2011. november 15., kedd

Meghozták a tejet, kezdjünk vele valamit! (Magos guba receptje)

Beindult a tej-kifli program nálunk az oviban is. Ami azt jelenti, hogy egyszerre kiszállították az elmaradt másfél hónapra a tejet (a kiflit még mindig kettesével kapjuk, de ez már jó arány az eleinte adott napi 4 kiflihez képest, ja a versenytárgyalás elhúzódása végett van ez így.) Csak azt nem tudom, miért nem lehet előre kigondolni és megszervezni az egészet, de engem ez már meghalad.
A lényeg, hogy került 4 doboz dobozos tejünk, valamint felgyűlőben van a kiflitartalékunk is. Normális, ami nagyon használhatatlan keménységű állapotú kifli, megy a kutyáknak, de azért sajnálom mind odaadni nekik. Főleg, mert finomak is.
S akkor az ember lánya elkezd kutakodni kiflis, tejes receptek után. S útjába akad a facebook. Ahonnan információk özöne árasztja el az embert. Az egyike közülük az alábbi mákos guba recept. Gyöngyvér küldte. Eredetiben olvashatjátok, nagyon élvezetes.

"Kell hozzá kb. 3 hosszú bagett, de ha ennek megfelelő mennyiségű vajas kifliből készíted az is tökéletes. A bagetteket felvágod vagy másfél centi széles karikákra. Felteszel melegedni 1 liter tejet, belé néhány kanál mézet ízlés dolga mennyit, és 1 vaníliás cukrot is belélöttyintesz. Közben a darált mákhoz keversz pár kanál cukrot és 1 citrom lereszelt héját. 200 gr darált mákra lesz szükséged. Mikor a tej jó langyos és elolvadt benne a méz akkor kezdődik a buli. Kivajazol egy tepsit és teszel bele egy réteg karikázott bagettet utána jó erősen meglocsolod a tejes löttyel és megszórod bőségesen a mákos gezemicével. De ezek után már nem szabad semmilyen szerszámmal belékalimpálni a tepsibe, mert összetörik és olyan lesz, mint a moslék. És ezeket a rétegeket addig pakolod amíg minden elfogy, felül mák kerüljön. Berakod a lerbe és hagyod szoláriumozni az egészet amíg kezd a teteje ropogóssá válni.
Ennyi. Milyen hosszú leírva, pedig tök egyszerű az egész.
Utána alaposan fogat kell mosni, mert ha nem még egy hét múlva is megijedsz, hogy jesszusmárija lyukas a fogam???"
Töredelmesen bevallom, a múltévben is nagy előszeretettel használtam a receptet, de nekem bonyolult volt mégis, mert jó párszor odaégettem.
Aztán kialakult ennek egy egyszerűsített változata is, ami akkor jó, ha mindenből kifogytál, vagy kifogyófélben vagy:
Felvágod a kifliket karikákra (ezt a gyerek is megteheti, az enyém nagyon ügyes karikákat tud már vágni a Nagy), majd meghempergeted vaníliás cukros tejben felvert tojásos lében (érted ugye: vaníliás cukor, vagy sima cukor is megteszi, tej, s belé egy vagy két tojás, mennyiségtől függően).  Abban nem vagyok biztos, ha mindig kivajaztam az oldalát (lehet emiatt is égett oda), de nem árt. Vajazás vagy olajazás után rétegenként rakd bele az el nem áztatott kiflikarikákat, majd szórd meg olyan maggal, ami éppen van: szezám, len, mák, stb. szintén rétegenként. Van még egy stikkája is a dolognak: ha jénai tálba teszed, akkor először tedd rá a fedelét is, majd kis idő múlva vedd le, hogy jobban átsüljön, illetve jó ropogós legyen a felső része és oldala.
Ebből a műveletből mit végezhetnek a gyerekek:
  • karikára vághatják a kiflit
  • felverhetik a tojást a tejben
  • adagolhatják a cukrot, s egy csepp sót a tejhez
  • megmártózhatják a kiflikarikákat a cukros-tojásos-tejben
  • megszórhatják magokkal a beáztatott kiflivégeket.

Ezekkel a tevékenységekkel mind fejlődik a gyerek finom motorikus mozgása, arányérzéke, és ráadásul ismereteit is bővíti nem mellékesen.



Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...