2012. február 2., csütörtök

Hétköznapi sztárok: Szoptatósból tanácsadó

Névjegy: Bruncsák Anna, férjes, két gyerek anyja, LLL önkéntes szoptatási tanácsadó [Fotó: LLL Nagyvárad]

Honnan jött az ötlet, hogy szoptatási tanácsadó legyél? Miért pont szoptatási tanácsadó, s miért pont LLL? Mióta foglalkozol ezzel?

A La Leche Ligával a várandósságom alatt futottam össze az interneten, amint éppen az első szülésre és szoptatásra készültem. Nagyon hasznosnak bizonyultak a www.lll.hu oldalon olvasottak, mégis csakhamar kétségek és problémák kezdtek gyötörni, amint szoptató anyaként megkaptam a környezetemből érkező ellentétes jótanácsokat.
Éppen úgy fordultam akkor Shneiderné Diószegi Eszterhez segítségért (LLL Magyarország), mint ahogy most hozzám fordulnak az édesanyák hasonló helyzetekben. Az Ő kedvessége, megértő támogatása, és a hiteles információk, amikkel alátámasztotta és megerősítette a szinte szégyellt anyai ösztöneimet. Sokat segített abban, hogy örömteli élmény legyen a két kisfiam szoptatása, és megszülessen bennem a vágy, hogy továbbadhassam ezt a támogatást másoknak.
Amikor egy édesanya a La Leche Ligához fordul, egy másik édesanyától kap segítséget,
mint egy képzett sorstárstól, aki megértésével, biztató támogatásával és pontos információkkal éppen azt nyújtja, amire a szoptató anyának szüksége van. A La Leche Liga vezető egy olyan hagyomány folytatója, amely az emberiség történetének kezdeteire nyúlik vissza: egyik anya segíti a másikat a szoptatás művészetének elsajátításában.
A szoptatással kapcsolatos hiteles támogatottság élménye és az LLL eszméi sarkalltak arra, hogy kicsit több tapasztalattal, már Matyit szoptatva belevágjak az LLL tanácsadói képzésbe. Két évig tartott a képzés, és lassan két és fél éve akkreditált LLL vezetőként segíthetek az erdélyi anyukákon.

              
Minden anyuka és baba egyedi eset. Címszavakban
válaszolni néhány kérdésre lehetetlen. Például az,
hogy milyen sokáig tart a szoptatás, függ
a baba hatékonyságától, korától, vérmérsékletétől,
szopási és testkontaktus igényétől stb. Vagy
a váltott mellből kontra egy mellből való szoptatás
függ a szoptatás időszakától, a kívánt eredménytől stb.
Mennyire ismert ez a tevékenység, milyen gyakorisággal fordulnak hozzád az érdeklődők?

LLL csoporttalálkozó, Nagyvárad [Fotó: LLL Nagyvárad]
Szerencsére az LLL tevékenysége egyre ismertebb Erdélyben is. Egyre többen érdeklődnek a Ligás önkéntesség iránt is, amelyre folyamatosan növekvő igény van. Naponta átlagosan három-négy telefonbeszélgetést folytatok szoptató édesanyákkal, és ugyanennyi emailre is számítok. Személyes beszélgetésekre is van lehetőségük a nagyváradi édesanyáknak és kismamáknak, hiszen a La Leche Liga havonta tart szoptatást-támogató csoporttalálkozókat, amelyek szintén nagy sikernek örvendenek.
Előfordul néha, hogy nagymamák, apukák, sőt, barátnők is felkeresnek a kérdéseikkel. Ezeknek a hívásoknak is nagyon örülök, hiszen kiemelten fontos a szoptató édesanya környezetének a támogatása a szoptatás sikerében. Azokban az esetekben, amikor gyakorlati kérdések merülnek fel a szoptatással kapcsolatban, nagyon fontos, hogy magával az anyukával beszélhessük meg a kérdéseit, és ő maga hozza meg a döntéseit.

Melyek a neked leggyakrabban feltett kérdések? ... és a válaszok a kérdésekre?

