2011. április 9., szombat

Biciklizzünk, gyerekek!

Megjött a szép idő és muszáj kimenni a friss levegőre. Persze, hogy ilyenkor nem lehet nyugisan homokozni, mert hol vizes, hol sáros még a terep, és egyáltalán, ilyen jellegű tevékenység az év eme szakában nem ajánlatos. (Kivéve talán a déli féltekét???)
A múlt évben kaptunk egy ügyes kis biciklit. Már nagyon fentem a fogam rá, hogy akkor, milyen szépen ellesz együtt a család közös biciklizgetések alkalmával. Tudod, amolyan reklámbeli-életérzés-féle életérzés. :)  S akkor belémnyilaltak a régi emlékek, hogy miként is tanultunk meg mi biciklizni. Mi nagyon élveztük, de nem hiszem , hogy kedves nagyapámnak annyira élvezetes volt... Nemigen rajongtam a gondolatért, hogy fájós derekammal órák hosszat fussak kétrétgörnyedve a bicikliző csemetém háta mögött biciklijét tartva.
S akkor megszületett  zseniális tervem egyike.


Leszereltem a pedálokat, le a láncot is, s a kiálló, beleakadható részeket bevontam papírragasztóval (olyannal, amit festésnél használnak, de ha szigetelőszalagod van, az is megfelel). Így átalakult egy elsőosztályú futóbiciklivé.

Azután beállítottam a szék magasságát (érjen le a gyerek lába a földre, tudja hajtani magát, s mindeközben kényelmesen tudjon ülni az ülőkén), s jöhetett a főpróba.

Jó, ha a gyereknek "előzetes ismeretei" vannak biciklizés terén a háttérben látható talpaló (zöld) biciklivel. Ennek a futóbiciklivé átalakított biciklinek csak annyi a különbsége a zöld párjától, hogy két kereke van...
Miért jó a gyereknek? Mert:

  • fejleszti a gyermek egyensúlyérzéket, erősíti az izmokat
  • fejleszti a koncentrációkészséget, illetve a megosztott figyelem kialakításában, elmélyítésében játszik szerepet (kéz, szem, láb összehangolása, egyidejű külön mozgatása, út figyelése, testmozgás)
  • önállóságra nevel, magabiztosságot ad
  • az arányok helyes felbecslésében is szerepet játszik (távolságok, mélységek, nagyságok)
  • friss levegőt szív, egészségre (mozgásra) nevel
  • kis gyakorlás után sikerélményt nyújt a gyereknek
Miért jó a szülőnek? Mert:
  • tologatod önön határaid a szereléssel és a biciklizés logisztikai megoldásával (hol jó biciklizni, hogy jutunk oda stb.)
  • friss levegőt szívsz te is, míg felügyeled a gyereket
  • gyakorolhatod a különböző dicsérő szókapcsolatokat, amellyel gyereked bátoríthatod (ergó: kreativitást is fejleszt)
  • egyedülálló szülőnek (a gyermeket ritkán látó szülőnek, rokonnak, keresztszülőnek stb.) is sikerélményt jelent, kiváló hétvégi nevelőeszköz
Tapasztalatom szerint az enyhén gödrös út jobb tanulószakasz, mint a teljesen sima út (persze, nem domboldalra gondoltam...). A gyermek először ígyis-úgyis ingatagon ül a biciklin, bizonytalan még, ezért teljesen mindegy, hogy sima vagy gödrös úton tanul meg biciklizni, ellenben a gödörben kapott kis löket hatására (amivel be-, illetve kigurul a mélyedésből) rákap a biciklizés ízére-örömére.

Fontos: mindenképp azzal kezd az oktatást, hogy megtanítod hogyan essen el a gyerkőc (az esés a biciklizés velejárója). És amikor megtörténik az eset, akkor meg azt dicsérd meg, milyen ügyesen tette le a kezét a földre a gyermek és fogta fel az esést, ahelyett, hogy az esés miatt sopánkodnál. Hidd el, naaaaagyon büszke lesz a kölyök, hogy "jól csinálta" az esést, ezért többször is gyakorolni fogja, hogy bezsebelhesse a gratulációkat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...