2012. november 5., hétfő

A nagycsaládos élet gyakorlati oldala

 Beszélgetés Dánél Magdával.
 Dánél Sándor, keramikus, és Dánél Magda, asszisztensnő kereken hét gyereket nevelnek. Forrás: erdely.ma
Hét gyerekes családhoz kell egy kis logisztika. Hogyan oldjátok meg a gyakorlatban a családi élet megszervezését? Főzés, takarítás...

Most már nagyok a gyermekek, önállóan boldogulnak. A főzés, szerintem ugyanúgy történik mind egy kis családban, csak nagyobb mennyiségben, kicsit több időbe kerül, de számomra elenyésző ez a plusz. A takarításnál a gyerekeket is befogjuk. Mikor a gyerekek kicsik voltak, akkor egy kicsit nehezebb volt, ez az igazság. Néha a szomszédot vagy a keresztszülőket megkértük, hogy a gyerekekkel maradjanak pár órát, hogyha nekem el kellett mennem. Sajnos, a nagymamák távol vannak, így az ő segítségüket nem élveztük. Hiányzott az udvar.

Miért pont hét gyerek?
Azt tudtuk, hogy nagycsaládot szeretnénk, de nem volt meghatározva a gyerekek száma. Sanyi első házasságából született három gyermek (az édesanya belehalt a szülésbe), én szültem négyet. Arra gondoltunk, hogy a természetes születésszabályozás mellett, amennyi jön és ameddig bírjuk egészséggel és türelemmel, addig jöhetnek a gyerekek. Ebbe a gyerekek is benne voltak. Sőt, még most is kérdezik, hogy nem lesz kistestvér?

Az első három nagy gyerek, hogy viszonyult a megváltozott családi helyzethez? Könnyen elfogadtak-e téged, illetve voltak-e testvérféltékenységre utaló jelek?

A legnagyobbiknál volt egy kis fenntartás eleinte, hogy így is vagyunk elegen, de aztán nagy szeretettel fogadta a testvéreket. Ő már nagy volt, 14 éves amikor a testvérei születtek. Nincs gond a testvérek között. Hála Istennek, sikerült nekünk ezt úgy megoldani, hogy testvérek, a szó szoros értelmében.

Anyagilag hogy lehet fenntartani egy kilenc tagú családot?

Bizonyára több kell, mint egy kiscsaládban, de azt bátran merem állítani, hogy nem nő személyenként az anyagi nagysága az életünknek. Nem úgy van, hogyha egy gyerek megszületett, akkor az egy gyereknek a költsége. Minél nagyobb a család, annál kevesebb a kiadás. A kinőtt ruhákat át lehet adni. A gyerekek is megtanulják, hogy megosztozzanak a dolgokon, és én azt látom, hogy ami kiscsaládban néha a fölösleges dolgokat jelenti, nálunk csak azok vannak kiküszöbölve. Nem tűnik, nekem úgy, hogy hiányt szenvednének valamiben. Jó, nincs nekik mobiltelefonuk, meg mp4-es lejátszójuk, amit egy kicsit szeretnének, de én azt mondom, hogy nem létszükséglet.

Milyen értékrend szerint nevelitek a gyerekeiteket?

Törekszünk arra, hogy a gyermekeink tudatába elültessük azt, hogy a szükséges és elégséges minőségire törekedjenek. Ez a fő szempont. Meg az, hogy segítőkészek legyenek, mások hiányaira, bajaira pozitívan reflektáljanak.

Gyakorlatban ez hogyan működik?

A szociális háló nagyon működik nálunk. Ezt a családban is gyakorolják. A kinőtt ruha soha nem úgy kerül a kisebbikhez, hogy jaj, a tesóm elnyűtt ruháit kell felvegyem, hanem szinte kitüntetésként éli meg a kicsi, hogy végre belenőhetett a nagyobbik kedvenc ruháiba. Az, hogy egy kicsit kopottabb a gyerekeknél nem gond. Sokkal inkább a felnőttek generálják ezt a problémát.

Mennyire fontos számotokra és számukra az iskolán kívüli tevékenység?

Kézművesfoglalkozásra, hegedűórákra járnak. Mindegyik jár/t sportolni. Kiválasztjuk azt, ami kevésbé költséges sport. Ha az iskolában vannak díjmentes különórák (ének, zene, rajz), akkor azokon is szívesen részt vesznek. Nagyon tevékenyek, mindenben részt akarnak venni, néha le kell állítsuk őket. Nagyon – nagyon jól sportol mindegyik, nagyon sok oklevelet szereznek, s gondolom, hogy ez is hajtja őket a cél felé.
Ez a két fő dolog, ami meghatározza az életüket: a sport és a zene. Mindkettő nagyon igénybe veszi az idejüket. Emiatt ki is maradnak olyan dolgok, hogy tévénézés, bár nincs is kábeltévénk. Csak időnként néznek tévét, s akkor is azt, amit mi már cenzúráztunk.
Támogatjuk minden rendezvényen való részvételüket, ha olyan dolog. Extra kéréseik nincsenek. Szerintem normálisan élnek: normálisan fel vannak öltöztetve, normálisan táplálkoznak, nem tűnik úgy nekem, hogy valamiben hiányt szenvednének, hogy valamit külön meg kellene nekik adni.


A Magdival való beszélgetés második részét itt olvashatjátok! Többek között arról, hogy szerinte mi a jó házasság titka!
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a hírről!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...