2014. március 10., hétfő

Ecet, a barátom

Gondolom, senkinek sem kell bemutatni Ecetet, aki mellesleg a barátom.Mindenkinek ismerős, ha nem hát a salátákra való öntetekből, a levesek savanyúsításából.

S hogy nekem miért a barátom?
Mivelhogy annyi mindenre használom.
Jó ideje ezzel tisztítok (csempefelmosás, fajanszlemosás, ablakmosás), sőt még ruhaöblítésre is használom.

 Egy csomó vegyszeres ártalmas tisztítószert kiszorított Ecet használata. S mivel ilyen jó barátságban vagyok véle, gondolatban foglalkozom vele, s mivel épp sok narancs volt itthon, a kettőnek az együttese egy új ötlet születését generálta.
Mi lenne, ha...?

És  lett!

Először is lett egy adag narancsos ecetem, amit a következőképp kell elképzelni:
a narancsokat megszabadítod a héjuktól (a húsukat ügyesen eltünteted a pocakodban. Vagy a gyerek pocakjában), majd bedobigálod az ecetes flakon száján. Jól összerázod a benne lévő ecettel, majd hagyod érni. Olyan 3-4 napi alkalomszerű rázogatás után érezni lehet a narancsillatot. S azért ilyen illatos tisztítószerrel, amiben valóban van narancs, nem csak írja az oldalán, más megvilágítás alá kerül a kötelező takarítás.
Narancs barátkozik Ecettel. Egészen jól megférnek együtt.
Másodszor is lett egy adag levendulás ecetem. 
Az előállítási eljárás annyiban tér el a fentitől, hogy a levendulát értelemszerűen nem kell meghámozni, ám feltördelni ér, hogy könnyebben és jobban vegye birtokba Ecet. Ezt is ügyesen kell rázogatni, míg kellemes levendulaillatot nem áraszt.

Levendula akcióban még rögtön az elején. Később az ecet kiszívja a színét: Levendula rózsaszínű(bb) lesz, Ecet meg inkább bordó.
Amire figyelned kell: ha mosógépbe (főleg!) öntöd vagy egyéb helyen szeretnéd felhasználni gézen keresztül tedd ezt, de jó lesz egy akármilyen szűrő is. A lényeg, hogy a sok kisebb-nagyobb darabka ne kerüljön olyan helyre, ahol nem szívesen látnád.

A szükséges ecetet én 5 literes kiszerelésben veszem a nagy bevásárlóközpontból, mert nekem ez így megfelelő, de kisebb (literes) üvegekkel is próbálkozhatsz.

Helyettesítenéd valamelyik tisztítószered Ecettel?
Vagy már te is ezt használod?

Kosztándi Tímea,
családi élményszerző

Egyéb környezetbarát-tippet itt találhatsz! Katt ide!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...