2010. július 16., péntek

Rendezvényszervező (is) lettem

Mióta Szászfaluba kerültem, kezembe került a falu kulturális életének az irányítása. Nagyon nem jelentkeztem én erre a feladatra, de a nagyobb kamaszok annyi bizalommal és nyitottsággal közeledtek felém, és kértek meg, segítsek egy-két színdarab betanulásában, az alkalomhoz illő szereplés elgondolásában, hogy azóta szerveztem farsangi bált, húsvéti, karácsonyi, március 15-i előadásokat, kézműves foglalkozásokat, gyermeknapot, Mikulás-napot, s falunapot. Egyre inkább belelendülök, s ötletelek, mivel lehetne feldobni a szászfalusi eseménytelen életet. S hát van egy-két ötletem...

A múlt évi első falunap a falubeli fiatalok kezdeményezésére született meg. A falunap célja hagyomány- és értékteremtés. Olyan játékokat illetve játékos foglalkozásokat szervezek, melyek által a fejlődő egyén (s nemcsak) kipróbálhatja önmagát, feszegetheti saját maga határait, egyúttal egyre erősödő önbizalmat is nyerve.
Célom nem az, hogy készen vett, kapott játékszereken játszódjon a gyerek, sokszor kudarcokat élve át, hanem az, hogy saját maga teremtsen világot, próbálgasson, kísérletezzen, alkosson, ismerjen meg valami újat, az eddigi ismereteitől eltérőt, de saját magából, tehetségéből, érdeklődési köréből kiindulva. A jutalom maga a játék, a játszás, az együtt játszás öröme s élménye. Ezért lesznek, ügyességi és erőpróbák, egyéni és csoportos vetélkedők, valamint zöld játékok, melyekhez nagy segítséget nyújtanak a helybéli fiatalok.

Szeretném, ha olyan hétköznapi tevékenységek, mint a favágás és tehénfejés a középpontba kerülnének. A lassanként elautomatizálódott világban fontos, hogy legyen, illetve maradjanak olyan cselekvések, amiket az ember a két kezével végez el. S akkor ezeknek próbáljuk megadni a nekik járó tiszteletet. Úgy a favágó, mint a tehénfejő versenyre jelentkezhetnek 16 éven felüliek, nemtől függetlenül. A favágó versenyre jelentkezőknek saját fejszével, illetve saját segítővel kell jelentkezni (benevezési díj 20 lej, a nyeremény egy elektronikus druzsba), míg a tehénfejők saját tehénnel és tiszta vederrel kell érkezzenek (benevezési díj nincs, a nyeremény pedig egy sajtár). Bejelentkezés augusztus 8-ig a következő emailcímen: szaszfalu kukac gmail pont com

Vasárnap délután, egyrészt a környezetvédelem, másrészt a válság nevében, játék és könyv cserebere lesz a kultúrházban. Minderre azért kerül sor, mert mindenkinek vannak otthon kallódó, nem kívánt vagy megunt könyve, gyermekének játéka. Sokszor csak tesszük egyik helyről a másikra, nincs igazán szívünk megszabadulni tőlük. Most itt a nagy alkalom megszabadulni ezektől a holmiktól. S mivel sokszor a szomszédnál, a szomszéd játékaival lehet a legjobbat játszani, vagy épp az ő könyvespolcán van az általunk régóta áhított könyv, gyertek el minél többen, hátha ott fedezzük fel a kincsesládát!

Idén először lesz megszervezve az errefelé újdonságnak számító egyidőben történő tokányfőzés. Családok, baráti csoportok bejelentkezését várjuk a fennebb említett emailcímre szintén augusztus 8-ig. Bejelentkezési díj 10 lej, aminek fejében egy sátrat, egy asztalt s két padot (kb. 8 személynek való ülőhely), valamint főzéshez szükséges fát biztosítunk.

Nem mondom, ebből a programból kitűnik cserkész múltam. :) Ám szeretem is, meg azért kihívás is azokhoz a dolgokhoz folyamodni, amelyek mindenkinek a keze ügyébe esik, csak észre kell venni azokat. Ha erre jártok, gyertek el!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...