2014. március 22., szombat

Hogyan fejlesszük a gyerek koncentrációs képességét?

Kellékek.
Ha mar a lelkiismerefurdalás, hogy már megint nem tudsz több időt tölteni a pureccel, mert későn jöttél haza a munkából, otthon halomban a mosatlan és egyéb tennivaló, ráadásul még ételt is kellene varázsolni a tányérra, akkor vedd elő a tekercs budipapírt vagy konyhai papírtörlőt és  állj neki kiszínezni a mintákat.

Biztos, sok szülő ismeri azt az érzést, hogy gyermeke nem ül nyugton. Egyfolytában izeg-mozog, semmi se köti le igazán.
A szülő is fáradt, meg épp milliónyi dolga van. Ilyenkor igazán jól fogna valami, amivel oda lehetne szegezni a kölyköt a székhez.

Alább ajánlok egy tippet, amivel egész jól leköthető a gyermek figyelme, s ami által növelhető a koncentrációs képessége. Nem kell más hozzá, mint egy tekercs wc-papír vagy konyhai papírtörlő és pár színes karióka.

Kellékek:
  • papír törlőkendő
  • vagy wc-papír
  • színes karióka/filc (több is lehet, vékonyhegyű, vastaghegyű - gyerek érettségi szintjétől függően - kitöri-e vagy sem a vékony hegyet)

Hogyan csináld?

Ha eldöntötted, hogy kipróbálod, akkor varázsold elő ezeket a tárgyakat és kezdj el pontozni a minták mentén.

Seperc alatt odagyűl köréd az aprónép színe-java s követelni fogja a saját adagját. Együtt színezhettek, egyformára, vagy különböző mintázatúra. Azt is meg lehet csinálni, hogy csak vele elkezded, úgymond beavatod a buliba, majd pár perc múlva visszavonulsz, míg ő tovább művészkedik.
Jó szem kell hozzá, hogy észrevehetőek legyenek azok az aprócska kipontozott mintácskák.


A wc-papír vagy papírtörlő lehet színes is, ha épp olyan van otthon, de nekünk a fehér, szimpla mintás nagyon bevált.

3 éves kortól ajánlom.

Vékonyhegyű, vékonyan folyó írószerrel végzett darabok.
Kérded, hogy miért jó, ha ezt csinálja? S egyáltalán minek fejleszteni a koncentrációs képességét?

Több színben pompázó papírtörlő darabka. Még tanulni kell azt, hogy mennyi ideig hagyjuk a papíron a toll hegyét ahhoz, hogy szép mintát adjon ki, ne folyjanak egybe a színek.

Azért,mert ez az a képesség, amivel tartósan, hosszabb ideig összpontosít egy adott tárgyra vagy jelenségre. Jellegzetessége az elmélyült és egyre mélyülő odafigyelés.

Toll vagy karióka függő, hogy mennyire lesz látható a minta.
Azon kívül, hogy a gyereked felfedez általad valami újat (ha eddig meg nem tette volna), te avatod be, ebbe a mókába, a jövőbeli tanulmányi előmenetelét is meghatározhatja.


Befolyásolhatja azt, hogy mennyi ideig lesz képes a leckék mellett ülni vagy a tanórán figyelni.

Variációk színre és mintára.
Ha netalán már előkészítős a gyermeked, és gondja van az összpontosítással, ne ess kétségbe! Próbáld ki vele is ezt a játékot, mert fejleszthető ez a képesség.
Jobban "folyó" írószerrel nagyobb a sikerélmény. Ám itt is vigyázni kell, hogy túl sokat ne tartsa egy helyben azt a kariókát, mert akkor az egész lap elázik, a minták meg nem lesznek jól kivehetőek.

Szép időtöltést!
Kosztándi Tímea
családi élményszerző

Több otthoni, kreatív tippre vágysz?
Betegek vagytok, s kórházi játékra van szükségetek?
Kérd te is az ingyen letölthető Spórlós játékokat!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...