Ha az ember lányának oviba vagy iskolába járó purecei vannak, naponta
szembesül azzal a dilemmával, hogy mit csomagoljon tízóraira.
szembesül azzal a dilemmával, hogy mit csomagoljon tízóraira.
Valami olyat, ami laktató, egészséges és kibírja vele a kölyök az otthoni ebédig.
De mit?
Alább egy szubjektív összeállítást olvashatsz általam kipróbált lehetséges tízóraikkal, valamint azokkal a szempontokkal, amik szerint választok, pakolok.
Milyen szempontok szerint választok?
- ne legyen könnyen maszatolható, ami nehezen vagy egyáltalán nem eltávolítható foltot hagy maga után,
- ne legyen zsírban tocsogó,
- legyen könnyen megfogható, könnyen manevrálható,
- ne morzsálódjék, ne váljon könnyen darabossá vagy menjen lapatyinkára (akár tízóraizás közben, vagy még előtte a táskában).
Értelemszerűen a vastagon megkent dzsemmes- vagy zákuszkás kenyérért, a két-kenyér-szelet-közt-egy-sült-hús típusú tízóraikért és az olajban sült tésztafélékért nem igazán lelkesedem.
DE találtam olyan recepteket, illetve kreáltam olyanokat, amiknél nem érzem a zsírosságot.
Mama féle csörege recept átvariálva kicsivel több tejföllel, liszttel s egy csipet élesztővel. |
S a belőle készült Maszat-mütyürkék, alias csigák, amikből a másnapi tízórai lesz. |
Fánk. Nem zsíros. |
Illetve ide tartozik (nem zsíros kelt tészta) a köttes palacsinta is, annak mindenféle változatával együtt (sima lisztes, feketelisztes, teljes kiőrlésű, magos stb.), amiről nincs képem.
A kelesztett tészták közül szoktam készíteni még (nincs mindről fénykép, gondolom sejted miért...):
A pizza sarkából mindig tízórai lesz! |
- darázsfészket,
- buktát,
Bajor sörperec (lehet sós, sajtos, magos variációval is). |
- zsemlét (szintén többfajta variációban),
- pogácsát,
Kifli (magos, csokis, dzsemmes). |
s ezeken kívül még általam kreált kelt-tésztákból mindenféle kombinációjú húsos-, magos kalácsot.
Ezeknek az egyedüli hátulütője az, ha a netről leszedett, le nem tesztelt, de agyonvariált tésztát vendégek elé rakod. Érhetnek meglepetések...
Csokis és pizzás csigák. |
Dzsemmes csiga. |
A kevert tészták közül ott a muffinok végeláthatatlan variációja,
Kakaós muffin. |
Zabpelyhes keksz. Receptjéért ide kattints! |
Nagy sikernek örvend nálunk a feltűrt puliszka is. Mivelhogy mi ilyen puliszkaszeretők vagyunk.
Feltűrt puliszkaszelet zöldfűszeres turóval. |
A tanügyből kapott pékterméket, ami nálunk általában kifli, sem pocsékoljuk el, hanem másnapra csomagoljuk fel: grillezett kiflit kapnak. A kiflit kettőbe vágjuk hosszában, berakjuk a szendvicssütőbe. Miután kész lett, megkenjük kenceficével vagy csak szimplán kencével, megszórjuk egy kis zöldfűszerrel, csomagoljuk majd a kölyök kezébe nyomjuk.
B, variánsként a kettébevágott kiflit megkenjünk kenceficével vagy kencével, megszórjuk zöldfűszerrel vagy maggal, dióval, s után tesszük be a szendvicssütőbe.
Igazából a grillezés akkor sikeres, ha nem háromszögalakú szendvicssütőd van, hanem osztatlan, rácsos.
Hogy csinálom?
A muffin tésztáját maximum 15 perc bekeverni, ez nem időigényes. A sütés meg újabb 15-30 perc.
Bizonyos kelttésztákat akkor készítek, mikor ráérek. Például a kenyerek, pizzák így készülnek. Akkor a család apraja-nagyja kiveszi a részét a gyúrásból, formázásból, s amit elkészítenek, azt viszik másnap tízóraira.
Perecmasszából készült fantázia tízórai, alias torták. |
Sokszor begyúrom este a masszát, majd reggelig hűtőben tárolva felnő a tészta és reggeliben sütöm ki.
Olyan recept is van, ami egy hétig eláll a hütőben.
Formázott palacsinta. Receptjéért katt ide! |
Hígpalacsintával szoktam csinálni, hogy nagyobb mennyiséget keverek be, egy részét kisütöm aznap, s a hátramaradt részét két nap múlva.
Így nem olyan nagy erőfeszítés egy zsúfolt nap után finommal előrukkolni estére s változatosan pakolni másnapra.
Receptújdonságokat is inkább olyankor próbálok ki, amikor több időm van.
S mivel mindig variálok, van hogy sikerül, s van hogy kevésbé.
Értsd:
hamar elfogy vagy egy hétig esszük...
Céklás kenyérmasszából kiformázott tízórai. Receptért katt ide! |
Azt gondolod, ez mind szép és jó, de mégis, hogyan tartod majd távol a sáskáidat a tele táltól?Egyszerűen!Elsőnek mindig tedd félre a másnapi tízóraira valókat! :D
Így biztos lehetsz abban, hogy gyermeked egészséges és változatos tízórait ehet majd az oviban, iskolában.
Melyiket próbálod ki leghamarabb?
Kosztándi Tímea,
családi élményszerző
Kosztándi Tímea,
családi élményszerző
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése