2012. november 8., csütörtök

Pénztárcakímélő játékötletek Törpmanó játszófüzetével

Törpmanó füzetei akció alatt-közben. Kép: A téli és nyári játszófüzetek félig egymásra téve, rajtuk kétféle olló, színes karióka/filc, papírdarabkák.
Törpmanó füzetei akció alatt - közben.
Unod már, hogy a törpgyerek kifestősei és foglalkoztatófüzetei félig kitöltve porosodnak a polcon? Úgy érzed, több lehetőség is rejlik egy gyermekeknek szánt füzetben?
Szeretnél másfél óra csendet és nyugalmat? 
Alább bemutatom, hogy mit lehet kihozni Törpmanó játszófüzeteiből!
Kiváló játéklehetőséget rejt testvérpároknak (kis korkülönbségű testvérpároknak), óvodai csoportnak, valamint  nagycsaládos és sokgyerekes tevékenységként!

Rendet nem ígérek, mert az nem lesz! :)

Szükséges kellékek:
  • Törpmanó játszófüzete (a blogról vagy innen megrendelhető)
  • kalandravágyó törpgyerek
  • törpgyerek kalandéhségét csillapítani vágyó szülő
  • színes ceruza, zsírkréta
  • vízfesték
  • olló, ragasztó
  • vastagabb lap, karton
  • üvegfesték (olyan fajta, ami leválik az üvegről)

Hagyományos felállásban kezdünk mindig. Előkapjuk a zsírkrétát, ceruzát és elindítjuk a játék folyamatát. Ha olyan a kedvünk, versenyzünk ki találja meg a párját, ki köti össze, ki köti egybe hamarabb, ki oldja meg szebben a gyakorlatokat.
Ha nincs kedvünk versenyezni (erre vigyázni kell, mert elfajulhat és "sírás lesz a vége"), akkor csak szimplán a magunk örömére  gondolkodunk, firkálunk, színezünk...

Gyakran előkerül a vízfesték is, mert Törpmanó játszófüzeteinek a lapjai megbírják a vízfestékezést!

Szöveg: S ha elfáradunk a ceruzás tevékenységekben, akkor ollóval vágjuk ki a nekünk tetsző figurát. Kép: Közelkép egy ollós gyerekkézről, amint a füzetből keresgéli, hogy hópelyheket, kiszínezett gyertyákat vagy árnyakat vágjon ki.
S ha elfáradunk a ceruzás tevékenységekben, akkor ollóval vágjuk ki a nekünk tetsző figurát.

Szöveg: Készülhet belőle szimpla karácsonyi gyertyás képeslap... Kép: Közelkép egy kinyújtott kézről, amint a kivágott pirinyó gyertyát mutatja a fotós felé. A kéz eltakarja a fejecskét, ami háttérben homályosan látszik.
Készülhet belőle szimpla karácsonyi gyertyás képeslap...
Szöveg: ... vagy kollázstechnikát felhasználó képeslap. Kép: Közelkép ugyanaz a jobbkézen sportórát hordó gyerekkezecske tulajdonosáról, amint két kézzel nyomja a kivágott figurákat a kartonpapírhoz.
... vagy kollázstechnikát felhasználó képeslap.

Ha úgy látod, lankad a purecek érdeklődése a téma iránt, akkor hagyd "a mosott ruhákat másra" (én épp a pizzatészta gyúrását hagytam félbe) és végy elő egy már nem használt Törpmanó füzetet és keress belőle ablakmatricának alkalmas figurát.

Nálam ilyenkor beugrik valami szokatlan ötlet és máris egy egész mesét szeretnék az ablakra festeni a gyerekek örömére.