Várandós kismamák gyakran kérdezik, hogy miként lehet felismerni a hiteles információt a szoptatással kapcsolatban. Ez nagyon fontos kérdés, hiszen általános tapasztalat az, hogy a szoptatáshoz nálunk még a szomszéd bácsi is jobban ért, mint a szoptató anyuka. Ezért szegény anyukák tévhitek tömkelegét kénytelenek végighallgatni. 
Hitelesnek számítanak az Egészségügyi Világszervezet irányelvei, a nemzetközi laktációs szaktanácsadók (IBCLC) és a világszerte elismert La Leche Ligás szoptatási tanácsadók. Természetesen az említetteken kívül is lehet hiteles és hasznos információt kapni, ezért a legjobb, ha minden anyuka a saját „szűrőjén” keresztül értékeli a kapott tanácsokat, és ha azok nem felelnek meg az anyai belső hangnak, akkor bátran vesse el őket. Ajánlott azonban alaposan megvizsgálni a cikkírót és annak szoptatással kapcsolatos képzését.
A másik leggyakrabban feltett kérdéssorozat a szülés utáni első hetekben felmerülő nehézségek kapcsán adódnak. Sajnos sok esetben már a kórházból halmozott problémákkal megy haza az anyuka, és kétségek gyötrik az anyatej mennyiségével kapcsolatban és a baba szükségleteivel kapcsolatban. Szerencsére a legtöbb szoptatási nehézség a kellő információval és támogatással gyorsan megoldódik.
a tudományos információkon kívül az LLL vezető megosztja sok-sok édesanya tapasztalatát hasonló helyzetben, nem ad követendő tanácsot, hanem lehetőséget, hogy az anyuka jól informált döntéseket hozhasson a szoptatással kapcsolatban. Óriási erőt ad látni, hogy mások is voltak már hasonló helyzetben, és sikerült túljutniuk a nehézségeken, megélniük a hosszútávú és örömteli szoptatást.

Eddigi pályafutásod legextrémebb segítségkérése/helyzete...

Egyetlen szoptatással kapcsolatos kérdést sem tartottam eddig extrémnek, hiszen természetes emberi, anyai érzésekből fakadnak. Sokszor nagyon mély érzelmeket szabadít fel egy-egy helyzet, ilyenkor hajlamos vagyok együtt sírni az anyukával, vagy éppen ellenkezőleg, együtt örülni annak, hogy szoptathatja például az örökbefogadott babáját, vagy a hármas ikreit.

Azt mondják, hogy a szoptatásnak három feltétele van: az elhatározás, a helyes információ és a támogatás. A WHO adatai szerint a nők 98 % -a képes lenne szoptatni a kisbabáját, ezért arra biztatom az anyukákat, hogy ha kétségeik vannak, keressenek fel egy LLL vezetőt, vagy egy IBCLC laktációs szaktanácsadót, hogy együtt kiderítsék, valósak-e a félelmek. [Fotó: LLL Nagyvárad]
Ikerszoptatásban mik a tippjeid?

Megnyugtató tény az ikres anyukák számára is, hogy a tejtermelés a kereslet-kínálat elve szerint működik.  Minél több anyatejet igényel egy, két, vagy akár három baba, annál több termelődik, és a megfelelő szoptatási gyakorlat kialakításával képes kizárólag anyatejjel ellátni a babát / babákat.


Melyek azok az információk, amelyek nélkülözhetetlenek a szoptatás elindításában?

Minden tanulmány és tapasztalat azt mutatja, hogy a szoptatás optimális kezdetéhez fontos a szülés módja és az első együtt eltöltött óra rögtön szülés után. A természetes, beavatkozásoktól mentes szülés és az azt követő azonnali testkontaktus és spontán szopás meglovagolja a hormonok, és a nagyon erős ösztönök hullámát és várhatóan további technikai segítség nélkül is gondmentesen alakul majd a szoptatás.
Ha a fenti kezdet valamiért nem valósulhatott meg, akkor is igyekszünk a lehető legjobbat kihozni a helyzetből: fontos lenne, hogy minden anyuka együtt lehessen a kisbabájával, sok testkontaktusban és hozzáértő, kedves személyzettel körülvéve. Ha minden anyuka és kisbaba begyakorolhatná már a kórházban a helyes mellrehelyezést és hatékony szoptatást, akkor minden bizonnyal sokkal kevesebb szoptatási nehézség lépne fel a későbbiekben.


