2014. március 28., péntek

Önbizalominfuzió friss, elsőgyerekes anyukáknak

Háromlurkós anya tapasztalatainak a summája


Tele a hócipőd az éjszakai nemalvástól, a kupi látványától a lakásban, melleid mint két darab fájó kő meredeznek az űrbe, nem kapod a helyed az új szerepedben, s hallgathatod a jobbnál-jobb tanácsokat, miszerint nem vagy sem az első, sem az utolsó, aki ezt átélte, úgyhogy bírd ki te is?


Mindenkinek le kell futnia majd a neki járó köröket. Hallasz majd ilyent is, és olyant is. Mert mindenki ért a gyerekneveléshez...

Ezektől ugyan nem tudlak megvédeni, de elárulom, nekem mi segített.


1. Kicsi gyerek, kis gond. Nem csőstől szakad a nyakadba az egész mindenség. Csak szép lassan, apránként. Ez csak az edzés, míg az ajtócsapkodásos kamaszkorig eljutsz. Hidd el, alkalmas vagy a gyermeked gondoskodására. (Ha mégis úgy érzed alapvető hiányosságaid vannak nevelés terén, érdeklődj, informálodj, menj könyvtárba, olvass könyveket, kérj tanácsot olyan tapasztaltabbaktól, akikben megbízol, szűrd le az infókat és tégy úgy, ahogy megérzésed diktálja.) Ha azonban úgy érzed, gyereked életét veszélyezteted ártalmas gondolatokkal, kérj segítséget szakértőtől! Nem ritka a szülés utáni depressziós (ún. baby blue) időszak az első gyermekét szülő nőknél. Merj róla beszélni megbízható embereknek, ne szégyelld, mit érzel, keress, kérj segítséget! Beszéld ki magadból a bajod!

2. Vannak gyereknevelési elveid? Együttalvás, különalvás, külön szoba, igény szerinti szoptatás, pontos időre történő szoptatás? Felejtsd el őket! Legalábbis ígérd meg, hogy átgondolod őket, amikor látod, hogy egyik-másik nem működik. Ne nyomorítsd meg magad s a gyermeked se! Minden gyermek más és más, mindegyiknél más vált be, így hát próbálkozz türelmesen, hogy nálatok mi jön be.

3. Ha sír, vedd fel. Böfi, purci bánthatja, hiányozhat neki az anyja. Amint megnyugszik, visszateheted. Nem kényezteted el azzal, hogy az igényeire válaszolsz. (S ebben a korban mégis milyen különleges igényei lehetnek? Adj neki enni, tedd tisztába, biztosítsd neki a megfelelő ruházatot, légy többé-kevésbé kipihent, hogy tudj vele foglalkozni.) Te is nyűgös vagy, ha szorít a cipő, kényelmetlen a nagy meleg, s zavar a nagy zaj.

forrás: www.fabianrobert.ro

4. Ne végy meg mindenféle kütyüt, mütyürt, játékszert, amit reklámoznak, jól néz ki vagy a szomszédnéni azt mondta, hogy az milyen jó, míg legalább egy vagy két többgyerekes anyatársad rá nem bólintott a hasznosságára. Az a kiságyra akasztható forgó micsoda nem forog egyfolytában annyi ideig, hogy elégedett legyél a működésével, s az állandóan ismétlődő dallamtól (főleg, ha még hamisan is szól) úgyis te fogsz kiakadni hamarabb, s nem a gyereked csillapodni. Ez első 4-5 hónapban (de inkább az első életévében) az anyján kívül úgysem kell más semmi az emberpalántának. Az anyja körüli természetes zajforrások (mosogatási, takarítási, utazási, beszélgetési zörejek, hangok), épp elegek számára. Helyváltoztatással meg úgyis eleget nézelődhet, felfedezhet.

