2011. február 15., kedd

Nem születtem varázslónak, csodát tenni nem tudok... (avagy a szülői sikerélményről)

Dehogynem! Csak lehet, nem tudsz még róla! :)
Mit tehetnél a gyerekedért, hogy boldog, kiegyensúlyozott kiskölyökké s aztán sikeres (nem, nem kizárólag az anyagi oldalára értem, hanem inkább az érzelmire, de szerintem ez utóbbi magával vonja az előbbit) felnőtté váljon? Figyeld meg, mire hajlik a gyerek, mit és mivel szeret játszani, adj neki lehetőséget, hogy minél többet megtapasztalhasson (nem, újra nem a drága játék számít, hanem a megtapasztalás: színek, formák, állapotok).
Ha meg épp nincs kezed ügyében semmi, akkor rajzoljál neki! Jobban írva, engedd magad meggyőzni, hogy rajzolj a csemetédnek.

S itt most nem fogadok el kifogást, mint:
  • én nem is tudok rajzolni. Lehet, nem ért megfelelő sikerélmény ezidáig, hogy nőjjön egy cseppet az önbizalmad és élvezd a rajzolást.
  • nem tudom, hogyan kell rajzolni a... A gyereked se tudja. :)
  • sosem sikerül a ... Egy pont olyan figurát rajzolsz, aminek éppen olyan a ..., mint ami neked nem sikerül.
A gyereked számára te vagy a mérce, a minden, s hogy venné ki magát az, hogy TE nem tudod??? A legfontosabb, hogy hidd el, te magad Varázsló vagy! S ha egyszer megtapasztalod a kicsi szemében azt a csillogást, hogy az ő kérésére szüleje mit rajzolt neki... Olyan fény csillog a kicsi szemében, mint a rajongónak, mikor kedvenc énekese/focistája/stb. kezet fog vele vagy aláírja a noteszlapját. Szülőként akkora sikerélmény ér téged, hogy képes vagy valami jót és élménytelit nyújtani a gyerekednek, hogy muszáj ezt megtapasztalni.

Mire jó a közös rajzolás?
  • nagyon jó kapcsolatteremtési alkalom (a jó szülő-gyermek viszony kialakítását nem tizenévesen kell elkezdeni, hanem most építgetni, legyen később mire alapozni), jókat lehet beszélgetni, ezáltal megismered a gyereket
  • rajzainak szín- és formavilágából, valamint ceruzafogásából újabb ismereteket szerezhetsz gyermeked lelki állapotáról (a teljesség igénye nélkül: sűrű pontozás=varázslás, sötét, fekete szín dominálása=nyomott hangulat, görcsös ceruzafogás, merev rajzolás=görcsösség. Mára már átfogó tanulmányok születtek ilyen témában, s szakorvosok is vannak a patológikus esetek gyógyítására.)
  • örömforrás (a gyereknek mindenképp, s majd neked is, mihelyst legyőzöd a gátlásaid)

Egyszerű vonalakkal (félkör, ovális, hurkák, stb.) nagyszerű állatokat lehet kihozni. Köréjük meg egész jó kis mesét lehet kanyarítani. Fejleszti a szókincset és fogalmazás készséget.


Szóval a címbéli kifejezés helyesen így hangzik: varázslónak születtem, csodákat tudok tenni! Ha nem is az egész világnak, de annak a pöttöm emberkének, akit mellém rendelt az Isten valamilyen céllal és aki számomra maga a világ, csodákat tudok tenni. Mert a kölyök felnéz rám (még, míg el nem kezd kamaszodni), s mikor legyél vele, formázd és alakítsd, ha nem most, míg rád van utalva?

Csodára fel!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...