2012. november 29., csütörtök

Milyen ollót használjunk kisgyerekes családban?

Szöveg: Praktikus, újrahasznált ollótartó. Kép: háromszög alakúra meghajlított karton, amire színes krepp-papír szalagocskák vannak ráaplikálva, bennük fogantyújukkal felfelé állított színes ollók.
Praktikus, újrahasznált ollótartó.
Ismered azt a mondást, hogy "kés, villa, olló, nem gyermek kezébe való"?
Én is.
Egyetértesz vele?
Én nem.

Úgy gondolom, hogy meg kell tanítanunk gyerekeinknek a veszélyesnek mondott eszközök használatát, mert csak úgy válhat magabiztos felnőtt, ha tudja, mitől s hogy őrizkedjen. 
Meg aztán, ha állandóan tiltjuk tőle az olló és villa használatát, hogyan tud majd ügyesen enni mire óvodás lesz, hogy fog újabb és újabb tevékenységeket kitalálni, hogyan fogja majd megélni és átélni az alkotó tevékenység okozta örömöt, élményt?

Ha téged eddig csak az tartott vissza a vásárlástól, hogy nem tudtad milyent végy, akkor olvasd végig az összeállításomat.

Összegyűjtöttem egy csokorék ollót bemutatás céljából (a teljesség igénye nélkül). Nézd meg, melyiket hogyan értékelem!
Szöveg: Nagyon jópofa, kör alakúra kialakított fogantyús olló. Az élekre kerülő védő meg a nagyobb balesetektől véd. Hátránya, hogy könnyen elkallódhat, ha nem vigyázol rá. Kép: Két sárgás-zölde nyelű olló, amiknek a nyele/fogantyúja kör alakú.
Nagyon jópofa, kör alakúra kialakított fogantyús olló. Az élekre kerülő védő meg a nagyobb balesetektől véd. Hátránya, hogy a védőrész könnyen elkallódhat, ha nem vigyázol rá.
Eléggé gyerekbiztos olló. Ám jó, ha tudod: nincs tökéletes biztonságú játék, csak alacsony baleseti kockázattal rendelkező... Na, ez is olyan. :)

Szöveg: Vonalzóként is használható, gumis nyelű, tompa vagy hegyesebb végű ollók gyűjteménye. Kép: Közelkép 9 darab különböző méretű és színű ollóról, amik félkörbe vannak helyezve egy asztalon.
Vonalzóként is használható, gumis nyelű, tompa vagy hegyesebb végű ollók gyűjteménye.
  1.  Az olló éle egy részen be van rovatkázva, ami 5, 7 vagy 10 cm hosszúságot mér. 
  2. A legjobb nyelű olló az, aminek enyhén gumírozott a belső része (ahova az ujjak kerülnek), mert jobban illeszkedik rájuk, s nem csúszik ki könnyedén.
  3. Szinte mindegy, hogy hegyes vagy tompa végű, csak legyen jól eldolgozva a vége az ollónak: ne karcoljon, sértsen se gyermekbőrt, se a (finom) anyagot.
Szöveg: Variációk egy témára: "akasztóval" felszerelt nyelű, gyengébb minőségű ollók. Kép: Közelkép 5 darab zöld, lila és kék nyelű ollóról, amelyeknek mind van egy kis pöcök a fogós rész között.
Variációk egy témára: "akasztóval" felszerelt nyelű, gyengébb minőségű ollók.
A fentiek 2-3 lejes ollók, amik szükség esetén jó szolgálatot tesznek, DE:
  1. vagy a tizedik használat után egyik vagy másik nyélöntvényről leválik egy darabka, s máris alig lehet használni, mert mozog.
  2. ha a nyele jó is marad több ideig, az éle nem mindig: könnyen kopik
  3. meglazul a csavar, ami összefogja az éleket s máris egyáltalán nem lehet használni, mert "félrevág".

Szöveg: A cikkcakkos ollók, alias mintás ollók szerintem minden gyermek nagy kedvence. Legyen az kerek vagy szögletes nyelű, mind jól jön, ha van. Kép: Közelkép félkörívbe helyezett mintás élű 8 darab ollóról.
A cikkcakkos ollók, alias mintás ollók szerintem minden gyermek nagy kedvence. Legyen az kerek vagy szögletes nyelű, mind jól jön, ha van.
  1.  A különböző mintázatokat általában az olló műanyag élére rányomtatják, így könnyű választani.
  2. Van cserélhető élű mintás olló is.
  3. Az a legjobb mintás olló, aminek a mintázott féméle tömör, nem csak egy vékony pléh, mert általában ezek szakítják a papírt.

Ollóvásárlási szabály:
Soha ne végy becsomagolt ollót, ha nem tudod kipróbálni helyben, hogyan vág!
Neked melyik olló vált be?
Szólj hozzá!

Olvasói update:
Kiegészítés az ollótémához: van külön balkezeseknek való olló is. És nem csak a fogásban van a különbség, az éle is másképp van kiképezve, hogy aki bal kezében fogja, az (is -egy jobbkezeshez hasonlóan-) láthassa a vonalat, aminek a mentén vágni szeretne (egy bal kézben tartott jobbkezes olló esetében ez nem így lenne).
Azért vagyok ilyen "okos", mert a nagyobbik lányom balkezes, és vettem neki egy spéci balkezes ollót, ugyanis bal kézzel rajzol/színez... nade vágni... csak a jobbkezes ollóval hajlandó (és általában jobb kézzel...).
 Köszi, Lala!

Te mit szólsz hozzá?

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...