2012. március 2., péntek

"Tűzzétek a mejjetekre!"

Házi masnis márciuska
Elmúlt március 1. és nem kaptam márciuskát. :( Errefele nem is szokás, meg nem is divat, de azért nekem hiányzik. Eldöntöttem, hogy nekünk is lesz! S ha nincs honnan venni, illetve az aknavásári választék is olyan semmilyen volt, majd mi készítünk magunknak! Gyöngyből! Úgyis rég fűztünk gyöngyöt.

Szükséges kellékek:
  • apró ember, aki hajlandó gyöngyöt fűzni
  • damil (vagy drót vagy cérna)
  • fehér gyöngy
  • piros gyöngy
  • biztosítótű
Ezt a fajta tevékenységet türelmesebb, nyugisabb időszakukban leledző óvódásoknak és iskolásoknak ajánlom. Élénk fázisukban kész kínszenvedés úgy a gyermeknek, mint a felnőttnek gyöngyöt fűzni.

 Lépések:

  • A drót vagy damil méretre vágása (a mi masninkhoz kb. 25 cm hosszú damilt használtunk)

Fehér és piros gyöngy, ezekből készült a márciuska
  • A gyöngyöket szalvétára (papír vagy anyag) rakd ki. Egyszerre ne tegyél túl sokat, mert egyrészt a két szín összekeveredik, másrészt nagyobb a lehetősége a véletlenül történő szétszóródásra.
Az élmény mellett fejlődik az alkotó szem-kéz koordinációja, a kézügyessége (finom motorikus mozgás)...
  • A gyöngyöket piros-fehér váltakozásban fűzzétek fel, úgy lesz igazi a márciuska. A legelső gyöngyre vess egy bogot, s majd az utolsóra is, ha nem akarod, hogy a munkád kárba vesszen. Ez a damilra érvényes. Drótnál csak szimplán csavard rá a kezdő gyöngyre a drót végét, hogy ne szaladjon le róla a sor.
...a figyelemkoncentrációja.
    Nekünk nem volt türelmünk végigfűzni (lehet tűvel és cérnával vagy dróttal jobban jártunk volna), így Anya fejezte be kóruson.
  • Mikor kész a remekmű, duplamasnit köss belőle, majd kösd össze.
Elárulom: a damil miatt nehezen összeköthető a füzér, így egy kicsit besegítettem neki. Damilmaradékkal átlósan is összefűztem a masnikat. Látszik is a legelső képen, de nem mertem levágni, nehogy kibomoljon...
  • Végy elő egy biztosítótűt és "tűzzétek a mejjetekre!"

Nem tudod, mi a márciuska? Olvasd el a wikipédia szócikkét a márciuskáról:
A márciuska apró, többnyire aranyozott fémből készült ékszer, román néphagyományhoz kötődő jelképes ajándéktárgy, ami mára elvesztette hagyományos jelformáját. Sokáig négylevelű lóherét formázott, manapság egyre több alakot és jelet felvonultató bigyókollekció.
Március 1-jén „márciuskát” ajándékozni szinte kötelező figyelmesség Romániában (románul: mărțișor). Ilyenkor árusok hada lepi el az utcákat. Egy olyan román népszokásról, tavaszváró gesztusról van szó, amit az idők folyamán sokan a romániai magyarok közül is átvettek. A tavasz a megújulás időszaka, amikor a jó győzedelmeskedik a rossz felett. Ez az az alkalom amikor a férfiak fehér-piros szalaggal átkötött márciuskákat ajándékoznak lányoknak, nőknek és asszonyoknak, melyek a szerencse, az öröm, a szeretet vagy a szerelem szimbólumai. A piros zsinór a tavaszt, a fehér a telet jelképezi. Szokás még ibolyát és hóvirágot ajándékozni (védettségük ellenére). [forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rciuska]

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...