2012. április 5., csütörtök

Tojásfestés így is - úgy is (2 és fél tipp)

Hagymahéjjal festett tojások.
Mi hagyományosan nagypénteken festünk tojásokat. Ha szerencsénk van, akkor valamilyen szervezett/szervezetlen tojásfestési akcióban is részt vehetünk, ahol letudjuk ezt a fajta tevékenységet.

Egy múlt évi bejegyzésemben bemutattam egy pár ötletet, mivel lehet lekötni a gyerekeket tojásfestés alkalmával. Ebben a bejegyzésben két és fél tippet osztok meg, hogyan lehet hagyományos és bolti festék útján, színes tojást kapni.
Előkészületek:
  • a tojást mosd meg
  • főzd meg lassú tűznél (hideg vizet engedj, s tégy belé egy kis sót is, mert akkor nem repednek meg könnyen)
  • hagyd kihűlni
Ezután következik a festés. A tojásra mintát aplikálhatsz a hagyományos kesice+gyanta párossal, vagy a tojásra rögzített díszes levél rossz nájlonharisnyába csomagolt tojás módszerével. Akár zsírkrétával is próbálkozhatsz.

A fél tippem a bolti festékkel való festés. Elolvasod az útmutatót és a lépések szerint végzed. Vigyázni kell, mert általában nagyon fog (kezet is és edényt is), ezért ajánlott a nájlonkesztyű használata. Edényt meg egy rosszabbacskát fogj be. Nagyon  szép egyszínű tojásokat lehet ezzel a módszerrel nyerni.
Boltban kapható tojásfestékkel festett tojások.  Szép piros tojások, gyönyörűen megírva. Csak a képszerzés az enyém, az írás más munkája.

Az egyik egész és egyben hagyományos tippem a hagymahéjjal való festés. Ezért én már hónapokkal előre gyűjtöm a héjakat. Jó sok felgyűl belőlük. :) Ezzel a módszerrel szép barnás színű tojásokat kapsz, attól függően, mennyit hagyod a festékes vízben.


A másik egész tippem pedig az egyik idénynövény segítségül hívása. Az alábbi tojások színének az elnyeréséhez vérehulló fecskefüvet használtam. A növényről annyit, hogy tavasztól őszig nyílik, virágzik, sokszor télen is kikapirgálható a hó alól, sárga virágú, és ha leszakítod sárgás-barnás színű folyadék/váladék jön ki belőle. Szemölcsre szokták használni a népi gyógyászatban.

Na, szóval ezzel a növénnyel (levelek, szára, virága, s a maszatok ügybuzgalmának köszönhetően egy kis gyökér is) értem el az alábbi színt:
Vérehulló fecskefű-főzettel festett tojások. Engem nagyon megfogott ez a szín. Olyan különleges. A tojások már sk. írottak.

Hogyan készítsd a főzetet:
A (lehetőleg) tiszta hagymahéjakat/növényrészeket zúdítsd bele egy nagyobbacska méretű edénybe, amiben zubog a víz. Hagyd benne, ropják még egy keveset együtt. Ettől jól kijönnek belőle a színek. Miután kiázott a növény, héj, illetve elérte a számodra megfelelő színt (én a jó sötétet szeretem), akkor egyenként óvatosan tedd bele a tojásokat. Annyit hagyod benne, amíg elérte a kívánt színárnyalatot. Minél többet marad benne, annál sötétebb lesz a tojás. Ha nem halászod ki a hagymahéjakat vagy az ilyen-olyan szárakat, leveleket, akkor megtörténhet, hogy egy-egy darab annyira rátapad, hogy mintás tojásod lesz.
Személy szerint nagyjából egy napot hagyom benne a tojásokat, hadd ázzanak, s időnként megforgatod egy fakanállal. Az idő alatt is mással lehet foglalkozni, pl. tésztakészítés, főzés. :)
Azt szeretem benne, hogy nem fogja össze a kezem (annyira), mint a bolti festék. Illetve az edényt is könnyebb kisikálni egy ilyen akció után. Ráadásul nem vegyi úton van előállítva a szín: látom, látjuk, hogyan készül. Igaz, nem egy gyerek-tojásbarát tevékenység. :)
Bónusz! Ahhoz, hogy szép, csillogó-villogó színű tojásaitok legyenek, amivel villoghatnak majd a locsolók, a festékes vízbe önts egy kis ecetet. Én szemre mérem, edény szerint. Az ecet fixálja, rögzíti a színt.

Bónusz 2! Ahhoz, hogy szép, csillogó-villogó színű tojásaitok legyenek, amivel villoghatnak majd a locsolók, egyenként kend be a tojásokat szalonnabőrrel. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik végezni, mert jól lehet masszírozni a tojást, ellenben csak a nagyon ügyeseknek ajánlott, illetve bárkinek, ha nem bánod, hogy Húsvéthétfőre nemigen marad épp tojásod. :)

Olvastad már azt a bejegyzésem, ahol bemutatom többek között, hogyan lehet lefoglalni a gyereket tojásfestés közben? Ha nem, akkor klikk ide!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...