2011. április 28., csütörtök

Kibeszélnéd magadból a bajaid? Itt a lehetőség: Kökösi Kisovi (IV.)


2009. szeptemberében alakult a Kökösi baba-mama klub. Rendszeres találkozásainknak (tavaly kéthetente, idén hetente ) a „MANÓ” óvoda ad otthont. Találkozásaink alkalmával részletesen átbeszélünk olyan kérdéseket, amelyek kismamákat, kisgyerekes szülőket érintenek (ilyen az áldott állapot megélése, a szülés élménye, a gyerek értelmi és fizikai fejlődése, különböző betegségek tünetei, a mese fontossága kisgyerekkorban stb.). A múlt év folyamán igyekeztünk meghívni olyan előadókat, akik hasznos tanácsokkal láttak el bennünket. Első alkalommal előadást tartott nekünk a sepsiszentgyörgyi kórház egyik alkalmazottja az elsősegélynyújtásról. Egy másik kiemelkedő előadást a sepsiszentgyörgyi Fer baba-mama klub vezetőitől hallottunk, amikor a baba/gyerek mozgásfejlődéséről tudtunk meg hasznos dolgokat.
Idén nyáron szüneteltek találkozásaink, de szeptembertől újraindítottuk a baba-mama klubot. Névreszóló meghívót kapott minden kismama, s bár azóta születtek kisbabák (faluviszonylatban mondhatjuk, hogy szép számban), ennek ellenére szomorúan vesszük tudomásul, hogy a friss kismamák nem igazán (tisztelet a kivételnek!) kapcsolódnak be kis közösségünkbe.
A tavalyi babákból időközben kisgyerekek lettek, lassan óvodás korúak. Jelenleg öt-hat aktív anyuka/kisgyerek vesz részt rendszeresen, minden alkalommal. Hetente, minden szerdán találkozunk, idén a beszélgetéssel párhuzamosan kézimunkázunk is. Varrtunk ujjbábokat, készítettünk adventi koszorút, karácsonyfa díszeket, bogoztunk virágtartókat, nők napján megajándékoztuk magunkat saját, papírból készített virágocskákkal, összeállítottunk és kiadtunk (házi kiadónkkal) egy mondókás füzetet otthoni használatra babának, mamának és papának. Ezt akár nagyobb testvérek is használhatják.
Találkozásaink legfőbb célja, hogy gyerekeink szokják a társasági életmódot, ismerkedjenek, együtt játszodjanak, ami által meg is nyitottuk előttük az óvoda felé vezető utat. Hisszük, hogy ezek a gyerekek majd jobban be fognak integrálódni az óvodai csoportokba a baba-mama „klubtagságnak” köszönhetően.
A baba-mama klubról többet olvashattok a www.kokosibabamamaklub.blogspot.com oldalon.

Bíró Annamária

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...