasznos ruhadarab a nagy maszatolási akciók során.
  • még vakációban el lehet vinni a kiválasztott óvodába, hadd ismerje meg az új helyszínt. Először kívülről kukucskáljatok befele, s apránként (mint mesében a farkas) kerüljetek beljebb, beljebb. Vidd el, találkozzon az óvónénivel/bácsival is (ha eddig még nem látta volna), hadd alakuljon ki a kölcsönös szimpátia.
  • ne csak egyszer, hanem többször vidd el leendő ovijába a gyerkőcöt, ismerkedjen meg minél jobban vele. Kérezkedjetek be a játszótérre és vegyétek birtokba mindegyik kipróbálható szert, így is közelebb érezve magát az új "második" otthonához.
  • beszéljétek meg az óvónénivel való egyeztetés után, hogy mire lesz szükségetek az oviban: mesepárna, csereruháknak való szatyor, stb., s együtt válasszátok ki ezeket. Még jobb, ha te magad varrod meg a szükséges kellékeket, míg a csemetéd aktív résztvevője lesz az egész folyamatnak. Lásd ezt a bejegyzésem.
Jelentem: sikeresen megoldottam a ló szövetre való aplikálását! Nagyon büszke vagyok magamra! :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...