5. Készülj fel arra, hogy elérkezett az az időszak az életedben, amikor a leginkább az anyádra fogsz ütni, annak ellenére, hogy erősen fogadkoztál anno, hogy "én-aztán-nem-csinálom-úgy-mint-anyám" és "én-nem-leszek-olyan-mint-anyám" s "én-aztán-soha!". Ááá, dehogynem! Pont úgy fogod csinálni, csak élményeiden egy kicsit átszűrve. :)  Van azonban jó hír is: tudatos odafigyeléssel átírhatod az öröklött, belédnevelt, általad nemkívánatosnak tartott automatizmusokat. Figyelem, fegyelem, türelem saját magaddal szemben és egy jó adag önismereti túra szükségeltetik hozzá.

6. Ha alszik, aludj! Vagy pihenj valamilyen módon! Ne pakolj, ne rámolj, ne súrolj! Főleg az első időszakban, mikor még szokjátok egymást. Kinek használ, ha úgy járkálsz a lakásban, mint egy zombi, miközben magadat s gyereked sem tudod megfelelően ellátni a fáradtságtól??? Az álmatlanság komoly hangulatzavart okozhat s onnan meg nehezen keveredsz ki, olyan, mint egy ördögi kör.

Kapcsolódj ki!

7. Adj lejjebb az igényeidből! Ha valakinek valami nem tetszik, ne nézze, vagy álljon oda, s csinálja meg. Ugye, nem fogsz megharagudni érte? :) Lustanyut idézem: "... van egy időtartam, amíg büntetlenül mondhatod, hogy „annyira utálom ezt a felfordulást, de egyszerűen nincs időm semmire, totál kivagyok.” (Közben forgasd a szemed és beszélj olyan elcsukló, holtfáradt hangon, a hatás garantált!)" :D Ha megengedheted magadnak, segítséget is fogadhatsz.

8. Törődj magaddal! Mikorra már kialakul egyfajta rutin, napirend, passzold le a gyereket az ügyeletes felnőttnek (apa, nagyszülők, barátnő, keresztszülők), s mozdulj ki a házból, olvass egy jó könyvet, hallgasd a kedvenc zenédet a maximális hangerőn (khm, fejhallgatóval), végy egy forró fürdőt, hívd el a barátnődet teázni a városba, menj kozmetikushoz, masszőrhöz, csapj egy csajos egyórát a barátnőkkel, menj el koncertre, előadásra. Kapcsolódj ki! A gyerek is örömmel fogad egy megújult, felfrissült anyát, mint egy zombit. Ha nincs segítség, akire a babát lehetne hagyni, akkor is ajánlott a környezetváltoztatás. Ilyenkor olyan helyekre menj el, ahol a gyereket nem zavarja a hang, a füst, s a gyerek sírása se zavar senkit. A világ nem állt le a szüléseddel, annak ellenére, hogy hajlamos vagy azt hinni, hogy talán mégis.


9.  Keress magad körül sorstársakat, akikkel megbeszélheted a nevelés-szopizás-pelusozás triumvirátus épp aktuális témáit. Vedd magad körül olyan pozitív szemléletű, támogató emberekkel, akiknek a jelenlététől, a velük való beszélgetésekben feltöltődsz. Nagy segítség és óriási megkönnyebbülés lehet, hogy vannak, akik értik az általad beszélt nyelvet. Ugyanakkor, néha egy kívülálló jobban átlátja a helyzetet, s adhat számodra is felhasználható tippet, amit kellő mérlegelés után, alkalmazhatsz.

10. Nézd a dolgok jó oldalát! Vedd elő a humorod! Lehet, hogy már ezerszer megbántad a gyerek fogantatásának örömteli pillanatát is (amennyiben természetes úton fogant), és a hátad közepére kívánsz még egy át nem aludt éjszakát, a falra mászol a gyereksírástól, a lakás látványától, de azon kívül hogy egy jót nevetsz rajta, sokat nemigen tehetsz (feltéve, ha nem akarsz speciális ellátó intézménybe kerülni). Maximum, felfedezed egyéniséged rejtett, eddigi mindennapi életedben veled még köszönő viszonyban sem lévő oldalait is, és rájösz, hogy te egyszerűen egy zseni vagy!

10+1. Olvasd Lustanyu blogját *! Mert: "röhögj magadon, az Isten is megsegít!"

*Vigyázz, hangos nyerítés-, röhögésveszély állhat fenn.

Máris jobban érzed magad, ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...