2011. április 1., péntek

Melyiket válasszam? A ceruzaválasztásról

Elárulom, nálunk melyikek váltak be. Az abszolút sztárok a kisméretű zsírkréták illetve az alatta, mellette levő háromszögű, jó fogású ceruzák. Láthatsz itt, újrahasznosítható (főzésre is alkalmas) zsírkrétákat is. Hosszú, kecses alakúak, de roppant törékenyek, illetve erősebb nyomásra "adják" ki a színüket.
Ha anya, netán gyakorló keresztanya, nagynéni, unokatestvér vagy gyermeklátogató vagy, biztos nemegyszer tépelődtél azon, hogy a széles ceruzakínálatból melyiket is válasszad csemetédnek vagy az épp ünnepelendő/meglátogatandó apróságnak.

Ahogy nő a baba, úgy kéri a "mindig újat". A nagyon firkálós időszakban (másfél éves kortól két, két és féléves koráig - egyénileg változó) ajánlott a vastag, tömzsibb zsírkréta birtoklása. Jó, ha minőségi zsírkrétát választasz, mert az a legkisebb ügyetlen próbálkozásra is nyomot hagy. (Nagyon nem fogsz örülni neki, ha óvatlan pillanatban a falon próbálja ki, de garantált a gyermek sikerélménye!) :)
Miért válaszd? 
Mert
  • könnyebben meg tudja fogni (helyesebben: markolni) a kis kezével
  • nem kell hegyezni (ebben a korban erősen nyomja, szorítja a ceruzát, aminek eredményeképp a hagyományos ceruzának kitörne a hegye, így csak a megfelelő oldalon csiszolódik)
  • nehéz  leharapni (ha megolvadt már nem, de van akinek anélkül is sikerül, úgyhogy vigyázat!)
  • felaprítani is nehéz, ergo tovább tart (főzéshez, ugye, kell a hozzávaló, s honnan máshonnan lehet beszerezni, ha nem a színes zsírkrétából???)
  • nem szakítja el a papírt (ebben a korban, sokszor inkább a papírt húzza-tolja a gyerek, de a puha hegyű zsírkréta nem okoz kárt benne)
Később, mikor már kinőtt ebből az időszakból (onnan fogod tudni, hogy már nemcsak vonalakat és kusza girbe-görbéket látsz a papíron, hanem felismerheted  benne saját magad, vagy a házat, a kedvenc házi- vagy kóbor állatot, stb. - főleg, ha el is magyarázza neked, éppen mit rajzolt úgy két és fél - hároméves kortól), akkor vehetsz neki háromszögű ceruzákat. Ezek is
  • vaskosabbak, tehát még mindig könnyebb megfogni a kis művésznek őket,
  • nehezen törnek, és 
  • segítenek a háromujjas ceruzafogás kialakításában. Ebben a korban még kísérletezik a ceruzafogással a gyermek: hol marokra fogja, hol két ujja közé veszi, hol... számtalan a lehetőség. De egyre inkább a hüvelyk-, mutató- és középső ujj segítségével irányítja a ceruzát.
Ha minden jóakarat ellenére se akar a gyermek ilyen szögletes ceruzával rajzolni, akkor tedd el őket, és vegyél neki sima, vastagabb kerek ceruzát, majd kis idő elteltével újra szedd elő.


Sokszor nem mindig a drága a legjobb, illetve van a legdrágább ceruzánál is alkalmasabb, de ajánlott odafigyelve vásárolni, hogy igazi élményt (örömet és sikert is egyben) tudjunk szerezni a kis maszatunknak.

Nem tudod, mit firkáljanak ki a legújabb színes ceruzáikkal? Valami másra vágysz, mit eddig próbáltál? 
Próbáld ki te is Törpmanó játszófüzetét! Klikk ide! Kíváncsi vagy, másnak hogyan vált be? Ide kattanj!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...