Szöveg: Miközben a purecek az utolsó simításokat végzik, én keresgélem a fejemben összeállt mese képeit. Kép: Közelkép az asztalról. Van benne benyúló gyerekkéz amitnt éppen ragaszt (balról), szemből meg nyaktól lefele látszom, amint egy Törpmanós játszófüzetet forgatok. Az asztalon "művészi" összevisszaság van: ragasztó, üvegfesték, Mikuláscsizmája-ceruzatartó, tányér, csésze, kivágott lapok és fecnik.
Miközben a purecek az utolsó simításokat végzik, én keresgélem a fejemben összeállt mese képeit.
Szöveg: Kicsit tésztás a kezem, de hiszed, hogy a kölyköknek ez fel sem tűnt??? Kép: Közelkép amint üvegre festek három mini Törpmanót. Ők az ikrek. Mindegyik más-más kontúrú: fekete, kék, piros.
Kicsit tésztás a kezem, de hiszed, hogy a kölyköknek ez fel sem tűnt???

Szöveg: A már megrajzolt és enyhén megszáradt kontúrrajzokat átadtam az illetékesnek, hogy fesse ki. Kép: Közelkép egy másik gyermek kezeiről, amint kicsire vágott üveglapon színezi az előre megrajzolt és megszáradt Törpmanó házikóját.
A már megrajzolt és enyhén megszáradt kontúrrajzokat átadtam az illetékesnek, hogy fesse ki.
Szöveg: Ezek itt Törpmanó ikrecskék... Kép: Az előbb általam megrajzolt ikrek átkerültek a megrendelőhöz, aki épp sárga festékkel színezi az utolsó. A többi Törpmanó kék, piros, narancssárga, fehér színekben pompáznak.
Ezek itt Törpmanó ikrecskék...
Szöveg: ... ez meg itt a házuk. :) Kép: A kifestett Törpmanó házikó ajtja fehér-piros csíkozású, egyik oldala kék, másik sárga, a háztető meg piros-sárga-narancssárga kombinációjú.
... ez meg itt a házuk. :)
Szöveg: Ablakmese részlet. Kép: Közelkép az ablakról ahova felkerült az előre megrajzolt Törpmanó házikója, rajta egy piros madár, mellette jobbra Törpmanó kirándulásra készen. Tőle jobbra egy fenyőfa, amin bagoly ül, alatta mege egy nyuszi. Minden figura a játszófüzetből volt átmásolva üvegfestékkel.
Ablakmese részlet.
A szülők 86%-a nem tudja, hogyan kösse le csemetéje figyelmét arra az időre, míg a szükséges házimunkát végzi el, ezért gyakran bekapcsolja a tévét figyelemelterelő hadműveletként. Ám az általuk jótékonynak hitt hatások nem azt az eredményt hozzák, mint szeretnék. A tévé a gyermek fantáziáját kifejezetten háttérbe szorítja.

Törpmanó játszófüzeteivel egy olyan szórakozási-fejlesztési lehetőséget kínálok, ami teljesen eltér az eddig megszokott munka-fejlesztő füzetektől.
 
Miért? Mert:
  • a játszófüzetek egy kerettörténet köré épülnek. Egyik feladatot be lehet vezetni a másikra utalva, így fejleszti a szókincset és a szövegalkotási képességet.
  • úgy vannak összeállítva a füzetecskék, hogy figyelembe van véve a gyermekek érdeklődési köre, így örömmel, lelkesen állhat neki egy-egy oldal színezésének, egy feladat megoldásának. Hasznosan és játékosan tölti az időt.
  • nem egy feladatnak több lehetséges megoldása van, ami fejleszti a gyerek kreatív problémamegoldó-képességét. Nincs sikertelenül elvégzett feladat, nő a sikerélmény.
  • figyelembe vannak véve a testséma fejlődési szakaszai is, ezáltal téri orientációt és lateralitást fejleszt. A diszlexia (olvasási nehézség) és a diszgrafia (írási nehézség) kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.
  • minőségi időt tölthettek együtt.

Miért ne tartozhatnál az irigyelt 14%-ba?


Rendeld meg most innen vagy keresd az erdélyi magyar könyvesboltokban! 
Nagyobb tétel esetén lépj kapcsolatba velem! 
kreativtorpmano kukac gmail pont com

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...