2014. március 24., hétfő

Variációk tízóraira

Ha az ember lányának oviba vagy iskolába járó purecei vannak, naponta
szembesül azzal a dilemmával, hogy mit csomagoljon tízóraira. 

Valami olyat, ami laktató, egészséges és kibírja vele a kölyök az otthoni ebédig.

De mit?

Alább egy szubjektív összeállítást olvashatsz általam kipróbált lehetséges tízóraikkal, valamint azokkal a szempontokkal, amik szerint választok, pakolok.

Milyen szempontok szerint választok?
  • ne legyen könnyen maszatolható, ami nehezen vagy egyáltalán nem eltávolítható foltot hagy maga után,
  • ne legyen zsírban tocsogó,
  • legyen könnyen megfogható, könnyen manevrálható,
  • ne morzsálódjék, ne váljon könnyen darabossá vagy menjen lapatyinkára (akár tízóraizás közben, vagy még előtte a táskában).

Értelemszerűen a vastagon megkent dzsemmes- vagy zákuszkás kenyérért, a két-kenyér-szelet-közt-egy-sült-hús típusú tízóraikért és az olajban sült tésztafélékért nem igazán lelkesedem. 

DE találtam olyan recepteket, illetve kreáltam olyanokat, amiknél nem érzem a zsírosságot.
Mama féle csörege recept átvariálva kicsivel több tejföllel, liszttel s egy csipet élesztővel.

S a belőle készült Maszat-mütyürkék, alias csigák, amikből a másnapi tízórai lesz.
Fánk. Nem zsíros.
Illetve ide tartozik (nem zsíros kelt tészta) a köttes palacsinta is, annak mindenféle változatával együtt (sima lisztes, feketelisztes, teljes kiőrlésű, magos stb.), amiről nincs képem.


A kelesztett tészták közül szoktam készíteni még (nincs mindről fénykép, gondolom sejted miért...):

A pizza sarkából mindig tízórai lesz!

  • darázsfészket, 
  • buktát,

Bajor sörperec (lehet sós, sajtos, magos variációval is).
  • zsemlét (szintén többfajta variációban),
  • pogácsát,
Kifli (magos, csokis, dzsemmes).

s ezeken kívül még általam kreált kelt-tésztákból mindenféle kombinációjú húsos-, magos kalácsot.

Ezeknek az egyedüli hátulütője az, ha a netről leszedett, le nem tesztelt, de agyonvariált tésztát vendégek elé rakod. Érhetnek meglepetések...

Csokis és pizzás csigák.
Dzsemmes csiga.

 A kevert tészták közül ott a muffinok végeláthatatlan variációja,
Kakaós muffin.
vagy a mindenféle teasütemények, illetve kekszek.

Zabpelyhes keksz. Receptjéért ide kattints!

Nagy sikernek örvend nálunk a feltűrt puliszka is. Mivelhogy mi ilyen puliszkaszeretők vagyunk.

Feltűrt puliszkaszelet zöldfűszeres turóval.

A tanügyből kapott pékterméket, ami nálunk általában kifli, sem pocsékoljuk el, hanem másnapra csomagoljuk fel: grillezett kiflit kapnak. A kiflit kettőbe vágjuk hosszában, berakjuk a szendvicssütőbe. Miután kész lett, megkenjük kenceficével vagy csak szimplán kencével, megszórjuk egy kis zöldfűszerrel, csomagoljuk majd a kölyök kezébe nyomjuk.

Ablakban termesztett kerti zsázsa. Vajaskenyérre rászórva nagyin fincsi. Igazából lehet snidlinget, turbolyát, petrezselymet és egyebet is termeszteni ablakban egy kis cserépben. Akár télen is lehet így friss fűszerünk.
B, variánsként a kettébevágott kiflit megkenjünk kenceficével vagy kencével, megszórjuk zöldfűszerrel vagy maggal, dióval, s után tesszük be a szendvicssütőbe. 
Igazából a grillezés akkor sikeres, ha nem háromszögalakú szendvicssütőd van, hanem osztatlan, rácsos.


Hogy csinálom?

A muffin tésztáját maximum 15 perc bekeverni, ez nem időigényes. A sütés meg újabb 15-30 perc.
Bizonyos kelttésztákat akkor készítek, mikor ráérek. Például a kenyerek, pizzák így készülnek. Akkor a család apraja-nagyja kiveszi a részét a gyúrásból, formázásból, s amit elkészítenek, azt viszik másnap tízóraira. 
Perecmasszából készült fantázia tízórai, alias torták.
Sokszor begyúrom este a masszát, majd reggelig hűtőben tárolva felnő a tészta és reggeliben sütöm ki. 
Olyan recept is van, ami egy hétig eláll a hütőben. 
Formázott palacsinta. Receptjéért katt ide!
Hígpalacsintával szoktam csinálni, hogy nagyobb mennyiséget keverek be, egy részét kisütöm aznap, s a hátramaradt részét két nap múlva.

Így nem olyan nagy erőfeszítés egy zsúfolt nap után finommal előrukkolni estére s változatosan pakolni másnapra.

Receptújdonságokat is inkább olyankor próbálok ki, amikor több időm van. S mivel mindig variálok, van hogy sikerül, s van hogy kevésbé. 
Értsd: hamar elfogy vagy egy hétig esszük...


Céklás kenyérmasszából kiformázott tízórai. Receptért katt ide!

Azt gondolod, ez mind szép és jó, de mégis, hogyan tartod majd távol a sáskáidat a tele táltól?
Egyszerűen!
Elsőnek mindig tedd félre a másnapi tízóraira valókat! :D
Így biztos lehetsz abban, hogy gyermeked egészséges és változatos tízórait ehet majd az oviban, iskolában.

Melyiket próbálod ki leghamarabb?
Kosztándi Tímea,
családi élményszerző

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...