2011. május 5., csütörtök

Mire jó a karióka (úgyis mint a filc)?


Ha óvodás gyermekednek kariókát (filcet) szeretnél vásárolni, akkor alaposan gondold végig. Az átlag kariókanyomok nem jönnek ki a szőnyegből, a kanapé mintájából, az ágyneműből, nem mosható le a falról (legalábbis nekem nem sikerült), és a ruhán is tartósan megmaradnak a foltok. Nem beszélve a kisebb-nagyobb, látható vagy kevésbé szembeszökő testfelületekről, ahol 3-4 napon túl eltűnő nyomokat produkál, miközben csemetéd úgy járkál, mintha:

  • tetoválva lenne a karja, combja
  • himlős kiütése lenne
  • a szemétől szájáig húzódó forradása lenne
Valószínű, hogy a fentebb felsoroltak egyik-másik buzgó kisiskolásra is ráillik, úgyhogy óvatosan azzal a kariókával!
Ha mégis mellette döntenél, adok egy pár tippet, hogy testfestésen és színezésen kívül mire lehet még használni.

A nagy színezésben, rajzolásban a gyerek nem mindig teszi vissza a kariókára a színnek megfelelő kupakot. (És még örülj annak, hogy egyáltalán visszateszi.) Ezek az alkalmak nagyon jó szórakozási lehetőségek a családnak (különösképpen a kölyöknek, aki újra bemutathatja ügyességét és szemfülességét) a következő keresd meg a párját! játék és ennek deriváltjai.
Melyik kupak hova kerül? Keresd meg a párját!
Először meg kell keresni a kupakokat (ha már nincsenek a kariókákon magukon), ami a megfigyelőképességet, megosztott figyelmet, és a rendrakást fejleszti, illetve alakítja ki.

Másodszor pedig színek szerint kell osztályoznia (csoportalkotás) az adott tárgyakat (kupakokat, kariókákat). Újra a megosztott figyelem fejlődik, illetve a kis ujjak mozgásával a finom motorikus mozgás, valamint a szem-kéz koordináció.

Ha nagyon belejöttetek a párkeresésbe, akkor tovább is lehet ezt tuningolni. Keressetek olyan játékokat, amelyek piros, lila, sárga, zöld stb. színűek. Tegyétek le színek szerinti kupacokba, s mindegyiknek egy-egy karióka lehet a vezetőjük (természetesen az adott színű karióka). A csoportok alkotása után összegezni (megbecsülni és számolni) is lehet, hogy melyik csoportban van több, melyikben kevesebb, illetve melyik nagyobb, melyik kisebb halmaz (szemmérték és számolási készség fejlesztése).


Recept időhiányos szülőknek:
  • gyermek
  • kariókák (sok esetben elég egy darab is)
  • jaurtos fedő vagy doboz, vagy bármilyen tárgy, ami fehér és műanyag és lehet rá firkálni
  • rongy, vatta vagy sminklemosó korong
Ültesd le a kölykecskéd egy helyre ahol szemmel tarthatod. Nyomd a gyerek kezébe a felsorolt tárgyakat, és végezd a dolgod. Negyedóra, húsz perc garantált gyerekmentes időd lesz, miközben a gyerek lefoglalja magát (koncentráció fejlesztése) fantáziáját és kézügyességét fejlesztve.

Ha nem találtál olyan kifestősfüzetet, amelynek használatával a csemetéd egyszerre kiélheti művészi hajlamát és fejleszti egyéb részképességeit is, próbáld ki te is Törpmanó játszófüzetét!  
Keresd a könyvesboltokban!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó ötlet a kis asztalához ültetni és ha netán föláll, hogy a falra firkáljon akkor szépen figyelmezteted és ha akaratos akkor elveszed tőle ennyi. 25 hónapos fiam szépen használja a filceket, és mindig amikor leveszi a kupakot, rajzol...,utána vissza teszi a kupakot rá. Ügyes :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...