2013. január 6., vasárnap

Te milyen problémával küszködsz? (Kérdőív kiértékelése I. rész)

Szöveg: Kérdőív részlete. Kép: Kék-fehér, madárkás, virágos, növényes, felhős keretbe foglalt kérdőív részlet. A részletben kérdések és válaszok: hány gyereked van, hány éves/ek, mindennapi gyerekes életedben milyen problémával találkozol, mi foglalkoztat téged a legjobban? Ez utóbbira a válasz olvasható a bejegyzés vége felé.
Kérdőív részlete.
2012. decemberében végeztem el egy kérdőíves felmérést szülők körében, hogy megtudjam, melyek azok a területek, amelyek több szülőnek is gondot okoznak.
Konkrétabban azt térképeztem fel, hogy melyek azok az általános gyereknevelési problémák, melyek azok a szülői gondok, amelyekkel a mai világban többségünk szembesülni kényszerül.


A felméréssel az volt a célom, hogy világosabb képet kapjak a mai, általánosnak is nevezhető gyereknevelési problémákról.
A következő lépés meg az, hogy ezeknek a problémáknak az orvoslására hétvégi szülők iskolája képzést szervezzek szakemberek közreműködésével, ahol interaktív előadások és csoportmunkák segítségével világítunk rá egy-egy adott problémára.
A kérdőívet névtelenül lehetett kitölteni, nem kellett megadni sem nevet, sem emailcímet, teljes volt a kitöltői anonimitás.

A felmérő kérdőívet különböző erdélyi kismamalistákon, zárt közösségi oldalakon, saját levelezői listán és személyes FB oldalon reklámoztam. A kérdőív ugyan nem tartalmazott nemre vonatkozó kérdést, ám a válaszok alapján illetve a reklámozott felületeken elérhető személyek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy zömében (ha nem teljes egészében) nők, édesanyák voltak a kitöltők.
 
Három hét alatt 142 személy töltötte ki a kérdőívet. A válaszok alapján egy személy kétszer tölthette ki a kérdőívet, mert két egyforma válaszcsomagot kaptam, így 141 személlyel kell számolni. A 141személy közül körülbelül 10 lehet azoknak a száma, akik magyarországi származásúak és kitöltötték a kérdőívet, a többi szülő vagy jelenleg is Erdélyben él, vagy innen származott el és külföldön él.

A kérdőívben szereplő 14 darab kérdés ikszelhető, választható és szabadon kitöltendő válaszlehetőségeket engedett meg. A kérdéssor az általánostól (gyermekek létszáma, korosztálya) haladt a specifikus témák (konkrét problémák) felé.

Alább bemutatom két kérdés válaszainak az összesítését. A százalékos jel előtt lévő szám a százalékot mutatja, míg az oszlopban lévő első szám azt, hogy hányan választották az adott válaszlehetőséget.

Mindennapi, gyerekes életedben milyen problémával találkozol? Mi foglalkoztat téged a leginkább?
hogyan legyek erélyes, határozott a gyermekkel szemben
2820%
nem fogad szót a gyerek
2316%
gyakran hisztis a gyerek
2618%
hogyan maradjak épeszű egy/két/három kisgyerek mellett
2618%
nincs kihez fordulnom a problémáimmal, egyedül nevelem a gyereket
128%
hogyan fogadjon szót a gyermekem
3927%
fiam van és babázik
11%
lányom van és verekedik, autóval játszik
11%
hogyan mondjak nemet a gyereknek
2618%
gyakran felesel a gyermekem
139%
nem ért meg senki
43%
hogyan fegyelmezzem a gyereket
4129%
hogyan dícsérjem a gyereket
1511%
mi az apa és az anya szerepe
1712%
nem kívánom az intim együttlétet
2820%
gyakran haragszom a gyerekre
75%
gyakran haragszom a családomra
128%
jó anya vagyok?
5539%
normális-e a gyerekem?
64%
mit tegyek, ha az idegeimre megy a gyerek
4129%
miért veszekedünk olyan sokat a párommal
2316%
hogyan töltsem tartalmasan az időt a gyerekkel
5942%
hogyan töltsem tartalmasan az időt a családdal
3726%
a gyermekem a mindenem
2417%
úgy érzem, mókuskerékben vagyok
2115%
mások biztos jobban csinálják
2115%
gyakran üvölt a gyermekem, dühkitörései vannak
96%
mivel játszódjon a gyermekem?
2518%
mivel foglaljam le a gyereket?
5539%
valamit nagyon elronthattam a nevelésben, alig kapom meg a hangot a gyerekkel
32%
sokszor dühítenek apró dolgok
2820%
Más
2014%
A felhasználók több jelölőnégyzetet is bejelölhetnek, ezért a százalékértékek összege meghaladhatja a 100%-ot.

Téged is foglalkoztatnak ezek a gondolatok? Kíváncsi vagy miben tud neked segíteni Törpmanó Szülők iskolája? Katt ide!

A "más" kategóriába eső válaszok a következők: "Milyen lehetőségei lesznek a jövőben a gyerekeimnek?", " miért sír a gyerek?", "Újabb testvérre való felkészülés", "mit tegyek, hogy a gyerekem egyedül játszon, miközben én tudom végezni a házi munkát (főzés, mosogatás, sütés, porszívózás stb.). Éjjel nem akar a kiságyban aludni (ha mellettünk van, akkor majdnem átalussza az éjszakát, ha a kiságyában van, akkor óránként ébreszt)", "honnan szerezzek több időt a gyermekeim számára", "hogyan osszam be jobban az időmet", "Ebben a kilátástalan világban, hogyan neveljük, hogy a világ ne vigye el rossz irányba. Hogyan neveljek igazi értékeket a gyerekeimbe, mibe kapaszkodjanak megpróbáltatások idején, esetleg olyan helyzetekben, amikor a szülő sem tud segíteni pl betegség stb..."

A kérdőív kitért arra is, hogy amennyiben a kitöltőknek lehetőségük van, részt vennének-e egy egész hétvégét kitöltő képzésen, amely során választ kaphat az őt foglalkoztató kérdéseire.

Részt vennél-e egy olyan hétvégi, ottalvós szülőképzésen, ahol 18 órás interaktív előadás és csoportmunka keretén belül megoldást keresünk a problémáidra?


Te benne vagy a 82-ben? 
Nagyon érdekel ez a Szülők iskolája! Hol lehet többet megtudni róla? Katt ide!

A kérdőív kiértékelésének a folytatását ide kattintva olvashatod!
Katt ide!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...