2010. október 12., kedd

Haragszom a gyermekkönyvek grafikusaira

...mert szinte minden gyermekkönyvben légyölő galócát ábrázolnak, mint "A" gomba. Talán nem ismerik a gombákat az illusztrátorok? Vannak lila, meg kék, piros és sárga gombák is, amelyek ehetőek (galamb-, róka-, őzláb-, medvegomba, csiperke, lila pereszke). Miért adnak annyi munkát nekünk, gombászó (s nemcsak) szülőknek a grafikusok, hogy egyszeri képeskönyv-nézegetés után figyelmünknek hatványozottan arra kell irányulnia: emlékeztessük a csemeténket, A LÉGYÖLŐ GALÓCA NEM EHETŐ.
A lila pereszke azonban igen. Nagyon ízletes savanyúságként is, de megfőzve is.
Kérlek, kedves grafikus olvasó, ha teheted, ehető gombákat ábrázolj innen arrafele, hogy az ehető gomba képe rögzüljön a gyerekben! Köszönöm.

Nézzük az ellenpéldát: Nagymaszat kapott az egyik keresztanyjától egy francia kiadású könyvet. (Mindkét gyermek nagy kedvence!) Abban két vagy három fajta gomba van ábrázolva (nehéz így beazonosítani őket), de egyik sem légyölő galócák. Itt vannak a példák:
A nyuszik a finom gombák mellől kukucskálnak a kecskékre. Talán vargányák? :-?

Ezek itt akár galambgombák is lehetnének, ha éppen erdőben lennének.

A könyv címlapja. Nagyon aranyos kis könyv, ha tudod, feltétlen szerezd be!
Miért írom mindezeket? Azért mert mindazzal, ami a gyereked kezébe kerül, neveled őt. Mire neveled:
  • az igényes, jól megrajzolt, festett képekkel, illusztrációkkal fejlődik a csemetéd szépérzéke
  • a jó minőségű anyagok (legyen az papír vagy egyéb anyag) tapintásával, fogásával, netán harapdálásával elülteted benne az igényesség magját
  • a képek általi mesével gyermeked ismereteket sajátít el, ismétel, bővít, fejlődik a fantáziája, illetve mozaikkockák alakulnak ki benne az őt körülvevő világról. Később ezeket a kockákat összeillesztve alakul ki a világképe.
Mindezek egyáltalán nem elhanyagolandó dolgok. Ha gyermekedet széppel, békével, jóval (pl. ehető gombával :) ) veszed körül, akkor benne ez a kép fog kialakulni és erősödni az évek során. Nem mindegy hát, hogy milyen meséskönyveket olvasunk, adunk a kezébe gyermekünknek.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...