2012. szeptember 26., szerda

A kakis kérdés

Három tipp, hogyan lehet a gyereket szobatisztaságra nevelni.


A kép szövege: gyere, foglalj helyet! A képen közelkép látható egy fürdőszobából, ahol egy körülbelül két éves kisgyerek fél háttal áll a kamerának és néz egy zöld-sárga bilit. A kisgyerek rövid fekete hajú, nadrág, harisnya, bugyi letolva a térde alá. Feneke az alól pattentes kapcsolású body takarásában van. Az egész teremtés egy kis hurkás falat. A képbe belelóg egy másik kisgyerek keze, amint tartja a bilit, mintegy invitálja az állót, hogy foglaljon helyet. A belógó kezű gyermek nadrágrészletén hímzett virágok vannak. Az invitáló kisgyerek maga is bilizik, ahogy ez a testtartásából kiderül.
Gyere, foglalj helyet!
A kaka azért fogas kérdés, mert az egy olyan kincs, amit nem szívesen adnak a gyerekek. És az az érzésem, hogy a fiúkra ez sokkal jellemzőbb. Mi próbáltuk a célba kakálást (a bilibe nem volt hajlandó). Vettünk egy nagy viaszos vászont és a közepébe rajzoltunk egy virágot. A mese az volt, hogy a virág közepére kellett kakálni, mert attól a virág nőtt. Ennek a maradványa az, hogy mai napig szeret fák tövére pisilni, mert meg van győződve arról, hogy azzal örömet szerez a fának. Párszor tényleg rá kakált.


Magánoviban felvettük a pelusos gyerekeket, és ott volt egy fiacskám, aki nem volt hajlandó csak pelusba kakálni. Végül úgy oldottuk meg, hogy  elmondtuk, hogy elfogyott a pelus. És most vagy veszünk újabb csomag pelust, vagy megvesszük a régen áhított autót. A feltétel az volt, hogy egy hétig nem kakálhat csak bilibe vagy vécébe. Minden nap végén, amikor nem volt kaki a bugyiban, egy lapon, amin 7 garázs volt megjelent egy autó. Második nekifutásra sikerült. Az elsőnél elcsúszott a dolog, akkor vigaszdíjként kapott valami finomat (csokitortát vagy fagyit, már nem emlékszem).

A lányom anno székrekedést produkált, de elég súlyosat. Vele a megbeszélés vált be. Elmondtam neki, ha a kaka nem jön ki, akkor biza azt a doktor bácsi fogja kiszedni, mert nem maradhat bent. Akkor kikakálta és többet nem volt ilyen gondunk.

A kakálás kontroll kérdése. A gyerekek úgy érzik, hogy a nagyon gyorsan változó környezetben igen kevés dolgot kontrollálhatnak. A kaka egy olyan dolog, ami az ő kontrolljuk alá tartozik. Ezért aztán valóban nem jó túl nagy hangsúlyt fektetni a témára, mert akkor meg sokkal inkább őrzik. A lányom ha szorong, akkor székrekedést produkál, a fiam meg hasmenést. Programszerűen. Szerintem nem véletlenül....

Nyugis leszoktatást mindenkinek! 
Czirjek Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...