2012. január 28., szombat

Vajon mivel tudsz örömet szerezni a csemetédnek?

Azzal, ha a legszuperebb suhanóeszközt vásárolod meg számára és aztán ráripakodsz a "bestye kölykére", hogy össze ne törje azt, vagy azzal ha közösen megszerketáltok egy ideiglenes csúszó-mobilt, amit aztán lehet nyúzni?
Készen vagy? Indulunk!

Mert mivel lehet szánkózni? Hagyományos szánkóval pl. Ha a szánkó talpa lapos (mint a képen láthatónak), akkor inkább hóra jó vele menni, ha gömbölyű, akkor jégre, mert ott könnyebb irányítani.
Hogy ne fázzon meg a fenekünk, tegyünk a szánkáraegy kis plédet. Leleményesebbek szivacsot is erősíthetnek rá, úgy bizti nem fog megfájdulni a faruk egy erősebb döccenőnél.
Ha kicsi a gyermek, erősíthetünk a szánkóra egy támlát, ami megóvja az eséstől a kicsit. Itt arra kell figyelni, hogy legyen jó a súlyelosztás: ha egy gyermek ül a szánkán és hátulra tesszük a támlát, a szánkó első része felemelkedik húzásnál. Ha meg középre szereljük fel a támlát, akkor gyereken kívül más nem fér fel rá.
Két gyerek simán elfér rajta, de gyermek-felnőtt kombinációban már kényelmetlen ez a szánka.
Használat után állítsd mindig fel a szánkát, hadd folyjon le róla a hó, illetve, ha kinn hagyod, ebben a pozícióban kevesebb az esélye annak, hogy egy újabb hófúváskor megáll rajta a hó.
 
És íme, az idén felfedezett csúszómobilunk! Nem saját találmány, a szomszéd fiatalok ismertették meg velem.
Az egészet nem nagy kunszt összedobni.

Hozzávalók:
  • egy nagyobbacska nájlonzsák, nem árt ha erősebb fajtájú
  • madzag
  • tölteléknek szalma (ha nincs, mert honnan is lenne egy nagyváros közepén éppen szalma, akkor én rongyokat használnék)
A tölteléket szépen berakod a nájlonzsákba, jól megkötöd és indulhatsz is. Ha elég hosszú a kötő, akkor fogantyús/lógantyús részt is hagyhatsz rá, azzal könnyebb megfogni vastag kesztyűvel.
Kutyatápos zsák megtömve szalmával. Csak ilyenünk van, de a falubeli legények mind átlátszó zsákot használnak.
 Miért jó? Mert:
  • viszonylag kicsi: a nájlon mérete a lényeg, de nem muszáj mind megtölteni, ha nagyobb. Ez utóbbi esetben azonban a töltelék csúszkálni fog, ergó a feneked is érezni fogod jócskán.
  • könnyű: a gyerek maga elbírja, SŐT fel is húzza/hozza, ha leér a lejtő aljába. Jelentkezzen az, akinek nem csillant fel a szeme erre a hírre! Ráadásul, ha tömegközlekedési eszközzel mentek egy darabig, akkor sem kell megizzadni a cipekedésben, míg kiértek az erdő alá.
  • olcsó és könnyen elkészíthető: egy óvodás gyerek simán elkészíti, max. a kötözésnél kell segíteni.
 Bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy tényleg működik:
Felügyelettel ugyan, de lesiklanak. A hó minőségétől függ a zsák csúszási sebessége.
És FEL IS HOZZÁK (!!!), míg te a tetőn állva teázol/cigizel/pletyózol az épp aktuális szülői gárdával. Vagy nem, ha egyedül vagytok...
Ilyen csúszó lapátunk is van, mert fájt a szívem egy ilyenért, de nincs valami jó véleményem róla.
Úgy -5 fokig lehet vele nyugodt szívvel csúszkálni, mert azután reped a hidegtől. Ma a mínusz  11 fokban nem bírta tovább, míg a nájlon igen. Háromszor használtuk, így minőségéhez viszonyítva drágállom. 
Ha meg akarsz szabadulni az ülepeden lévő narancsbőrtől, akkor nyugodt szívvel ajánlom ezt a lapátkát. Egyedülálló élményben lesz részed s mindezt bagatellért!

Szóval,  melyikkel tudsz örömet szerezni?

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...