2012. szeptember 21., péntek

Törpanyu, az olimpikon (Bicikli utánfutóval)

Női trekking bicikli kitámasztva, fél-oldalról látszik. Ehhez utánfutó van csatlakoztatva. Az utánfutó a háttérben látszik, melynek baloldalán hosszú nyélen kis háromszögletű sárga színű figyelmeztető zászlócska van.
Törpanyu régi-új játékszere

Miért biciklizzen a család?

Ezt a bejegyzést az Európai Mobilitási Hét alkalmából Kézdivásárhelyen megszervezett kritikus tömeg/bicikli-felvonulás alkalmára írtam.

Kezdjük azzal, hogy a biciklit és utánfutót azért vásároltuk, hogy Maszkuráékat vigyük s hozzuk oviba-oviból. Továbbá kevésbé titkolt célom ezzel még az volt, hogy spóroljak a benzinszámlán ÉS kondiban tartsam magam (vagy fordítva). Használása közben mutatta meg előnyeit és hátrányait.




1. pont: Jó kondiban tart.
Miután megvettem a biciklit és nagy örömmel pattantam nyeregbe, kénytelenül állapítottam meg, hogy bizony a bicikli nem megy magától. Nem mintha a kocsi a hátsófelemhez nőtt volna, de gyerekkorom óta nem bicikliztem. És főleg nem húztam magam után kb. 50 kilót pluszba. Naszóval... egy ilyen alkalmi potyázónak, mint én vagyok, bizony még az a kicsike lejtőre való kitekerés is, mint ami nálunk van, óriási erőfeszítésbe került. Ám megfelelő és rendszeres gyakorlással az ezzel járó lihegő nyelvlógatás kiküszöbölhető. Sőt, idővel (újra) tűrhető lábizmaid lesznek.

2. pont: A kölykök élvezik.
Azt is lehetne mondani, hogy kész szerepjáték egy-egy út. Alkalmanként válhat belőled taxis, ló, riksát húzó, szekeres, a gyerek kedvétől és fantáziájától függően. Sőt, te magad is tesztelheted, mérheted az idődet, ami alatt oda-vissza megteszed az utat. Így gyarapodik és erősödik a családi élménytár, a család összetartó ereje.

3. pont. Te is élvezed. 
Nem hiszem el, ha valaki mást mond. Lobog a hajad a szélben, hátul visongnak a gyerekek, melletted suhannak el a kocsik, jól érzed magad, szemedbe kerül a hajad, csapzott leszel, izzadt. Talán ez utóbbiak, nem a kellemes érzés fogalomkörébe tartoznak, de az a remegő lábbal való elindulás, a másnapi izomláz és a felpezsdült vér miatt, megéri. A mozgás által felszabadulnak az örömhormonok, jobb lesz az agyad oxigénellátása (főleg ha friss levegőt szívsz, nem kipufogó gázt), nagyobb lesz a munkabírásod, -kedved.

4. pont. Feltűnést kelt.
Nagy látványosságra tarthatsz számot, ha a gyereked/gyerekeid hátul torkuk szakadtából éneklik az épp aktuális kedvencet. Vagy veszekednek. Vagy vagy nélkül, csak úgy elvannak hátul. Azért ilyen "masinával" nem gyakran találkozik nálunkfele az egyszerű ember, így érthető a kíváncsisága. Sőt, faluhelyen, a te vonulásod lehet a nap attrakciója, rögtön a szemeteskocsi után.

5. pont. Megtakarítja a pénzt (magyarul spórol).
Legalábbis eddig még így történt. Nem fogyasztottunk benzint. Nem kellett külön konditerembe menni a szebb láb elérése érdekében.

Eddig már megéri nem? (Na jó, azért egy biciklin elvégzendő hasizomgyakorlat érdekel még, úgyhogy, ha tudsz ilyent, írd meg!).


A sorozat következő része az utánfutó kiválasztásának szempontjairól olvashatsz! Katt ide!

2 megjegyzés:

kisboszi írta...

Hasizom gyakorlatnak ajánlom a fekvő biciklit:) Vagy a trike-ot. Párom is azzal adta le a pocakját.

Kosztándi Timi írta...

hm... nagyon nem tudom, hova tegyem őket, pedig gugliztam is...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...