2012. február 22., szerda

Szeretitek a narancsot?

Ha igen, akkor bemutatok egy hámozási trükköt, amivel garantáltan elnyered a kisemberek szimpátiáját. A hámozási trükk mellé még két ötletet adok alternatív fejlesztőjátékokra.

Kellékek: 
  • narancs (készülj fel az ipari mennyiségre)
  • kés (nekem a speci gyümölcshámozó kés nem jött be)
  • tálikók, tányérok (héjnak és gyümölcscikkeknek)
  • olló
  • tű, cérna
  • ragasztó
  • papír
  • karióka (filc)
Ezzel a fajta illatos (és fincsi) tevékenységgel fejlődik a résztvevők fantáziája, kombináció készsége, kézügyessége (finom motorikus mozgás). Mivel örömmel csináljuk, boldogsághormonok is felszabadulnak, erősödik a családi együttlét intimitási foka, ami válság idején megtartó erő lehet.

Hogyan készítsünk tavirózsát?

Vedd a narancsot és vágd körbe cikkenként, épp annyira, hogy csak a héjat vágd el, a húsba ne menj bele.

Ha szép egyforma méretűre vágod, akkor szép, arányos tavirózsa szirmaid is lesznek. A narancsnak az a része kerül alólra, ahol a szára volt.
Az ujjbegyeddel segítsd le a héjat a gyümölcsről.

Ha ügyesen fejted le a héjat, még bibéd is lesz!

Készen van a tavirózsa, egyétek meg a narancsot!
Akár végleg félre is teheted a héjat. Kaloriferen szépen megszárad fél nap alatt, egy nap alatt pedig kopogósra. Hagyhatjátok így is, de ha egy tűvel s cérnával belefűztök a közepébe (javallott, de bárhova) máris díszként funkcionál.

Alternatív fejlesztőjátékok tippjei:
Körülbelül két óra múlva vedd elő a héjat, alias tavirózsát, szedd elő az ollót, tűt és cérnát, és cifrázzátok ki. Ebben az állapotban már nem olyan leveses, de nem is száraz, aránylag (egy jó ollóval, vagy akár cutter-rel) egész jól lehet vágni, formázni, alakítani.

Lehet minden szirma egyforma...

...vagy sem. Fantázia és kedv kérdése.
Az ugyanebben az állapotban leledző narancshullát akár kisebb darabokra is feldarabolhatjátok, amiből füzért készíthettek! Garantált a jó illat!

A másik játékvariánsra kell egy napot várni, mikor a héj már jó száraz.

Kb. ez az az állapot egy napi száradás utáován.
A kicifrázott (vagy sem) tavirózsát feltöritek (ettől jó illatos lesz majd a kezetek), s a darabkákat egy lapra ragasszátok. Lehet előre megrajzolt ábrára, figurára ragasztani, de szabadon is pont annyira fejleszt.
Ha ügyesek vagytok, akkor érdekes figurákat, alakokat is kialakíthattok, ha egyik-másik narancslábat lekötitek, "beállítjátok".
Lehet fehér-narancssárga kombinációkat kialakítani, vagy újabb színeket megálmodni. Persze, ehhez karióka szükséges (a vízfesték eláztatja újra a héjacskát, s nem lehet majd ragasztani).
További narancsos ötlethez ugorj ide!
Kipróbáltad? Írd meg nekem!

Egyéb kreatív ötletelésre vagy kíváncsi? Kérd te is a spórlós játékok ingyen letölthető füzeteit, amiket otthon is és kórházban is sikeresen alkalmazhatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...