2011. november 28., hétfő

Képeslapkészítés óvodásokkal kollázstechnikával

Ebből lesz a csoda...
Ha az ember lányának gyerekei vannak, akkor óhatatlanul eljön az idő, amikor hegyezésre kell adnia a fejét. Nem fülhegyezésre, hanem ceruza hegyezésére, amelyekkel a purecek a foglalkoztató és kifestős füzeteket kiszínezhetik, és amikkel a kölykök kedvükre rajzolhatnak. Egy ilyen alkalom közben jutott eszembe, hogy tán lehet is valamit kezdeni a színes ceruza maradványokkal.
Lassan közeleg a képeslapok vagy ajándékkártyák készítésének az ideje. Számtalan ötlet és tipp van egy-egynek az előállításához, én most egy általam kitaláltat (mondom én) mutatok be, amihez kell:
  • hegyző
  • színes ceruza (sajnos ide is jó minőségű kell, mert a rossz csak foszlik)
  • papír (lehet színes is, meg bármilyen formájú)
  • ragasztó
  • karióka (díszítéshez, cifrázáshoz)
  • olló
  • lyukasztó (esetleg, éremként való felhasználásra)
Az olló azért kell, ha különleges formájú képeslapot szeretnénk fabrikálni, akkor szabhassuk kedvünk szerint a lapot. Vastagabb papír ajánlott, hogy a ragasztó ne áztassa el. Illetve kettébetűrt papírlappal kinyithatós képeslapot állíthatunk elő.

Az ötletadó maradványok és színmorzsák.
Elkészítés:
  1. A már esedékes ceruzahegyzést közös akcióként bonyolítsuk le. Ügyeljünk arra, hogy szép, lehetőleg hosszú darabkákat kanyarítsunk le a hegyzővel a ceruzával. Arra is ügyeljünk, hogy ezeket a darabkákat, illetve színmorzsákat kellőképpen fogjuk fel (tároljuk, addig) míg elővesszük a többi hozzávalót.
  2. A papírt olyan méretűre és formájúvá alakítsuk, amilyennek szeretnénk, hogy lapunk kinézzen. Ez a két pont tetszőlegesen felcserélhető. Nyilván, nehezebb papírt vágni a hegyzett ceruzák között.
  3. A papírra rajzoljuk meg a kívánt formát, ábrát, vagy szabadon is hagyhatjuk. Mindig a gyerek ügyességi szintjének megfelelő rajzot válasszunk. Ne ess kétségbe, hogy nem tudod mit rajzolj, sokszor kedvezően (ki-)alakulnak a dolgok! :)
  4. A szükséges felületet ragasztózzuk be, majd az általunk megfelelőnek tekintett fadarabkát illetve színmorzsát helyezzük rá.
  5. Hagyd megszáradni a remekművet, majd írjátok alá, és küldjétek el!

Tavalyi remekművünk: másfél- és hároméves lurkók munkái. A papír adott volt. Sok helyütt lejött a felragasztott darabka.

Vigyázz, mert ha sok ragasztót kenünk fel a papírra, akkor csúszkálni fog a darabka a lapon, kartonon!
Színes bevonatú ceruzák maradékaival színesebb képet alkothatunk. (A fóliázott ceruza nem a legjobb, mert leválik a fáról a fólia, s nem az általunk elképzelt darabka lesz.)
Jó szórakozást!
Tetszik? Oszd meg!

Ha egyéb kreatív ötletelésre vagy kíváncsi, akkor kérd te is a spórlós játékok ingyen letölthető füzeteit, amiket otthon is és kórházban is sikeresen alkalmazhatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...