2010. december 6., hétfő

Csíkszeredai felvonulás (TILTAKOZÁS)

A Kormány az elmúlt napokban kilátásba helyezte a gyes újabb csökkentését, mely implicit a gyereknevelési periódus csökkentését vonja maga után. Mint az a ma esti koalíciós gyűlésen is kiderült, az RMDSZ és a Nemzeti Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) nem támogatták a gyereknevelési periódus csökkentését, a havi juttatás összegéről nemsokára döntenek. A javaslatok eltérőek, de egyhangúlag elkeserítőek számunkra, anyák számára, akik szeretnénk gyerekeink mellett maradni legalább kétéves korukig, élhető körülmények közt, szülőföldükön. Mi, a Csíki anyák levelezőlista tagjai ezért elhatároztuk, hogy csatlakozunk a Mame pentru mame szervezet tiltakozásához (lásd: http://www.mamepentrumame.ro/), mely szervezethez csatlakoztak egyéb egyesületek is: Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare, La Leche League, Asociatia pentru Comunicare-Nonviolenta, Asociatia TATA. Szükségenek tartjuk, hogy a bukaresti tüntetéssel párhuzamosan tiltakozó akciót tartsunk Csíkszeredában is. Ennek keretében december 8-án, szerdán 11 órától 12 óráig felvonulunk a Prefektúra épülete előtt (Szabadság téren), nemtetszésünknek adván hangot ezzel a véleménynyilvánítási formával, és reméljük, hogy hatással leszünk ezen ország vezetőire, szavazó polgárokként, de elsősorban szülőkként. A megmozdulás alig fog különbözni a szokásos délelőtti sétáinktól, nem viszünk magunkkal táblákat, nem fogunk kiáltványokat skandálni, mindössze szokatlanul nagy csoportban gyűlünk össze.
A felvonulás békés lesz, egyrészt mert nem egyik vagy másik párt vagy politikus megbuktatása a célunk, másrészt, mert ezzel is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy kisgyermekes anyaként nincsenek hatékonyabb eszközeink véleményünk érvényesítésére. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk elgondolkodtatni, és jobb belátásra téríteni a döntéshozó szerveket: a gyereknevelési szabadság és/vagy támogatás csökkentése azzal járna, hogy szoptatott gyermekeinket idő előtt kellene elválasztanunk, ami az anya-gyermek kötődésben visszafordíthatatlan szakadást okoz, jó bölcsődehálózat hiányában pedig kisgyermekeinket nem volna kire hagynunk, anyagi helyzetünk pedig nem engedi meg a szakképzett személyek foglalkoztatását. Egy ilyen intézkedés hosszútávon egyértelműen a gyermekvállalási kedv csökkenését idézi elő, ami nem állhat az ország vezetésének érdekében!
Kérjük, amennyiben fontosnak találják, adják hírül tiltakozásunk, hogy minél szélesebb körbe eljuthasson! Nem hagyhatjuk, hogy ennyire kiszolgáltatottak legyünk, és mindig az elsők között, akiktől megvonják egy normális jólét biztonságosságát, főként, amikor a jövő nemzedékéről beszélünk!
Bármilyen döntés is szülessen szerda december 8-ig, a tiltakozó sétát megtartjuk, melyre szívesen látunk minden anyát, leendő anyát és bárkit, aki egyetért a céllal.

Üdvözlettel,
Tiboldi Bea,
a Csíki anyák levelezőlista tagjai nevében

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...