2011. február 14., hétfő

Alkosson a gyerek!

Miért jó, ha alkot a gyerek?
  • lefoglalja magát (tudsz haladni a dolgaiddal)
  • csend van (aránylag. Nem süketülsz meg, nem leszel idegbeteg a sok "miért", "hogyan" és "mit kell csináljak" meg "nem tudom" kérdések és felkiáltások közepette hála ennek a kis felszusszanásnak. A gyerek elmerül az alkotásban /feszülten figyel, fejleszti koncentrációs készségét/, ugyanakkor örömhormonok szabadulnak fel benne.)
  • fejleszti a kreativitását, fantáziáját, s így közvetve problémamegoldó-készségét (hány féleképpen lehet vonalat húzni, kört rajzolni, gyurmát vagy bárminemű tésztát lapogatni, stb.)
  • fejleszti a TE kreativitásod is: megtanulod többféleképpen elmondani ugyanazt a dolgot :)
  • feljődik a gyerek kézügyessége, finom motorikus mozgása
  • a gyerek az alkotás öröméért alkot, úgynevezett l'art pour l'art stílusban (lehet, nem ez a legmegfelelőbb kifejezés rá), ami érzelmi biztonságot ad neki, miáltal segít a körülötte levő világot saját világrendszerébe beépíteni, önmaga helyét megtalálni benne
  • pénztárca kímélő (tudvalevő, hogy a drága játékokkal nem igazán lehet játszani (általában csak EGY fajta játék játszására alkalmasak), így amennyiben újra meg újra visszatérhet kedvenc maszatolási, gyurmázási, vágási, ragasztási, stb. tevékenységéhez, megspórolhatod magadnak a legújabb játék árát
  • és a legfontosabbat még nem is említettem: FOGYNI is lehet. Na, jó,lehet nem épp fogyni, de formában tartani magad mindenképp lehet!
Hogy? Így né:

Ha minden egyes kicsi fecnit, amit a Manók széthordtak a lakásban jó ráérősen, egyenként veszed fel (mintha egyáltalán nem zavarna, hogy minden tele van és abban a minutumban eszed veszted, ha tiszta nem lesz minden seperc alatt) porszívózás vagy sepregetés helyett, akkor tuti meglesz az aznapi tornaórád, s még nem is kellett kiadnod a belépti díjat. :)


Emlékszel még erre az írásomra? Akkor láthatod, hogy szinte nulla vagy minimális befektetéssel mennyi ideig lehet vele játszani. Ez a kiszuperált határidőnapló másfél hónapig volt aktív játéka Maszatéknak úgy, hogy rajzoltak bele, kivágtak belőle, beleragasztottak, összeragasztották lapjait, stb.  A képen épp a zsebkendőkészítés utolsó fázisát örökítettem meg (egy cseppet durvára sikeredett...:D ) S mindvégig a felvagdosott nagyobb darabkák kiváló bevásárlócetlikké alakultak át, a kisebbek meg tűzgyűjtóssá váltak. Mindez az újrahasznosítás címszava alatt. Na, kipróbálod? Vagy már kipróbáltad?
Szeretnél több kreatív tippet? A Kórházi játékok tárháza ingyenes füzetecskében olyan játékkiválasztási szempontokat találsz, amelyek nemcsak kórházi, de úti vagy esős időre való játékcsomag összeállításában is segítséget nyújt, változatos korú gyermekek számára. Töltsd ki most az űrlapot és máris megkapod a Kórházi játékok tárháza füzetecskét, benne a 19 tuti unaloműző játéktippel. Kattints ide a feliratkozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...