2013. március 18., hétfő

Ugorj fel, ez nem az iksz faktor!

SZöveg: Ünnepi lófarkok. Kép: egy barna és egy fehér lófar, a hozzá tartozó lófarkokkal egyetemben. A különlegesség a vastag, apró tincsekkel font lófarok-fonat.
Ünnepi lófarkok

Szubjektív képes beszámoló a március 15-i ünnepségről


Már évek óta nagy izgalommal várjuk március idusát, mert a hagyományos lovas-szekeres felvonulás Kézdivásárhely főterén nagy élmény.
Idén is így volt.
Óvodában kellőképpen fel voltak készítve a purecek: s.k. kokárdát készítettek (mellretűzhetőt és óriásit az ovi falára csupa-csupa kézlenyomattal), papírlobogót is gyártottak, aminek itthon csak nyelet kellett szerketálni, katonákról tanultak és indulókat zengtek. Mi meg nem győztük a válaszadást a huszárokról és gáboráronról.

S mivel a piros-fehér-zöld-láz otthonunkba is bekúszott, s per pillanat az a nagyon jól ismert "foglalj-le-gyorsan-valamivel-anya-mert-ha-nem-mindjárt-rosszalkodni-fogok" típusú csillogást láttam a gézengúzok szemében, kínomban elővettem a kibelezett pisztácia-héjas zacskót, elő az ecseteket és vízfestékeket.

Feladat: fessék piros-fehér-zöld színűre a héjakat, amit aztán a megfelelő sorrendben felragasztunk lapocskákra.
Szöveg: Óvodai zászló pisztácia-héjakkal. Egész forradalmi, ugye? Kép: nájlonzacskóban pisztáciahéjak, a zacskóra fél részén vízfestékkel festett magyar zászló (nyéllel) van téve.
Óvodai zászló pisztácia-héjakkal. Egész forradalmi, ugye?
Persze, nálunk egyik ötlet adja a másikat, s máris azon agyaltunk, hogy melyik országnak milyen a zászlaja (sürgős update-lésre van szükségem e téren - kevesebbet tudtam, mint hittem volna), illetve egy kis szabad alkotói tevékenység folyamán különböző pontozott és csíkozott mintájú héjacskák láttak napvilágot.
Szöveg: Alakulnak a zászlónak-menendők... Kép: megtűrt rajzlapon, egy rajzolt kislányarc látszik félig. A héjak körül piros-fehér-zöld vízfesték pacákkal van tarkítva  a lap.
Alakulnak a zászlónak-menendők...

Tipp: ha nagy a türelmetek, akár több egyszínű, hasonló árnyalatot is festhettek, amik segítségével aztán mozaikszerűen kirakhattok egy-egy rajzot.
A verzió: rajzold meg a kívánt figurát, formát, s a körvonalak segítségével töltsétek ki a megfelelő színű héjakkal. Inkább óvódáskorú gyerekek számára alkalmas ez a feladat.
B verzió: szabadon, fantázia alapján rakjatok ki kitalált vagy valós formákat, figurákat, neveket stb. Ez inkább nagyobbacska gyerekeknek (iskoláskorúak) való.
Szöveg: Asztali csatatér zászlóval, vízfestékkel, pisztácia-héjakkal, lurkókkal. Kép: A fenti kép kinagyítva: zacskóban héjak, zászló rajta, két belogó kezecske, amint ecsettel pisztécia-héjakat festenek vízfestékkel. Kerek és négyszögletú vízfesték is van asz asztalon.
Asztali csatatér zászlóval, vízfestékkel, pisztácia-héjakkal, lurkókkal.

S ahogy dolgunkat befejeztük, zászlóinkat magunkhoz véve, elindultunk az ünnepségre.

Láttunk...

Szöveg: ...díszes szekerekben ünneplő embereket... Kép: Macskaköves utcán oldal sorakozó díszes szekerek zászlókkal és ünneplőbe öltözött emberekkel.
...díszes szekerekben ünneplő embereket...

Szöveg: ...lovukat peckesen megülő huszárokat és válogatott cigánylegényeket... Kép: Emberek sorfala között óriási magyar és székely zászlót lobogtatva vonul be egy sor fiatal egyes sorban.
...lovukat peckesen megülő huszárokat és válogatott cigánylegényeket...
Szöveg: ...gyönyörűbbnél gyönyörűbb paripákat... Kép: Közelkép egy gyönyörű tartású fekete paripáról és az őt megülő lovasáról.
...gyönyörűbbnél gyönyörűbb paripákat...

Szöveg: ...és pónifogatot. Kép: Két pónilovacska húzta miniszekér, rajta székely ruhába öltözött fiúcskák és leánykák, hátul a Gelence falu táblájával.
...és pónifogatot.

Igazából, láttunk mi ennél többet is és szebbet is, de érthető okok miatt (gyerek a nyakamban, jó hideg szél elleni kesztyűtlenség - igen, igen, balgaság volt részemről), nem nagyon keccingettem a fényképezőgép gombját.
Így is látszik, szépen és kreatívan ünnepeltünk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...