Segítség kell? Hozzájuk fordulhatsz!


                    
Bruncsák Anna LLL Nagyvárad, tel: 0771260603,
e-mail: anna.bruncsak@googlemail.com
Muresán Márta kolozsvári IBCLC szaktanácsadó
és neonatológus, laktációs egészségügyi kérdésekben
kompetens. További LLL tanácsadók elérhetőségeit
megtaláljátok a www.lll.hu oldalon. Hamarosan a
www.lllromania.ro oldalra is felkerülnek egyéb
elérhetőségek.


Mi a visszajelzés a munkádról? Illetve mennyire fontos számodra a visszajelzés?

Nagyon nagy öröm a számomra, amikor az anyukák visszajeleznek. Biztatom is őket, hogy tartsuk a kapcsolatot, és tegyék fel bátran máskor is a kérdéseiket.
Ma reggel éppen egy boldogan szoptató édesanya hívott fel, aki sikeresen megszabadult az első hetekben használt műanyag bimbóvédőtől, és így sokkal hatékonyabban szopik a kisbaba. Az ő sikere és boldogsága feldobta az egész napomat, és állíthatom, hogy ezek a pozitív visszajelzések adnak újabb és újabb lendületet az LLL munkához. Bízok benne, hogy még nagyon sokáig segíthetek az anyukáknak megvalósítani az örömteli szoptatás élményét.

Mennyire vesz igénybe a munkád? Hogyan tudod egyeztetni a munkát a családdal?

Én nagyon sokat tanultam a La Leche Ligától, különösen alázatot. Nagyon sok erőt és motivációt kapok az anyukáktól, a közös munkánk eredménye az egyre több egészséges és boldog szoptatott baba. Az időmet valóban igénybe veszi az önkéntességem, de így lehetek én is teljes és boldog az életem minden területén.
[Fotó: LLL Nagyvárad]
A La Leche Liga egyik fontos alapelve az, hogy mindig a CSALÁD az első. Ezt én is nagyon komolyan veszem, úgyhogy előfordul, hogy nem tudok válaszolni a telefonhívásra, vagy kicsit késlekedek a válaszlevéllel. Szerencsére az anyukák megértik, hogy én magam is gyakorló édesanya vagyok, és tudják, hogy szívesen beszélgetek velük egy későbbi időpontban.
Ha szükséges, akkor megkérem őket, hogy ha nem sikerült telefonvégre kapniuk aznap, akkor írják le röviden emailben a kérdésüket, ha módjukban áll. Így biztosan felvehetjük a kapcsolatot.
A legnagyobb támogatóm maga a családom, nélkülük nem tudnám ezt a munkát végezni. Szerencsére csodálatos férj áll az oldalamon, aki minden elképzelésemet támogatja és két kis királyfi, akik biztatását néha élőben hallhatják a telefonáló anyukák.


Fiaid miként élik meg azt, hogy szoptatási tanácsadó vagy? Hogyan biztatják az anyukákat?

Néha visszahallom magam, amikor egymás között, vagy más gyerekekkel beszélgetnek pl. "Megértem, hogy aggódsz." vagy "Szurkolok, hogy gyorsan rendbe jöjjenek a dolgok". A minap a kisebbik fiam a kutyánkat vigasztalta így "Tudom, hogy nehéz most neked Frida, de ha kitartóan próbálkozol, biztosan elkapod a szomszéd macskát". :)
Vicces volt az is, hogy Gergő nagyon sokáig úgy jelezte, hogy nem kér több ebédet, hogy "Nincs szükségem pótlásra". Úgyhogy tagadhatatlanul odafigyelnek a munkámra, és minden alkalommal érdeklődnek, hogy mi volt a baja a telefonáló anyukának és kisbabának.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...