2012. január 30., hétfő

A kesztyűvásárlás négy szabálya

Bevetésre készen...
Ha azt gondoltad idén (is) megúszod egy lanyhább időjárással a telet, akkor ez a nagy hideg hullám, biztos keresztbe húzta minden számításod.
Az is lehet, hogy most állsz neki fejvakarva előbányászni a múlt évi kesztyűcskéket, "hátha nem nőtte még ki a gyerek őket!" felkiáltással.
Bevallom, nekem a kesztyűvásárlás nagy fejtörés lett egy ideje. Miért? Mert míg az ember gyermeke csecsszopó elég ráengedni, illetve visszatűrni a kezére a hosszabb ujjú kabátkát, kezeslábast, így nem kell kesztyű. Mikor már elkezdünk járkálni, csak totyogunk jobbra-balra, s nem akarunk hozzámatatni mindenhez, így szinte bármilyen kesztyű megfelel. De mikor az apróság már járni is megtanult, akkor értelemszerűen a világot szeretné felfedezni, s ehhez elengedhetetlen tudomány a fogni tudás. És itt gyűlik meg az ember lányának a baja. Mit adjon fel a kölyökre?
Mire gondolj kesztyű vásárlásakor?
És itt kezdődik az én történetem.

Az ötujjas kesztyűket 2 és félévesnél kisebb gyereknek ne adj, ha nem akarod minden öltöztetés előtt/közben lemosni róla a keresztvizet... Ebben a korban még nem tudja olyan ügyesen irányítani az ujjacskáit, hogy mindegyik a megfelelő helyre kerüljön, s ha eleve idegesebb, nyugtalanabb alapjáraton is a kölyök, illetve sietésből kifolyólag ingerültebb vagy, máris kitör a díszhiszti. S ez kinek hiányzik? Ráadásul olyan vastag ötujjas kesztyűt nem is láttam, ami -10 fokban is eleget tenne a szerepének.
Ezeket felejtsd el egy darabig. Max. a kellemes tavaszi-őszi napokon vedd elő újra őket.


1. Legyen meleg. Az évszaknak megfelelő.

A kesztyű díszítése is sokat segít a kedvenccé válásban. Ne feledjük, hogy ezzel is neveljük a purecet.
Ahhoz hogy meleg lehessen, belülről béleltnek kell lennie. Minimum egy flanel-szerű bélés jár bele, de megfelel a szőrmeutánzat is, ha nem kaptunk vagy drágálljuk a valódi szőrmebélést.


Tipikusan lányos színű kesztyű. Jó meleg.


2. Ne veszítse könnyen el a gyerek.


 "Kutatásaim" során erre három lehetőséget találtam.
Legyen nyakbaakaszható. Ha a kesztyűt már feladás előtt behelyeztük a kabát/kezeslábas ujjaiba, akkor nem fogja sérteni a lurkót a madzag.
Ha a boltinak nincs kötője, akkor házilag varrhatunk rá egyet. Itt arra kell vigyázni, hogy a műszálas madzagot jól erősítsük a kesztyűhöz, ne foszladjon szét (legyenek eldolgozva a végek, pl melegítés útján). Illetve arra is, hogy ez ne karcoljon, mert hidegben sokkal érzékenyebb a bőr.
Legyen csuklóra akasztható. Ritka egy megoldás, de azoknak jó ez, akiket "zavar" a hát közepén keresztülmenő kötő.
Legyen egymásba akasztható a kesztyűpár. Őszintén, én ezt a megoldást mosásnál, illetve tárolásnál tartom funkcionálisnak. Mégis mennyi az esélye annak, hogy egy óvodás gyermek levéve a kesztyűket szépen egymásba akasztgatja őket minden egyes alkalommal???


3. "Tartsa" a gyermek kezét.

Ez alatt értem én azt, hogy szimpla használatkor ne fújjon be a szél a gyermek kabátujjába, mert megfázik (a gyermek, nem a szél), illetve, egy kiadós szánkázás, hóembeépítés, hógolyózás alatt is védje a csuklót és alkart a betüremkedni akaró hótól. Mert szintén a gyerek fázik meg...
Számunkra ideális kesztyűtípus: van egy összehúzása, ami a csuklóra ráfeszül, plusz egy hosszabb szorítós rész (mondja meg valaki, mi az a gumis anyag), ami a kabát alá kerül. (Ehhez persze az kell, hogy a kabát se bő ujjú legyen.)


4.Legyen strappabíró. 

Gyerek- meg kesztyűminőség-függő, hogy mennyi egy-egynek az élettartama, de sokat nyom a latba, ha erősítést varrnak a kesztyű tenyér oldalára.
Ilyenre gondolok. Így a kritikus helyeket erősíti, nem foszlik ki hamar a kesztyű.


Extrák:
Nem írom, hogy legyen minden kesztyűre névcímkének megfelelő anyag erősítve, amire ráírhatod a gyermeked nevét vagy legalább rárajzolhatod az óvodai jelét, ne kavarodjon el, de nem árt.
Te melyiket tartod hasznosabbnak? Írd meg!
Kabátot vennél a lurkónak, s nem tudod mi alapján válassz?
Ide kattints!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...