2012. április 29., vasárnap

A jó mese taposatlan utat jár

Berecz András Kézdivásárhelyen

A mesemondó és a szülő Berecz András

Április 25-én szerencsénk volt részt venni egy Berecz András-féle mesemondás-előadáson Kézdivásárhelyen.
A rendezvény színhelyén jó nagy tömeg. Az izgő-mozgó apró totyogóktól elkezdve a nagyszülőkig minden korosztály képviselve volt. Mindenki izgatottan várta a nagy mesemondót.
A sikeres előadás végén, mikrofonvégre kaptam az előadót.
Alább hallgathatjátok a vele készült beszélgetést, életem első interjúját. Nagy kihívás volt számomra ennek az elkészítése, mert alapjáraton gyorsan beszélek, sokszor hadarok, ezért nem mindenki érti, mit mondok (ami ugye, nem egy jó pont, ha interjút szeretnél kérni), illetve nem szeretem visszahallani a hangom. DE! Ahhoz képest mire számítottam (sokkal több elakadás, meg dadogás, meg belesülés a kérdésekbe, nomeg egy jó adag lámpaláz), minden simán ment. Helyenként el-elered a nyelvem, de érthető azért. (Na, erről visszajelzést várok.) Az anyagot igyekeztem egy cseppet átdolgozni (nem akartam teljesen, lehet nem ártott volna), de van benne egy olyan alap fémes zaj is, amit sehogy se tudtam kivenni. Ha sikerül, cserélem.

Kattints a lejátszásra, s közben nézegesd a képeket! A képeket Jancsó Katalin készítette.A jó mese nem veszíti el a hallgatóságot, fordulatos és érdekes.

A mesemondás nem csak fülcsiklandozás. Az az igazi mese, amelyik nagy dolgokra hívja fel a figyelmet. A közösség bajaira, örömeire, igazít az embereken egyet-egyet.
 
Ez a mesemondó végtelenül szereti az alakjait.

Ha a gyermekeknek nem mond az ember szépet s jót, jelentkezik helyébe a gonosz és a csúf... Kéretlenül megy mindenhová.

Ugyanolyan fontos, hogy az ember az angyalos, tündéres, szépséges, kozmikus mesék mellé el tudja mondani a család legendáriumát.
Berecz András éneket is tanított nekünk.

Mély beleéléssel simogatja annak a barnamedvének a szőrét.

Soha nem kényszerítettem őket, ebben éltek [szerk. megj. hogyan lehet megszerettetni a népdalt, néptáncot].

A nagy mesemondóval és nótafával

Bővebb információra vágysz Berecz Andrásról? Látogasd meg a honlapját! Klikk ide!

Ha olvasnál még a mesélésről, katt ide!

2 megjegyzés:

aedrin írta...

Nagyon tetszett a cikk is és a felvétel is. Megint tanultam valamit a világról. Jó ilyen pozitív dolgokról olvasni, mert ezeket az értékeket próbálják háttérbe szorítani, de nekünk ezeket kellene átadni gyermekeinknek. Köszönöm a lelki feltöltődést!

Kosztándi Timi írta...

Köszönöm szépen és nagyon szívesen! :) Én is ezeket a pozitív dolgokat szeretném erősíteni magamban, a gyerekeimben, és ezt is szeretném a blogban is sugározni. Remélem, sikerül.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...